NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i USA 2020

Navnetoppen i USA 2020

Mamma og pappa med Harper og Mason, eller Olivia og Liam? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 8428 Sist oppdatert 25.05.21
Er amerikanerne så ulike norske foreldre når de velger navn til barna sine? Kanskje ikke. Helt i toppen er det forbausende likt, men lenger nede på listen viser forskjellene godt. Der vil du kunne finne navn som er lite eller ikke brukt i Norge!

Liam, Noah, Oliver, William, Lucas, Olivia, Emma og Sophia var alle i topp 10 både i Norge og USA i 2020. Ofte ser vi at navnetrender gjelder i mange land samtidig, mens andre trender gjelder i noen få land eller bare ett land.

– Det er jo tydelig sammenheng når vi ser på topp 10 i Norge og USA. For jentene skiller vi oss bare ut med Emilie, som nok likevel er påvirket fra Emily, og Ingrid, der vi holder oss utenfor det store selskapet. For guttene er Emil og Henrik først og fremst brukt i Skandinavia, selv om Emil kommer fra fransk, og Henrik faktisk er i topp 1000 i USA. Oscar ligger langt nede på listen i USA, men er mye brukt i Europa. Philip gjør det dårlig i USA og England nå, og er helst populært i Skandinavia, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Så foreldre tenker altså ganske likt i mange land.

– Trendene som sprer seg nå skyldes nok internasjonal mediekultur, men det kan også være lettere å ta engelske navn i bruk fordi mange av dem var brukt i Norge tidlig på 1900-tallet og kommer nå tilbake, sier Utne

At vi lar oss inspirere av andre land er altså ikke nytt.

– Særlig fra 1950-tallet av gikk vi mer og mer over fra navn som helst hadde vært mye brukt i Norge, til å i større grad velge navn fra andre land. Først fra Sverige, som med Krister og Malin, og Danmark som med Bente og Tove, men så etter hvert også navn som var i bruk i mange land, som Thomas og Camilla. Denne bruken i mange land var mye påvirket fra USA, sier Utne.

Han mener utviklingen henger sammen med film og musikk fra USA. Og at mange andre lands navnebruk er blitt påvirket på samme måte. Dermed har vi fått internasjonale navnetrender.

– Vi møter jo mer internasjonale trender både i hverdagen og i bruk av internasjonale medier. Det gjør at mange utenlandske navn, ikke minst amerikanske navn, blir opplevd som kjente. Vi ser allerede at gamle norske navn ofte blir skrevet med engelsk skrivemåte nå, som Marcus og Sarah, sier Utne.

Han mener også at innvandring spiller inn her.

– En annen grunn til at internasjonale trender slår mer an i Norge enn før er at noen navn kan være lette å velge for innvandrere fra mange kulturer. De kan foretrekke internasjonalt kjente navn framfor navn som kan være vanskelige å skrive og si i Norge. Vi ser også at engelsk-amerikanske navn også er en god del brukt fra tidligere av i flere av landene det kommer innvandrere til Norge fra, sier Utne.

– Men det er fortsatt forskjeller mellom Norge og USA. Særlig for navn som er ganske ulike gamle navn i Norge, gjerne med uttale som passer dårlig med hvordan vi uttaler bokstaver på norsk, som i James og Ethan, eller skrivemåter som virker fremmede, som Matthew, Elijah og Abigail, sier Utne.

Topp 20 jentenavn:

1. Olivia
2. Emma
3. Ava
4. Charlotte
5. Sophia
6. Amelia
7. Isabella
8. Mia
9. Evelyn
10. Harper
11. Camila
12. Gianna
13. Abigail
14. Luna
15. Ella
16. Elizabeth
17. Sofia
18. Emily
19. Avery
20. Mila

Topp 20 guttenavn:

1. Liam
2. Noah
3. Oliver
4. Elijah
5. William
6. James
7. Benjamin
8. Lucas
9. Henry
10. Alexander
11. Mason
12. Michael
13. Ethan
14. Daniel
15. Jacob
16. Logan
17. Jackson
18. Levi
19. Sebastian
20. Mateo

Navn på vei opp i USA

Det er noen navn som plutselig får vind i seilene og suser oppover listene. Dette er ofte spennende navn fordi noen av dem kan bli framtidens toppnavn. Andre vil bli døgnfluer og falle fort igjen. Det vil tiden vise.

