NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i Sverige 2018

Navnetoppen i Sverige 2018

Av Babyverden 11183 Sist oppdatert 31.01.19
Svenskene elsker Alice og William. I 2018 var dette toppnavnene – Alice for syvende år på rad og William fikk sin åttende topp-plassering på rad. Likevel kan det være mange spennende navn lenger nede på listene.

Kjedelig i toppen for guttene

765 jenter fikk navnet Alice i Sverige i 2018, og navnet har vært i topp 10 siden 2005. Likevel er svenskene ikke lei av det populære navnet. Enda mer populært er William som 863 gutter fikk i 2018. Det navnet har vært i topp 3 siden 2003. Williams største konkurrent ser ut til å være kortformen av navnet, Liam, som kom på andreplass. Men Noah gikk mye fram fra 2017 til 2018, da navnet hoppet seks plasser opp til tredjeplass. Det er verdt å merke seg at det ikke var noen nye navn i topp 10 for gutter, men bare snakk om bytting på rekkefølge på noen av navnene. Det var noe større endring for jentene, hvor Maja gikk opp fra 11. plass i 2017 til andreplass i 2018. Nye i topp 10 er også Alma og Elsa.

– Folk flest tar ikke sjanser, men velger trygt for at ungene ikke skal skille seg ut. Dermed går det gjerne noen år mellom hver gang det skjer noe i toppen av navnestatistikken. Ser man i et tiårsperspektiv er det lettere å få øye på trender og nye navn som kommer inn, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Toppnavnet for jenter i Norge i 2018 var Emma. Navnet var på 40. plass i Sverige. Lucas som toppet for norske gutter var på 4. plass i Sverige.

– Emma var populært i Sverige før det ble populært i Norge. Der oppleves navnet nok som oppbrukt nå, mens det fortsatt holder seg høyt i Norge. Vi ser det samme for Ida i Danmark. Det var populært i Norge før det ble det i Danmark, og er dermed på vei ned her, mens det holder seg høyt i Danmark, sier Utne.

Topp 10 jentenavn:

  1. Alice
  2. Maja
  3. Lilly
  4. Ella
  5. Wilma
  6. Ebba
  7. Olivia
  8. Astrid
  9. Alma
  10. Elsa

Topp 10 guttenavn:

  1. William
  2. Liam
  3. Noah
  4. Lucas
  5. Oliver
  6. Oscar
  7. Elias
  8. Hugo
  9. Adam
  10. Alexander

Kilde: SCB

Færre får de mest populære navnene

Akkurat som i Norge er det færre som fikk de mest populære navnene i Sverige i fjor. Bakover i historien har foreldre i mye større grad valgt de mest populære navnene. For eksempel var det dobbelt så mange som fikk toppnavnet i Sverige i 1998 som i 2018. For guttene var det 50 prosent flere. Samtidig øker bruken av alternative skrivemåter for kjente navn, for eksempel at mange velger Oskar i stedet for Oscar. I topplistene er ulike skrivemåter av navn slått sammen.

Både Alice og William ble mindre brukt i 2018 enn i 2017. Om de mister topp-plasseringene når statistikken for 2019 kommer i januar 2020 er vanskelig å spå.

– Det ser an til at Alice kan bli slått av Maja, Lilly eller Wilma. Både Lilly og Wilma har økt jevnt og ligger nå høyt oppe på listene. Maja var egentlig på vei ned, men spratt plutselig oppover igjen, så det er vanskelig å si om det bare var et blaff, eller om bruken vil fortsette å stige, sier Utne.

Det er færre konkurrenter på guttesiden, og navnet på andreplass, Liam øker beskjedent.

– Noah er nok den fremste konkurrenten til William. Jeg tror også Vincent og Nils kan få gode plasseringer for 2019, men det spørs om de når helt til topps, sier Utne.

Flere får navn de er alene om

Samtidig som at færre velger toppnavnene, velger også flere navn som barnet er alene om å få det året. I 2018 fikk 4528 jenter og 4238 gutter navn som de var alene om å få det året, inkludert alternative skrivemåter av kjente navn. Ønsket ser altså ut til å være å gi barnet et unikt navn.

Lias og Hailey på vei opp

Noen navn blir plutselig mye mer populære, mens andre daler fort. Fra 2017 til 2018 økte guttenavnet Lias med 170 prosent, og 141 gutter fikk navnet. For jentene ble Hailey 88 prosent mer brukt i 2018 enn i 2017.

– Lias er spennende. Det er en kortform av Elias, og kan godt brukes i Norge også. Foreløpig er Lias ukjent i Norge, men vi har jo tatt kortformen Liam av William, og Lias høres jo ikke fremmed ut, så det kan absolutt fungere fint. Lias var på 100. plass i Sverige i fjor, mens Elias var på 7. pass. Navnet Elis er også en variant av Elias, og var på 81. plass. Jeg tror alle formene kan fungere helt fint også i Norge, sier Utne.

Hailey har han mindre tro på.

