I Danmark publiseres navnestatistikk to ganger i året – i januar og i juli. Januarstatistikken gjelder for første halvår året før, mens julistatistikken er for hele året. Årsaken er de ønsker å få med så godt som alle barn født det året. Foreldre har nemlig et halvt år på å gi barna sine navn. Her er statistikken for barn født i Danmark i hele 2023. Statistikken for første halvår ser du nederst i artikkelen.
– Dette er første gang på mange tiår at det er nordiske navn på topp for både jenter og gutter, med Frida og Carl/Karl i Danmark. Slike navn er på vei opp både i Danmark og Norge, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Nordiske navn i Danmark i 2023 var Frida, Karla, Freja, Asta, Lærke, Astrid, Saga, Liva, Solveig, Liv, Ingrid og Gry. Blant dem gjorde Solveig et stort hopp fra 52. til 39. plass. Og det er guttenavn som Carl/Karl, Lauge, Viggo, Holger, Anker, Erik, Asger, Ebbe og Kalle.
–Blant disse er det jo noen å hente for norske foreldre også, sier Utne.
Nye navn i toppen
I 2022 var det Ella og William som hadde førsteplassene, og året før Alma og Oscar. Mens det i første halvår av 2023 var det Frida og Noah som var på topp, viser statistikken for hele 2023 at Frida og Carl var de mest populære navnene i Danmark. Det er første gang begge disse navnene inntar førsteplass. Frida var på 4. plass i fjor, mens Carl var på 2. plass i 2022 – da med skrivemåten Karl i listen fordi formen Karl ble brukt mer enn Carl det året.
Ser vi på hele topp 50 var det fire nye jentenavn og ett nytt guttenavn sammenlignet med 2022. For jentene var det navnene Solveig og Sofie, og Kalle og Leo for guttene.
Nykommere i topp 10 sammenlignet med 2022 var Emma og Karla for jentene, og Alfred for guttene. Men alle disse navnene var inne i topp 10 i flere av årene før 2022, Alfred til og med på 1. plass i 2020. Freja og Nora falt ut av topp 10 for jentene, og August for guttene.
Topp 10 jentenavn
1. Frida
2. Luna
3. Ella
4. Alma
5. Emma
6. Sofia
7. Olivia
8. Agnes
9. Ida
10. Karla
Topp 10 guttenavn
1. Carl
2. William
3. Oscar
4. Alfred
5. Noah
6. Aksel
7. Emil
8. Oliver
9. Malthe
10. Valdemar
Se topp 50 jente- og guttenavn lengre nede i artikkelen.
Navn på vei opp
Jentenavnet som klatret mest i popularitet første halvår i 2023 sammenlignet med 2022 var Solveig (+13 plasser). Andre navn som gjorde et godt hopp over var Hannah (+11) , Aya (+11), Vera (+11), Vilma (+8), Liva (+8) og Ellie (+6).
For guttene var det Leo (+16) som gjorde det største hoppet oppover. Navnet var i 2022 ikke med på topp 50-listen, men lå på en 65. plass. I 2023 klatret Leo helt til 49. plass. Andre guttenavn som klatret i popularitet var Kalle (+13), Lauge (+9), Pelle (+9), Alfred (+8), Johan (+7) og Holger (+6).
– Blant disse er det mange opphavlig nordiske navn. Dette er Solveig, Liva, Kalle, Lauge, og Holger, sier Utne.
Navn på vei ned
Jentenavnene som sank mest i popularitet var Merle (-13). Andre som falt nedover var blant annet Freja (-11), Victoria (-10), Mille (-9) og Nora (-6). Johanne og Emilie er falt ut av topp 50-listen.
Guttenavnet som sank mest var Milas. Navnet falt fra nummer 43 i 2022 til å ryke ut av topp 50 og ende på 56. plass i 2023. Også Vilhelm røk ut av topp 50. Andre navn som sank noen plasser nedover på listene var Alexander (-12), Frederik (-11), Alfred (-8), Matheo (-7), Nohr (-6), Adam (-5) og Storm (-6). Så spørs det om Kong Frederik X av Danmark vil snu trenden for Frederik i 2024.
Påvirker ny konge navnevalget?
Frederik er den vanlige danske skrivemåten av Fredrik, og navnet er, ifølge Utne, et sterkt tradisjonsnavn i Danmark. Frederik var mye bruk i Danmark midt på 1980-tallet, da daværende kronprins i tenårene kanskje var noe av inspirasjonen. Siden har navnet sunket jevnt.
