NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i USA 2022

Navnetoppen i USA 2022

Av Babyverden 6183 Sist oppdatert 22.05.23
Det er liten endring i toppen når det kommer til navnene amerikanerne helst gir til barna sine. Liam og Olivia beholdt førsteplassene sine. Men visste du at Leif og Sol er blant navnene som øker mest i USA nå? Her får du også topp 1000 både jente- og guttenavn i USA i fjor.

Olivia var på topp for jenter for fjerde året på rad, mens Liam har vært på topp i seks år nå.

De fleste navnene i topp 20 i USA kunne foreldre i Norge gitt barna sine og få ville reagert på det. Mange av navnene er kjente og kjære, og populære også her til lands. Noen navn ville vi gjerne skrevet annerledes, som Elisabeth i stedet for Elizabeth eller Theodor i stedet for Theodore.

– Alle jentenavnene blant ti på topp for USA i 2022 er også i bruk i Norge nå, noen mye, som Olivia, Emma, Sophia og Mia, og andre litt mindre. For guttene er jo Liam, Noah, Oliver, William, Lucas og Benjamin godt kjent hos oss nå. Men noen av de engelske bibelnavnene blant ti på topp i USA er mer fremmede for oss, slik som James og Elijah for Jakob og Elias, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han peker på at årsaken til at så mange navn er felles nok i stor grad skyldes at foreldre i Norge liker navn de ser i filmer, tv-serier og på nettsider i USA, og hører i musikk.

– Det samme gjør jo også foreldre i mange land, så de samme navnene ser vi mange steder, sier Utne±.

Topp 20 jentenavn:

1. Olivia
2. Emma
3. Charlotte
4. Amelia
5. Sophia
6. Isabella
7. Ava
8. Mia
9. Evelyn
10. Luna
11. Harper
12. Camila
13. Sofia
14. Scarlett
15. Elizabeth
16. Eleanor
17. Emily
18. Chloe
19. Mila
20. Violet

Topp 20 guttenavn:

1. Liam
2. Noah
3. Oliver
4. James
5. Elijah
6. William
7. Henry
8. Lucas
9. Benjamin
10. Theodore
11. Mateo
12. Levi
13. Sebastian
14. Daniel
15. Jack
16. Michael
17. Alexander
18. Owen
19. Asher
20. Samuel

Først populære i USA, så i Norge?

Ser vi nedover listene, finner vi mange navn som vil føles ganske fremmed å velge for barn i Norge. Men kanskje kommer mange av dem hos oss etter hvert likevel?

– Det var jo ikke mange år siden Amelia, Liam, Noah og Lucas, som lenge har vært brukt i USA, var ganske fremmede for oss. Også Ava er på full fart opp i Norge, sier Utne.

Så kanskje kan du være foran trendene ved å velge navn fra den amerikanske navnetoppen? I hvert fall om du velger navn som ikke er særlig i bruk her foreløpig.

– Navnebruken i USA skiller seg fra det vi er vant til i Norge på mange måter. De er etternavn brukt som fornavn, fornavn fra mange andre land både i Europa og ellers, andre Bibel-navn enn dem vi bruker i Norge, navn fra ord i språket, og ganske mange navn der de lager nye varianter med å forandre litt på stavemåtene. Og de bruker også ofte samme navn for begge kjønn, men det er oftest navn som er sjeldne i Norge, sier Utne.


Navnene på vei opp i USA

Noen av navnene som økte mest fra 2021 til 2022 i USA er navn som er lite eller ikke er i bruk i Norge nå. Andre er mer velkjente navn som er mer i bruk i andre land, eller varianter av mer kjente navn. Enkelte navn er ord som nylig har blitt til navn.

Jentenavnene som økte mest var: Wrenlee, Neriah, Arlet, Georgina, Amiri, Arleth, Amayah, Winona, Love og Inaya.

Andre jentenavn på vei opp nå er for eksempel Sol, Scottie, Carla, Vienna, Lottie, Stormi og Antonella.

Guttenavnene som økte mest var: Dutton, Kayce, Chosen, Khaza, Eithan, Waylen, Asaiah, Karim, Kaizen og Zen.

Andre guttenavn på vei opp nå er for eksempel Teo, Koa, Leif, Meir, Lux, Dariel, Rio, Aurelio og Ocean.

Navnene på topp for 100 år siden

Navnetrender går i hundreårs-sykluser heter det. Dermed skal navn som var populære rundt 1923 bli populære igjen nå. I USA var Mary, Dorothy, Helen, Margaret og Betty på topp for jenter, og John, Robert, William, James og Charles for gutter.

Spådommen ser ut til å gjelde helst for guttenavnene. Alle fem i toppen i 1923 var også i topp 100 i 2022, med James helt oppe på 4. plass og William på 6. plass. For jentenavnene hadde Margaret høyest plassering i 2022 med 128. plass, og Betty har ikke vært i topp 1000 siden 1996.

Kanskje trenger jentenavnene bare litt lenger tid? Eller så er det mindre utskifting av guttenavn. Ser vi på de mest populære guttenavnene de siste 100 årene til sammen i USA finner vi nemlig mange av de samme: James, Robert, John, Michael, David, William, Richard, Joseph, Thomas og Christopher. Topp 10 jentenavn de siste 100 årene var Mary, Patricia, Jennifer, Linda, Elizabeth, Barbara, Susan, Jessica, Sarah og Karen.