De guttenavnene som økte mest fra 2019 til 2020 i USA var Zyair, Jaxtyn, Jakobe, Kylo, Aziel, Ander, Dior, Truett, Karsyn, Kenji, Kobe, Ocean, Rio, Emir, Riggs, Dion, Anakin, Cal, Dakari og Ledger.

Jentenavnene som økte mest fra 2019 til 2020 i USA var Avayah, Denisse, Jianna, Capri, Rosalia, Denise Zhuri, Haisley, Novah, Murphy, Jaylin, Drew, Wrenley, Marleigh, Mazikeen, Leilany, Shay, Naya, Noah og Aarya.

Er trenden på vei til å gi seg?

Navnetrender er ofte seige i den forstand at de gjerne varer noen tiår. Navnene kan endre seg underveis, for eksempel trenden med bibelske navn, hvor man nå henter mindre kjente navn fra Bibelen enn i starten hvor man gjerne valgte de mest kjente. Noe av det samme kan skje med trenden med internasjonale navn.

Men bølgen kan også være på nedadgående trend, mens en annen bølgetopp former seg – nemlig med norske og nordiske navn. Det er noe vi har sett tendenser til i noen år nå.

– Det er spennende å se om dette snur snart ja. For vi ser jo at mange foreldre stadig ser etter navn som er gamle i Norge nå, sier Utne.

Inspirasjon fra USA uten å velge navn som er populære også i Norge?

Det er fullt mulig å velge navn på den amerikanske topplisten som er lite eller ikke i bruk i Norge, men ofte vil det være snakk om navn som mange vil oppleve som fremmede eller ukjente. Men det går også an å velge rimelig kjente navn som ikke er populære i Norge nå.

Ava kan være en mulighet. Det er lett å si, og virker vel ikke så veldig fremmed. Og kanskje kommer Gianna som en komet også i Norge, slik det har gjort i USA? Det er jo heller ikke helt umulig å uttale – det er jo samme første-lyd som i Jeanette som har vært mye i bruk i Norge. For guttene kan Jordan være en mulighet. Det er greit å si, passe kort, og er på vei inn i både Sverige og Danmark, sier Utne.

Andre navn han trekker fram, og som allerede er på vei inn i Norge er Amelia, Luna, Evelyn, Henry, Levi, Gabriel og Samuel.

Alexander og Benjamin holder seg fortsatt høyt etter flere tiår med mye bruk, og det er mulig at det skyldes den amerikanske populariteten, sier Utne.

Han tror grunnen til at Charlotte, som er populært i blant annet USA, ikke slår an så godt i Norge nå, er at det var mye brukt rundt 1990 her, og dermed oppleves som litt oppbrukt.

Trendy navn med i-lyd til slutt

Tidlig på 1900-tallet var mange av dagens trend-navn i bruk i Norge, og oppleves gjerne derfor som lettere å velge nå – nettopp fordi de har norsk tradisjon. Det er navn som Henry, Nelly og Lilly. Nå skrives også mange av navnene gjerne med ie-endring i stedet for y, men det er ofte snakk om mange av de samme navnene, eller i hvert fall lignende navn.

– Det er særlig i England at navn med i-lyd til slutt er populære. Grunnen til at de ligger lavere i USA, er at man der gjerne velger fulle former offisielt, men bruker kjæleformer til daglig. Dermed møter vi nok mye mer bruk av kjæleformer fra USA enn det statistikken viser, sier Utne.

Slik har det også vært tidligere, da Willy, Ronny og Johnny var mye i bruk i Norge, mens de i USA også var populære, men der guttene offisielt gjerne het Wilhelm, Ronald og John.

– Det er også andre navn med i-lyd i USA som er populære nå. Det er opphavelige etternavn, som foreløpig ikke slår an hos oss. Det kan skyldes både at de er etternavn og at de virker fremmede. Eksempler er Riley, Everly, Kennedy og Wesley, sier Utne.

Blir amerikanernes navnevalg påvirket av oss?

Ser man litt nedover på topplistene i USA dukker det opp navn du kanskje ikke tenker at lyder på engelske – som Henrik, Astrid og Maren. Hvorfor er det sånn? Blir foreldre i USA påvirket av oss gjennom medier også?

– Mye handler nok om gamle slektsforbindelser til Skandinavia. Men kanskje fanger amerikanske foreldre også opp navn i mediene, som Henrik Ingebrigtsen og Astrid S? Men jeg vet ikke om de er så veldig kjente i USA, sier Utne.

Maren kan ha fått et oppsving av artisten Maren Morris som er amerikansk.

Kilde: Social Security Administration

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: