Likheter og forskjeller i navnetoppene i USA og Norge
Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen sier at det er mange navn med gammel tradisjon både i USA, Norge og flere europeiske land, og som nå er mye brukt igjen blant annet i USA og Norge. Slike navn er Emma, Sophia/Sofia (og Sofie i Norge), Olivia, Ella, William, Jacob og Theodor (Theodore).
– Ofte er det ny bruk i USA som setter fart på bruken i Norge. Noen motenavn begge steder har tidligere har vært lite brukt i Norge, men vi kjenner dem likevel litt fra bibelhistorien eller annen gammel bruk. Så de kan være lette å ta i bruk. Slike navn er blant annet Noah, Lucas, Adam, Isak (Isaac) og Mia, sier Utne.
Blant ti på topp i USA i 2021 er det to Bibel-navn som er ulike de norske, Elijah og James, og etternavn som fornavn, Harper. Disse føles ifølge Utne oftest fremmede i Norge.
– De andre blant ti på topp i USA ellers er kjente navn også i Norge, selv om de fleste ligger lavere enn ti på topp hos oss, sier han.
Lite brukte i Norge nå, men trendy i framtiden?
Fortsetter vi lenger nedover i USA-toppene, finner vi ifølge Utne mange navn som foreldre i Norge ofte er lite klare for å bruke.
– Det er fordi navnene er lite kjente hos oss, eller har stavemåter og uttaler som virker fremmede. Slike navn kan er Abigail, Penelope, Chloe, Delilah, Aubrey, Kennedy, Jackson, Ethan, Asher, Wyatt og Ezra. Men dette kan jo forandre seg. For få år siden var det få i Norge som tenkte på å bruke Noah, Liam, Ellie og Amelia, sier han.
Noen navn i topp 100 er altså lite brukt i Norge. Her er navnene som er brukt av 100 eller færre i hele befolkningen i Norge nå (per 01.01.2022), men som altså er populære i USA:
Guttenavn: Jackson, Mason, Logan, Owen, Asher, Wyatt, Hudson, Grayson, Ezra, Carter, Jayden, Lincoln, Maverick, Josiah, Caleb, Ezekiel, Miles, Jaxon, Isaiah, Nolan, Cameron, Eli, Cooper, Waylon, Easton, Landon, Colton, Brooks, Jameson, Everett, Greyson, Wesley, Jeremiah, Hunter, Jordan, Bennett, Parker, Beau, Weston, Austin, Connor, Carson og Xavier.
Jentenavn: Harper, Gianna, Avery, Scarlett, Penelope, Hazel, Madison, Isla, Violet, Riley, Zoey, Willow, Addison, Everly, Paisley, Kinsley, Delilah, Brooklyn, Aubrey, Autumn, Leilani, Kennedy, Madelyn, Skylar, Genesis, Sadie, Quinn, Allison, Serenity, Nevaeh, Cora, Emery, Madeline, Piper, Rylee, Peyton og Everleigh.
Populært å bruke etternavn som fornavn i USA
En betydelig forskjell mellom USA og Norge nå, er ifølge Utne bruken av etternavn som fornavn.
– I USA har 30 av guttene blant hundre på topp og rundt 15 av jentene fått opphavlige fornavn som etternavn i 2020 og 2021. Dette var en skikk særlig for gutter i USA siden 1800-tallet. Bruken har steget jevnt siden midt på 1900-tallet for begge kjønn, og ser fortsatt ut til å være på vei opp, sier han.
Slike navn for gutter i 2021 var Jackson, Mason, Logan, Owen, Wyatt, Hudson og Grayson. Nede på 303. plass finner vi også det norsk-danske Jensen. For jenter var det blant andre Harper, Avery, Madison, Riley, Addison og Everly.
– I Norge er bruk av etternavn som fornavn uvanlig fordi vi ikke har hatt slik tradisjon etter forbud fra 1923. Selv om det er åpnet litt opp nå på 2000-tallet, er slike navn lite i bruk i Norge. Det gjelder både norske og engelske etternavn, sier Utne.