– Hailey har gjort det godt i USA, og både svensker og nordmenn lar seg ofte inspirere av amerikansk navnebruk. Men navnet må som regel også passe med uttale og historisk bruk for å bli populært. I Norge er Hailey brukt av noen helt få, 16 i fjor. I Sverige fikk derimot 225 barn navnet. Det kan skyldes at navnet passer bedre med hvordan svensker er vant til forholdet mellom skrivemåte og uttale enn vi er i Norge, blant annet med utenlandske navn. I Norge vil uttalen Hejli gjerne oppleves som ganske fremmed i forhold til skrivemåten, og uttalen Hajli ville nok også virke rar når en vet at det blir galt på engelsk. Derfor unngår norske foreldre gjerne navn når de er usikre på uttalen. Alice er også et slikt navn. I Norge vil nok foreldre dessuten være forsiktige med å bruke ukjente navn som slutter på y og som uttales som i. Gamle kjente Hennie, Nellie og Jenny er greie, men det er verre når navnene er ukjente som i Hailey og Penny. Men det skjer jo, for eksempel har jo Ellie økt mye i Norge uten at jeg kan forklare hvorfor. Kanskje oppleves det som en grei kortform av det litt kjente Eleonora eller som en variant av det kjente Ella, sier Utne.

Også Belle er på full fart opp i Sverige, men vil sannsynligvis ikke øke mye i Norge.

– I Sverige uttales som regel ikke e i slutten av navn, så Belle vil uttales Bell, som på fransk og i andre språk hvor navnet er mye brukt. Svenskene sier også Mari for Marie og Sofi for Sofie. I Norge er uttalen annerledes, og Belle ville lyde fremmed på norsk, sier Utne.

For guttene øker Matteo mye i ulike skrivemåter. I Norge er navnet svakt på vei ned.

– I Sverige var det bare noen få barn som fikk navnet Matteo da det dukket opp i statistikken (over 10 fødte) i 2003, og siden har navnet vokst voldsomt der. Navnet gikk fra 41. plass i 2017 til 27. plass i 2018 og da fikk 447 barn navnet. I Norge er skrivemåten Matheo mest brukt, og dette er eksempel på et navn nordmenn oppdaget før svenskene, sier Utne.


Navn du godt kan stjele fra svenskenes navnetopp

Det er mange felles navn på norske og svenske lister, men det er også klare forskjeller. Svenskene er historisk sett ofte tidligere ute med å hente inspirasjon fra andre land, særlig fra USA, enn Norge, slik at man kan finne navn som vil øke i Norge om noen år i toppen i Sverige nå.

– Jeg har tro på Lias, Frans, Gabriel, Levi, Vincent, Felix, Nils, Arvid, Carl, Anton og Milo for guttene, og Ebba, Stella, Signe, Ester, Iris, Nellie, Liv, Livia, Cornelia, Mila, Luna, Bianca, Melina, Sigrid, Vera og Wilma for jentene, sier Utne.

Oscar, Cornelia og Alicia på vei ned
Når noen navn skyter fart oppover listene, faller andre i bruk. Selv om Oscar fortsatt er i topp 10 med sin 6. plass i 2018, var det drøyt 20 prosent færre som fikk navnet enn året før. For jentene var det Cornelia som falt mest i bruk, og rundt 30 prosent færre fikk navnet i 2018 enn i 2017.

– Alicia er også verdt å merke seg. Navnet falt fra 2. til 13. plass fra 2017 til 2018, og sank også året før. Det er vanskelig å vite hvorfor det faller så mye, men som regel skjer det når navn oppleves som oppbrukt, sier Utne.

Henter inspirasjon fra historie og USA
Mange av navnene som var populære i Norge og Sverige i 2018 var også populære for rundt 100 år siden. Slik er det ofte med navnetrender. Men mye inspirasjon er også hentet fra USA.

– Historisk sett har vi sett at svenskene var litt foran oss i bruken av mange navn. Men det var gjerne navn som var hentet fra USA. Så sånn sett var de bare tidligere ute enn oss nordmenn med å hente navn fra USA. Det er mindre snakk om å hente navn direkte fra Sverige. Hadde det vært sånn, ville vi sett mer bruk av svenske navn i Norge enn det vi gjør, sier Utne.

For det er mange navn som gjør det godt i Sverige som har svensk historie som aldri har slått an i Norge.

– For eksempel Sixten, Melker og Tage. Vi velger som regel ikke navn fra Sverige som vi ikke kjenner til fra før, sier Utne.

Unntak er Christer/Krister og Malin på 1900-tallet og Saga og Linnea på 2000-tallet.

Ikke alle navn fra USA som har fått innpass i Sverige passer inn i Norge.

– I Sverige gjør Charlie, Elton, Milton og Jack det bra, men de tror jeg oppleves som fremmede i Norge. For jentene gjelder det samme for Hailey, Alice og Penny, sier Utne.


Mye likt, men også mye ulikt

Ifølge Utne velger norske og svenske foreldre ganske ulikt når det kommer til navn. Dermed finnes det en del navn som er høyt oppe i Sverige, men som brukes lite i Norge. Dette kan være gode tips til norske foreldre som ønsker å gi barnet et mer sjeldent navn.

– Det er navn som Hugo, Charlie, Walter, Nils, Arvid, Harry, Melvin, Olle, Albin, Melker, Love, Elton, Milo, Sigge, Colin, Hjalmar, Vilgot, Kian, Joel, Folke, Alice, Alicia, Vera, Molly, Ines, Nova, Iris, Meja, Felicia, Sally, Moa, Penny, Cleo, Zoey, Melina og  Noomi, sier Utne.

Kilde: SCB

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: