Liam, Noah, Oliver, William, Lucas, Olivia, Emma og Sophia var alle i topp 10 både i Norge og USA i 2020. Ofte ser vi at navnetrender gjelder i mange land samtidig, mens andre trender gjelder i noen få land eller bare ett land.
– Det er jo tydelig sammenheng når vi ser på topp 10 i Norge og USA. For jentene skiller vi oss bare ut med Emilie, som nok likevel er påvirket fra Emily, og Ingrid, der vi holder oss utenfor det store selskapet. For guttene er Emil og Henrik først og fremst brukt i Skandinavia, selv om Emil kommer fra fransk, og Henrik faktisk er i topp 1000 i USA. Oscar ligger langt nede på listen i USA, men er mye brukt i Europa. Philip gjør det dårlig i USA og England nå, og er helst populært i Skandinavia, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Så foreldre tenker altså ganske likt i mange land.
– Trendene som sprer seg nå skyldes nok internasjonal mediekultur, men det kan også være lettere å ta engelske navn i bruk fordi mange av dem var brukt i Norge tidlig på 1900-tallet og kommer nå tilbake, sier Utne
At vi lar oss inspirere av andre land er altså ikke nytt.
– Særlig fra 1950-tallet av gikk vi mer og mer over fra navn som helst hadde vært mye brukt i Norge, til å i større grad velge navn fra andre land. Først fra Sverige, som med Krister og Malin, og Danmark som med Bente og Tove, men så etter hvert også navn som var i bruk i mange land, som Thomas og Camilla. Denne bruken i mange land var mye påvirket fra USA, sier Utne.
Han mener utviklingen henger sammen med film og musikk fra USA. Og at mange andre lands navnebruk er blitt påvirket på samme måte. Dermed har vi fått internasjonale navnetrender.
– Vi møter jo mer internasjonale trender både i hverdagen og i bruk av internasjonale medier. Det gjør at mange utenlandske navn, ikke minst amerikanske navn, blir opplevd som kjente. Vi ser allerede at gamle norske navn ofte blir skrevet med engelsk skrivemåte nå, som Marcus og Sarah, sier Utne.
Han mener også at innvandring spiller inn her.
– En annen grunn til at internasjonale trender slår mer an i Norge enn før er at noen navn kan være lette å velge for innvandrere fra mange kulturer. De kan foretrekke internasjonalt kjente navn framfor navn som kan være vanskelige å skrive og si i Norge. Vi ser også at engelsk-amerikanske navn også er en god del brukt fra tidligere av i flere av landene det kommer innvandrere til Norge fra, sier Utne.
– Men det er fortsatt forskjeller mellom Norge og USA. Særlig for navn som er ganske ulike gamle navn i Norge, gjerne med uttale som passer dårlig med hvordan vi uttaler bokstaver på norsk, som i James og Ethan, eller skrivemåter som virker fremmede, som Matthew, Elijah og Abigail, sier Utne.
Topp 20 jentenavn:
1. Olivia
2. Emma
3. Ava
4. Charlotte
5. Sophia
6. Amelia
7. Isabella
8. Mia
9. Evelyn
10. Harper
11. Camila
12. Gianna
13. Abigail
14. Luna
15. Ella
16. Elizabeth
17. Sofia
18. Emily
19. Avery
20. Mila
Les også:
Topp 20 guttenavn:
1. Liam
2. Noah
3. Oliver
4. Elijah
5. William
6. James
7. Benjamin
8. Lucas
9. Henry
10. Alexander
11. Mason
12. Michael
13. Ethan
14. Daniel
15. Jacob
16. Logan
17. Jackson
18. Levi
19. Sebastian
20. Mateo