– I statistikken for hele 2023 skulle vi vente å se litt forvarsel om navnet på den nye kong Frederik slår ut i navnevalg. Kong Frederik tok over 14. januar 2024, og tronskiftet var annonsert av dronning Margrethe i nyttårstalen 31. desember 2023. I denne statistikken for fødte i hele 2023 er også barn født sent i 2023 og som har fått registrert navn i 2024, med. Navnet til nye kong Frederik har gått ned fra 33. plass for fødte i 2022 til 42. plass for fødte i hele 2023, som dessuten er omtrent likt 43. plassen for 1. halvår i 2023. Så lite tyder på at det har slått an med en gang, i alle fall, sier Utne.
Om dronning Marys navn vil få et oppsving mener han ikke er så lett å si.
– Blant fødte i 2023, der mange også fikk navnet tidlig i 2024, var det under 3 eller kanskje ingen som fikk navnet Mary. Så foreløpig ser vi ikke noe oppsving. Det hjalp heller ikke så mye da hun kom inn i den danske kongefamilien, og de siste tiårene har svært få barn fått navnet Mary i Danmark. Men Mary var mye brukt i Danmark for rundt 100 år siden, og det kan jo være tid for at det kommer i bruk igjen. Om det virker det bedre med en dronning med navnet enn en kronprinsesse, får vi vite mer om neste gang det kommer dansk navnestatistikk, sier Utne.
Tradisjonsnavn
I de danske listene har det ifølge Utne vært noen typisk danske tradisjonsnavn de siste årene.
– Det er navn som er typisk danske former, og som har vært lite brukt i samme form i andre land, forklarer Utne.
– I 2023 var dette guttenavnene Malthe, Valdemar, Lauge, Holger, Anker, Asger, Ebbe og Villads. Anker var noe brukt i Norge før. Dessuten har Aksel blitt til på dansk av Absalon, og Viggo har også dansk opphav, men begge er jo også godt kjent i Norge nå, sier han.
Blant jentene er det Asta, som også var noe brukt i Norge før. Lærke har blitt til i Danmark og kjent i Norge som Lerke. Aya er først og fremst kjent i Danmark fra få tiår tilbake, men har uklart opphav, blant annet grønlandsk, japansk og tysk.
– Bruken av Aya er kanskje inspirert av dattera til den danske filminstruktøren Bille August, Aya født i 2013, da populariteten særlig økte, sier Utne.
Navneforskeren mener mange av disse spesielle danske navnene bør kunne være fine å bruke i Norge også, slik Lerke har vært det i mange år allerede.
Populære i Danmark – lite i bruk i Norge
Ser vi hvilke navn i den danske topplisten som er minst i bruk i Norge nå, er det 13 jentenavn og 17 guttenavn som per 01.01.24 var brukt av færre enn 1000 personer i Norge. 2 av jentenavnene og 5 av guttenavnene var brukt av færre enn 100.
Her er navnene i den danske topplisten som er minst i bruk i Norge nå (fra minst i bruk): Alberte, Merle, Lærke, Freja, Karla, Rosa, Molly, Aya, Liva, Asta, Clara, Lily og Leonora for jenter, og Lauge, Villads, Asger, Nohr, Loui, Malthe, Valdemar, Kalle, Anker, Ebbe, Holger, Pelle, Frederik, Walter, Vincent, Luca og Elliot for gutter.
– Navn som Karla, Asta, Lauge, Villads, Asger, Asger, Valdemar, Anker, Ebbe og Holger har mye gammel dansk trasjon, men er lite brukt hos oss, sier Utne.
Noen av navnene har mer populære skrivemåter på norsk, som Frøya for Freja, Live for Liva, Lerke for Lærke og Asgeir for Asger, og andre navn er populære i Norge også.
– Noen navn i den danske topplisten har spesiell dansk tradisjon. Slike er Malthe fra tysk og Valdemar opprinnelig fra russisk Vladimir, sier Utne.
Få bibelske navn
Danmark har på 2020-tallet hatt svært få navn fra Bibelen i sin toppliste. I 2023 var det 4 guttenavn (Noah/Noa, Lucas/Lukas, Elias og Adam) blant topp 50 og 5 jentenavn (Esther/Ester, Anna, Hannah/Hanna, Lea/Leah og Eva).
– I Norge var det i 2023 tre ganger som mange guttenavn, med 14 blant topp 50, og omtrent det samme for jentenavn, med 6. Fra 1990-årene til rundt 2010 var det omtrent like vanlig med Bibel-navn i begge landene, med rundt 16-17 i Danmark og litt mindre i Norge for topp 50. Dette vil si et voldsomt fall for Bibel-navn i Danmark, og det blir spennende å se om det også blir slik i Norge snart, sier Utne.