Mye brukt i USA, men ubrukt i Norge
I Norge oppgis ikke statistikk for navn brukt av færre enn 4, så det er usikkert om navnene under er i bruk til 1, 2 eller 3 gutter/menn eller jenter/kvinner i Norge, eller om det foreløpig ikke er noen som har navnet. Sjansene er imidlertid store for at barnet kan bli (omtrent) alene om navnet i Norge i oppveksten. Her er navn fra topp 500 i USA som er så godt som ubrukt i Norge nå:
Guttenavn: Grayson, Waylon, Easton, Brooks, Greyson, Parker, Beau, Carson, Ryder, Legend, Bryson, Walker, Braxton, Ryker, Jayce, Messiah, Camden, Tucker, Judah, Brody, Barrett, Beckett, Amari, Karter, Zayden, Dawson, Beckham, Kyrie, Hayes, Remington, Nash, Holden, Kash, Kyler, Jett, Paxton, Malakai, Kaden, Lane, Kairo, Atticus, Crew, Brantley, Kayson, Daxton, Karson, Tate, Jaylen, Colson, Cairo, Aziel, Rylan, Cade, Kameron, Dakota, Lawson, Wilder, Stetson, Briggs, Sullivan, Callan, Finnegan, Kade, Sterling, Tatum, Zyaire, Kamari, Oakley, Memphis, Onyx, Alijah, Baylor, Forrest, Reed, Kason, Sage, Grady, Leland, Kashton, Ronin, Ford, Porter, Tripp, Jayceon, Jaxton, Callen, Dax, Braylen, Kaison, Peyton, Deacon, Kasen, Kamden, Princeton, Braylon, Wells, Omari, Keegan, Jase, Asa, Pierce og Jasiah
Jentenavn: Addison, Everly, Paisley, Kinsley, Kennedy, Serenity, Nevaeh, Emery, Piper, Rylee, Peyton, Everleigh, Raelynn, Hadley, Parker, Adalynn, Reagan, Adalyn, Reese, Emersyn, Kehlani, Blakely, Ryleigh, Emerson, Alani, Brynlee, Aubree, Oakley, Journee, Blake, Alaina, Aspen, Oaklynn, Londyn, Jordyn, Finley, Presley, Sawyer, Lennon, Gracie, Sutton, Adelyn, Wren, Lainey, Elaina, Saylor, Payton, Journey, Delaney, Charlee, Kailani, Tatum, Raegan, Kaylani, Stevie, Haven, Adaline, Logan, Jayla, Brooklynn, Blair, Hallie, Madilyn, Mckenna, Alayah, Collins, Briella, Palmer, Mckenzie, Amari, Gracelynn, Cali, Kalani, Aniyah, Wynter, Ariyah, Adelynn, Remington, Reign, Dream, Avianna, Amiyah, Ainsley, Charli, Everlee, Leighton, Raelyn, Camryn, Royalty, Rylie, Brinley, Rory, Amora, Nylah, Shiloh, Daleyza, Lyric, Addilyn, Malani, Paislee, Makenzie, Legacy, Jazlyn, Bristol, Navy, Marlee, Hattie, Kamryn, Alora, Armani, Braelynn, Cassidy, Emory, Haisley, Oaklee, Averie, Charleigh, Madelynn, Wrenley, Meadow og Carter.
Engelske navn med i-uttale sist
Engelske navn med i-uttale sist har ifølge Utne i USA ligget ganske høyt for jenter siden sent på 1990-tallet, med rundt 26-28 blant hundre på topp. For gutter er det nå bare 6-7, etter nedgang i mange tiår. Midt på 1900-tallet var slike navn ganske mye brukt for gutter, og den gangen mer enn for jenter.
– Fornavn med i-uttale sist er nå ofte opphavlige etternavn, som Avery, Riley, Everly, Paisley og Wesley; mange opphavlige kjælenavn, som Emily, Ellie, Lily, Henry og Anthony. Det er også noen klassiske, som jentenavnene Penelope og Chloe; og navn fra Bibelen, som guttenavnene Levi og Eli.
Engelske navn med i-uttale sist var noe brukt i Norge tidlig på 1900-tallet for jenter og for gutter noe senere. De kommer litt igjen i Norge nå, men ligger langt under USA. I Norge ligger opphavlige engelske jentenavn med i-uttale til slutt rundt 5 av hundre på topp, og mye lavere for gutter.
