– I Polen er det svært vanlig med navn fra katolske helgener og fra Bibelen. Slik er det i de fleste katolske landene. I Polen har disse navnene oftest skrivemåter som er spesielle for polsk, slik som Zuzanna og Jakup, og Pola for Paula og Apolonia. I tillegg blir det også brukt noen gamle navn med opphav i de slaviske språkene, slik som Stanislaw og Wojciech. Mye er ganske ulikt det vi kjenner fra Norge, men mange av dem er bare polske varianter av kjente navn, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Lite nytt i topp 10
Sammenlignet med 2022 var det i 2023 bare ett nytt navn i topp 10 både for jentene og guttene i Polen. Lena kom inn på 10. plass og Ignacy inn på 8. plass.
Nye navn i topp 100
Det vil alltid være litt utskiftning i topp 100 fra år til år. I 2023 var det 5 nye jentenavn og 3 nye guttenavn i toppen. Nykommerne for jentene var Roza, Felicja, Lila, Celina og Adelina. For guttene kom Liam, Iwo og Lucjan inn i topp 100.
– Ut over 2000-tallet har bruken av gamle tradisjonsnavn minket mye for jenter i Polen, men lite for gutter. For guttene ser vi fortsatt mange gamle helgennavn høyt oppe i navnetoppen, som Antoni, Franciszek, Ignacy (Ignasius) og Mikolaj (Nikolai). Der fins også bibelske navn i polske former, som Nikodem (av Nikodemus), Jakub, Szymon og Tymon (av Timoteus). Jan, av bibelske Johannes, er et sterkt polsk tradisjonsnavn som holder seg godt blant toppnavn. Toppnavnene for gutter i Polen er altså mye mindre påvirket fra andre land enn de er i Norge, sier Utne.
Navnene på vei opp i Polen
Jentenavnene som økte mest fra 2022 til 2023 i Polen var Jasmina (+37 plasser), Lilia (+11), Sofiia (+10), Aurelia (+8), Klara (+6), Stefania (+6) og Apolonia (+5). For guttene økte Teodor (+12), Leo (+12), Konstanty (+9), Florian (+8), Mark (+7), Leonard (+7), Cezary (+6), Emil (+6), Feliks (+6) og Remigiusz mest.
Les også:
Navnene på vei ned i Polen
Det var få jentenavn i topp 100 som falt mye, men de som falt mest i bruk fra 2022 til 2023 var Patrycja (-14 plasser), Paulina (-10), Jagna (-9), Katarzyna (-8), Elena (-7), Magdalena (-6) og Nikola (-6). For guttene var fallene enda mindre. Guttenavnene som falt mest i bruk var Artem (-8), Patryk (-7), Adrian (-7), Lukasz (-7), Sebastian (-6) og Marcin (-6).
Navn som er populære i Polen og vanlige i Norge
Ønsker man at navnet skal fungere godt både i Polen og i Norge kan det være lurt å se på hvor vanlige de er. I topp 100 for jenter er 36 av navnene i bruk av minst 1000 jenter/kvinner i Norge per 01.01.24 og for gutter er 39 av navnene i bruk av minst 1000 gutter/menn – og kan altså anses som vanlige. Av dem er noen navn typisk polske, mens de fleste er internasjonale navn som er mye i bruk i mange land nå.
Jentenavnene fra Polens topp 100 som er vanligst i Norge (fra mest i bruk): Anna, Maria, Ida, Nina, Emma, Sara, Hanna, Mia, Lena, Rita, Maja, Olivia, Julia, Sofia, Kaja, Ada, Marta, Elena, Natalia, Helena, Lea, Laura, Klara, Amelia, Emilia, Aleksandra, Celina, Diana, Katarzyna, Magdalena, Karolina, Nadia, Joanna, Malgorzata, Barbara og Ewa.
Guttenavnene fra Polens topp 100 som er vanligst i Norge (fra mest i bruk): Jan, Daniel, Emil, Adrian, Sebastian, Robert, David, Aleksander, Oskar, Adam, Filip, Liam, Leon, Julian, Gabriel, Leo, Piotr, Krzysztof, Tomasz, Pawel, Marcin, Stefan, Michal, Lukasz, Olaf, Grzegorz, Konrad, Teodor, Artur, Rafal, Mateusz, Fabian, Wojciech, Kamil, Maciej, Alex, Mark, Dawid og Damian.
I tillegg har flere av navnene i topplisten polsk skrivemåte, men er navn vi kjenner godt igjen, som Zofia, Oliwia, Gustaw og Tobiasz.
– For jentene er det mange toppnavn som Polen deler med Europa ellers, åtte av ti på topp. Og den store bruken er sannsynligvis inspirert utenfra. Mange av navnene har gammel polsk tradisjon og blir delvis skrevet på polsk måte, som Zofia, Oliwia og Alicja (Sofia, Olivia, Alicia). Andre blant ti på topp med sterk polsk tradisjon er Hanna, Julia og Maria, men de har skrivemåter vi kjenner godt. Laura og Maja har også blitt litt brukt i Polen før, Maja mye som kjæleform, er trolig først og fremst inspirert fra Europa ellers de siste årene, sier Utne.
For guttene er det ifølge Utne mindre felles med land lenger vest, i alt bare tre blant ti på topp.
– De kjente navneformene Aleksander og Leon har eldre polsk bruk, men populariteten nå er mest sannsynlig inspirert utenfra. Den polske formen Jakub har trolig også fått hjelp fra Jacob og Jakob i andre land. Bruken av navn fra Bibelen blant ti på topp er mindre vanlig i Polen enn i Norge og mange europeiske land ellers, og bruken har til og med minket ut over 2000-tallet. Blant ti på topp for guttene er bare Nikodem og Jakub navn slik de står i Bibelen (på polsk), mot 5 i Norge i 2023. Men blant 100 på topp under ett er bibelske navn omtrent like vanlig i Polen som i Norge for begge kjønn, sier han.
Les også:
På jakt etter en sjelden navneskatt?
Mange foreldre ønsker å gi barnet sitt et sjeldent navn. I de polske topp 100-listene for 2023 er det 19 jentenavn og 17 guttenavn som per 01.01.24 var i bruk av færre enn 100 personer i Norge. En del av dem er riktignok andre skrivemåter av mer kjente navn.
Jentenavnene i Polens topp 100 som er minst i bruk i Norge (fra minst i bruk): Felicja, Jagna, Apolonia, Liwia, Nel, Gaja, Rozalia, Zoja, Lucja, Aniela, Anastazja, Melania, Matylda, Lilianna, Kalina, Blanka, Bianka, Michalina og Malwina.
Guttenavnene i Polens topp 100 som er minst i bruk i Norge (fra minst i bruk): Konstanty, Jeremi, Mieszko, Iwo, Gustaw, Juliusz, Tobiasz, Ksawery, Kuba, Lucjan, Kornel, Feliks, Kajetan, Tymoteusz, Blazej, Remigiusz og Ignacy.
– I de polske listene er det mange navn som vi nok gjerne kan bruke i Norge. Men det er vel helst navn som vi allerede bruker eller som også er godt kjente i mange land. Litt uvanlige navn som kanskje kan friste, er jentenavn som Antonina, Nela, Milena, Aniela, Gaja og Kalina, og guttenavn som Tymon (kanskje heller som Timon), Bruno og Karol, sier Utne.