Det er fort gjort å tenke at jo lenger unna, jo mindre til felles. Men det er ikke tilfelle. Vi har mye til felles med folket i Australia, og navnetrendene er noe vi i stor grad deler. For topp 10-listene kunne nesten vært barselgrupper på helsestasjoner i Norge like godt som de mest populære navnene «Down Under» i fjor. I jentenes topp 100 finner vi for eksempel Freya, Nora og Thea, og for guttene Finn og Elias.
I 2021 var det Olivia og Oliver som tronet i toppen i Australia, men i 2022 måtte de se seg forbigått av Charlotte og Noah. Olivia falt helt ned på 4. plass. Nykommere i topp 10 sammenlignet med året før var Sienna og Willow for jenter, og Luca, Thomas og Charlie for gutter.
Nå i juli og august spilles fotball-VM for kvinner i Australia og New Zealand. 20. juli spiller Australias «Matildas» åpningskampen mot Irland. Kanskje vil oppmerksomheten rundt VM føre til at Matilda klatrer på navnelistene for 2023?
Topp 10 jentenavn:
1. Charlotte
2. Amelia
3. Isla
4. Olivia
5. Mia
6. Ava
7. Ella
8. Matilda
9. Sienna
10. Willow
Topp 10 guttenavn:
1. Noah
2. Oliver
3. Leo
4. William
5. Theodore
6. Jack
7. Luca
7. Henry
9. Thomas
10. Charlie
Kilde: nsw.gov.au/
Se topp 100-lister lenger nede i artikkelen.
Navnene på vei opp i Australia nå
Ofte finner man de neste trend-navnene når vi ser på navnene som øker mest. Navnene som var ute av topp 100 i 2021, men inne i 2022 var for gutter Remy, Hamish, Reuben, Connor, Alfie, Dylan, Julian og Zayn. For jenter var det Harlow, Rosie, Thea, Anastasia, Elodie og Maryam.
Felles trender i Norge og Australia
Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen trekker særlig fram tre trender som vi deler med foreldre i Australia.
– Norske foreldre kan kanskje ha mest nytte av å se på navn fra Bibelen, navn som slutter på i-lyd og navn med l og m. Noen av disse kan nok virke fremmede, men det er likevel noe å velge i. Etternavn som fornavn er lite brukt i Norge, og slik vil det nok også fortsette. Navn fra planter liker nok også norske foreldre, men de velger sjelden engelske navn som er lite brukt fra før, sier han.
Fortsatt mye bibelnavn i Australia
Mens søk på Babyverden første halvår i år tyder på at trenden med å velge bibelske navn synker, ser den ut til å holde seg fortsatt i Australia.
– I Australia er det rundt 20 bibelske navn i topp 100 for guttene og 10 for jentene. Trenden kommer fra USA, og er fortsatt sterkere der enn både i Australia og i Europa, sier Utne.
Aktuelle bibelske navn er: Noah, Thomas, Lucas, Elijah, Levi, James, Isaac, Ethan, Jacob, Benjamin, Gabriel, Daniel, Adam, Joseph, Samuel, Eli, Michael, Zachary, Jude, Joshua, Ezra, Elias, Reuben, Matthew og Luke for gutter, og Chloe, Hannah, Abigail, Eva, Leah, Phoebe, Elizabeth, Anna, Eden, Delilah og Sarah for jenter.
Trendy å slutte på i-lyd
Trenden med å velge navn som slutter på i-lyd kommer fra USA, men der har trenden avtatt de siste årene. I Australia, derimot, er trenden fortsatt høyst aktuell.
– I Australia er rundt 30 guttenavn og 15 jentenavn i topp 100 navn som slutter på i-lyd. Det er omtrent samme nivå som i England og Wales, og det er kanskje der inspirasjonen kommer fra, selv om det ikke bare er det samme navnene, sier Utne.
Aktuelle i-lyd-navn er: Henry, Levi, Charlie, Archie, Kai, Harvey, Harry, Sonny, Louis, Riley, Eli, Ali, Billy, Zachary, Bodhi, Ari, Remy og Alfie for gutter, og : Chloe, Lily, Zoe, Evie, Audrey, Sophie, Ivy, Ruby, Lucy, Emily, Daisy, Frankie, Ellie, Penelope, Poppy, Elsie, Billie, Bonnie, Remi, Millie, Phoebe, Sadie, Riley, Charlie, Hallie og Molly, Mackenzie, Rosie og Elodie for jenter.
Mange velger navn med l og/eller m
I Australia, USA, England og Wales, og Norge får rundt halvparten av jentene og rundt hver tredje (ca. 35 %) gutt et navn med l nå i begynnelsen av 2020-årene. Hvilke navn det er, skifter noe fra land til land. Bokstaven M har vært vanlig i populære navn lengre, og ofte finnes begge bokstavene i populære navn nå.
Aktuelle navn med l og/eller m: Luca/Luka, Charlie, Elijah, Levi, Arlo, Lachlan, Samuel, Louis, Riley, Eli, Logan, Lincoln, Leonardo, Billy, Felix, Ali, Charles, Flynn, Dylan, Lennox, Thomas, James, Max, Mason, Roman, Remy, Hamish og Matthew for gutter, og Charlotte, Amelia, Isla, Matilda, Willow, Chloe, Mila, Evelyn, Hazel, Emily, Scarlett, Florence, Luna, Billie, Ayla, Layla, Lucy, Millie, Penelope, Eleanor, Abigail, Elsie, Alice, Olive, Lola, Stella, Hallie, Elena, Bella, Riley, Gabriella, Eliana, Aaliyah, Harlow, Claire, Adeline, Delilah, Valentina, Lara, Charlie, Elodie, Remi, Maeve, Mackenzie, Summer, Imogen, Jasmine og Maryam for jenter.
Trendy med blomst- og plantenavn
Både i England og Wales og i Australia er det trendy med navn fra blomster og planter – særlig til jenter. Der er rundt 13 av topp 100 for jenter slike navn. I Norge er det bare noen få slike navn i topp 100.
– Bruken i Australia kan se ut til å være inspirert fra en motebølge i England og Wales, sier Utne.
Aktuelle blomst- og plantenavn er: Willow, Lily, Ivy, Hazel, Florence, Violet, Daisy, Poppy, Olive, Savannah, Rose, Rosie, Jasmine og Eden.
Trenden som ikke har nådd Norge foreløpig
I mange engelsktalende land, som Australia, England og USA har det lenge vært trendy å bruke etternavn som fornavn. Trenden har foreløpig ikke kommet til Norge i særlig grad, og det kan kanskje skyldes strengere regler for å bruke etternavn som fornavn, og at navnene som er trendy i andre land virker litt fremmede for oss foreløpig.
– Etternavn brukt som fornavn har vært svært vanlig i USA noen år, rundt 30 blant 100 på topp for guttene og 15 for jentene. Australia ligger noe lavere med 20 for guttene og 8-9 for jentene. Det kan se ut til at foreldre i Australia helst har hentet inspirasjon fra USA. Trenden kommer neppe så mye til Norge, sier Utne.
Aktuelle etternavn som fornavn er: Harper, Scarlett, Mackenzie, Hallie, Addison, Piper, Riley, Harlow og Quinn. Og blant guttenavn: Hudson, Hunter, Cooper, Harvey, Harrison, Mason, Archer, Ryan, Jackson, Riley, Logan, Lincoln, Asher, Carter, River, Flynn, Ashton og Lennox.