Mange barn både i Norge og Spania heter Martin, Hugo, Mateo (selv om skrivemåten Matheo er vanligere her), Sofia, Maria og Julia. Dessuten virker det som at det ikke bare er vi som inspireres av spanjolenes navnevalg, men at de også inspireres av oss. For blant annet Eric, Erik, Jan, Axel, Jon, Elias og Kai er i topplisten for gutter, mens Alma, Vera, Nora, Elsa, Lina, Maia og Aurora er på topplisten for jenter.
Men man skal ikke langt ned på den spanske topplisten før man møter på navneformer som ikke er så vanlige her til lands – som Enzo, Alvaro, Thiago, Noa (for jenter), Lola og Jimena.
– De spanske navnene kan være fine tips til norske foreldre. For eksempel kan bruken av Matheo i Norge være inspirert fra Mateo i Spania, og det kan komme flere slike, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Gamle Spania-trender har kommet til oss
– Navnebruken i Spania har blitt mer lik den nord-europeiske de siste tiårene. Men det som kanskje er vel så spennende, er at noen spanske særtrekk har økt hos oss i nord samtidig som de har minket i Spania, sier Utne.
Trekkene han snakker om er bibelbølgen, navn med to vokaler inntil hverandre og utstrakt bruk av bokstaven L i navn. Alle er trender som fortsatt gjelder i Norge og andre nord-europeiske land. De gamle sterke trendene med bibelnavn og to vokaler i Spania har blitt halvert i der de siste tiårene. Der har L også falt litt. Alle disse trekkene var lite brukt i Norge for 40-50 år siden, men har kommet inn i full fart særlig på 2000-tallet. Etter fall i sør og vekst i nord er slike navn omtrent like mye brukt begge steder nå.
– Det er typiske trekk fra middelhavslandene som har spredt seg nordover, sier Utne.
Likevel er det fortsatt sånn at jentenavn helst skal slutte på a, og guttenavn på o – sånn som har vært i Spania i hundrevis av år, og det har endret seg lite de siste årene, ifølge Utne.
Spanjolene velger navn fra lokale språk
Mens vi i Norge har lagt vår elsk på nordiske navn, velger også spanjolene i økende grad navn fra andre lokale språk enn spansk.
– Navn som har styrket seg i Spania de siste årene er særlig katalanske, baskiske og galisiske navn. De blir særlig valgt i områder der disse språkene er i bruk, forklarer Utne.
Eksempler på slike navn fra topplisten er jentenavnene Laia, Leire, Leyre, Ainhoa, Ainara, Naia og Cayetana, og guttenavnene Pau, Nil, Pol, Marti, Arnau, Iker, Unai, Aitor, Asier, Jon, Gael og Aday.
– Jan og Jon er like navn vi kjenner fra Norge. De har også opphav i Johannes, men har lokale tradisjoner i Spania, sier Utne.
Populære navn i Spania, sjeldne i Norge
Noen navn har foreløpig ikke slått an i Norge. De kan være gode navnetips til deg som ønsker å gi barnet ditt navn som er sjeldne i Norge. Her er navn brukt av færre enn 100 personer for det aktuelle kjønnet i Norge nå: Enzo, Thiago, Gonzalo, Izan, Gael, Iker, Pau, Unai, Julen, Nil, Pol, Saul, Neizan, Marti, Aitor, Ander, Alonso, Asier, Biel, Ignacio, Arnau, Aday og Aleix for gutter, og Noa, Jimena, Aitana, Laia, Abril, Triana, Candela, Carlota, Blanca, Rocio, Gala, Ariadna, India, Leire, Africa, Ona, Mar, Iria, Ainhoa, Ainara, Julieta, Nerea, Leyre, Naia, Nahia, Cayetana, Cloe, Macarena, Adara, Arlet og Aroa for jenter.
Det eneste nye guttenavnet i topp 10 i 2021 var Enzo, som tok plassen til Alvaro i 2020. For jenter gikk Martina forbi Sofia, og inntok andreplassen.
Topp 10 i Spania 2021:
Guttenavn:
1. Martin
2. Hugo
3. Mateo
4. Leo
5. Lucas
6. Manuel
7. Daniel
8. Alejandro
9. Pablo
10. Enzo
Jentenavn:
1. Lucia
2. Martina
3. Sofia
4. Maria
5. Valeria
6. Julia
7. Paula
8. Emma
9. Daniela
10. Carla
Kilde: Instituto nacional de estadística
Topp 100 for hvert kjønn finner du under annonsen.