Navn fra Bibelen
Utne forteller videre at det i USA nå finnes 35 av guttenavn blant hundre på topp i engelskspråklige bibler, og rundt 10 for jentenavnene.
– I USA har dette økt særlig for guttene gjennom hele 1900-tallet og på 2000-tallet. I Norge har bruken av navn fra den norske Bibelen økt sterkt fra nesten ingen guttenavn blant hundre på topp på 1980-tallet til rundt 25 nå rundt 2020, men vi ligger noe under USA. For jentene i Norge har det også steget på samme tid, og der ligger USA og Norge omtrent likt, rundt 10, sier han.
Felles for USA og Norge er det at navnene er fra Bibelen. Men det er langt fra de samme navnene som når høyt. Det er både fordi det er helt andre navn som slår an i USA, og fordi navn på de samme personene i Bibelen er ganske ulike. Blant ti på opp i USA var det i 2021 Noah, Elijah (Elias), James (Jacob), Benjamin og Lucas. For jentene må vi litt lenger ned på listene for å finne blant annet Elizabeth og Abigail.
Navn med bokstaven L et sted i navnet
Bruken av bokstaven L har sterkt for begge kjønn i USA siden 1800-tallet med 30-40 av hundre på topp for begge kjønn, men har økt særlig for jenter der siden sent på 1900-tallet. I 2021 hadde 55 av jentene blant hundre på topp og 34 av guttene navn med L, som jo er ganske mye med denne ene konsonanten. Blant ti på topp for jenter finner vi Olivia, Charlotte, Amelia, Isabella og Evelyn, og gutter Liam, Oliver, Elijah, William og Lucas.
– I Norge var det i 2021 42 slike navn blant hundre på topp for jenter og 37 for gutter etter en sterk økning på 2000-tallet. Bruken lå rundt 20-25 for begge kjønn fra midten av 1900-tallet til 1990-tallet. Vi ligger godt under USA, men har likevel fulgt en trend som vi i alle fall ser svært tydelig i USA, sier Utne.
Unisex-navn er populært i USA
I USA var det blant 1000 på topp i 2021 i alt 57 navn som er brukt for begge kjønn.
– Over halvparten (35) av like navn brukt for begge kjønn er etternavn som har blitt til fornavn. Blant hundre på topp for gutter i USA i 2021 er det Carter, Parker, Ryan og Jordan, og for jentenavn er det Emery, Peyton og Quinn. Bruk av samme etternavn som fornavn for begge kjønn er en utvikling som har økt de siste tiårene i USA, mens det for noen tiår tilbake heller var kortformer og kjæleformer av fornavn som ble brukt for begge kjønn, sier Utne.
Han sier at like kortformer eller kjæleformer blir fortsatt også noe brukt for begge kjønn. Slike navn har oftest blitt like fordi de har blitt til fra nesten like lengre navn for hvert av kjønnene, for eksempel Charlie av Charles og Charlotte.
– Slike kortere navn i 2021 er Charlie, Alexis og Milian, sier Utne.
Gjennom flere tiår har navn fra ett kjønn også blitt tatt i bruk for det andre kjønnet.
– I 2021 er disse blant de tusen vanligste: Ariel, Jamie, Kai, Micah (av Michael), Morgan, Rory, Remy og Drew (av Andrew). Siden flere av disse ender på -a, -i eller -y, kan de lett bli brukt som jentenavn, sier Utne.
En nyere utvikling i USA siden sent på 1900-tallet er ifølge Utne navn fra ord i språket. Slike navn kan lett bli brukt for begge kjønn fordi de opprinnelig ikke er knyttet til et bestemt kjønn.
– Det er kristne ord og andre ord som mange oppfatter som positive. Slike navn er Angel, Eden, Genesis, Salem, Justice, Legacy (penger til utdeling) og Reign. Og det er navn har blitt til fra naturen. Sage har blitt til fra en krydderurt for begge kjønn. Robin og Rowan har blitt til fra natur-ord for jenter (fugl, rogn), men fra kortformer av fornavn og fra etternavn for gutter, sier Utne.
Bare ett fellesnavn for begge kjønn i 2021-listen kommer fra mytologi, Phoenix. Og ett kommer fra et månedsnavn, August.