Trendy med etternavn som fornavn

Vi synes gjerne det er litt lite oppfinnsomt å kalle barnet sitt Erik Eriksen, Nils Nilsen eller Jens Jensen. Men hva med Jensen Jensen? Eller Anderson Anderson? Det er fullt ut mulig å gjøre. Foreløpig har vi ikke hevet oss særlig på trenden med å bruke etternavn som fornavn, og navneloven setter klare begrensninger. Men er etternavnet brukt som fornavn i USA, er sjansen stor for at det vil være lov i Norge også. Og Jensen og Anderson er begge eksempler på dette. Mens det bare er 4 gutter/menn med Jensen som fornavn i Norge, er det 20 Anderson.

Harper er det vanligste etternavnet som fornavn i USA, på 11. plass for jenter i 2022. Det betyr harpespiller. Hos guttene finner vi Owen på 18. plass. Owen er et etternavn, men det kan også ha blitt til fra sjeldne britiske fornavn, sier Utne.

Han forteller at blant 100 på topp i 2022 var det 28 guttenavn og 13 jentenavn som kommer fra etternavn.

– Det er litt færre enn de siste par årene. Før det hadde slik bruk økt fra gammelt av og fram til ut på 2000-tallet. Det er typisk for mange av disse navnene at de enten kommer fra engelske stedsnavn, yrkesbetegnelser eller fornavn tatt bruk som etternavn for mange hundre år siden, sier han.

Utne sier at det ser ut som trenden med etternavn som fornavn er lite brukt i Norge foreløpig, men noen få har valgt slike navn fra USA også her, slik som Leslie, Troy, Sydney og Mckenzie.

– I Norge har noen valgt fra norske etternavn som var i bruk også som fornavn for mer enn hundre år siden, som Meyer og Arktander, sier Utne.

Etternavnene kommer ofte fra stedsnavn, yrkesbetegnelsen eller gamle fornavn.

– Stedsnavn slutter ofte på -ton og -ley eller -ly. Delen -ton betyr boplass og tun, og -ley betyr skog eller åpning i skogen. Slike navn er Easton og Weston (øst- og vest-tun), Colton og Peyton (der Col og Pey er deler av gamle fornavn), Riley, Wesley og Oakley (der Ri står for rug, Wes for vest og Oak for eik). Dette kan ligne norske gårdsnavn og etternavn som Østby, Østtun, Rugland, Vestlund og Ekelund, sier Utne.

Han sier videre at yrkesbetegnelser ofte slutter på -er, som Harper (harpespiller), Carter (en som fraktet varer med trekkvogner, «cart») og Cooper (en som laget tønner og bøtter av tre).

– Gamle fornavn som har blitt til etternavn, kjenner vi fra Owen (fra flere gamle britiske guttenavn), Elliot og Ellis (begge fra Elias), Emery (Emrik), Everett (Eberhard), Avery (Alfred) og Addison (Adam). Det ligner måten som vi har fått sen-navn på i Norge, men ofte uten son-ending i mange engelske etternavn. Dessuten er altså Jensen og Anderson fornavn i USA, på 303. og 337. plass for gutter, sier Utne.

Bibel-navn er fortsatt populære i USA også

Navn fra Bibelen fikk en ny sterk vekst i USA gjennom andre halvdelen av 1900-tallet, og har også stått sterkt der etter det. Ifølge Utne er navn fra Bibelen i Norge er mest sannsynlig mye inspirert fra USA.

– Av de 100 vanligste guttenavnene i USA for 2022 var 37 fra Bibelen, og 13 for jentenavnene. Det er omtrent som de siste årene. For Norge var det i 2022 fordelt på 24 for guttene og 11 for jentene. Bibelske guttenavn står altså sterkere i USA enn i Norge, mens der er omtrent likt for jenter. Men det er en god del forskjell på navnene som blir brukt, sier Utne.

Bibel-navn brukt i USA og som er svært lite brukt i Norge, er blant annet Chloe, Abigail, Naomi, Delilah (Dalila i norsk Bibel), Genesis (om skapelsen), James, Elijah, Asher, Ethan, Ezra, Ezekiel, Josiah, Caleb (sted i Bibelen), Joshua, Andrew (Andreas) og Eli (guttenavn).

– Noen av disse skiller seg ut med engelske stavemåter, mens mange av de andre er navn fra Det gamle testamentet som har hatt mye tradisjon i Storbritannia og USA siden 1600-/1700-tallet, sier Utne.

Han tror det nok helst er de kjente bibelske navnene vi kjenner fra før som kan slå an i Norge.

– Unntak er Lucas og Noah som nådde oss for få år siden, uten at de hadde mye gammel bruk i Norge. Flere nye kan være på vei med inspirasjon fra USA-toppene, slik som Naomi og Levi, og Samuel som har kommet mye de siste årene, sier Utne.

Gammel tradisjon i Norge har ifølge Utne også Abigail (mest som Abigael i Norge), Angel og Jordan, som også er mye brukt i USA.

Les også:


Samme navn, ny skrivemåte

Ganske mange navn i USA er laget som nye varianter med å forandre litt på stavemåtene i mye brukte navn, oftest med å skifte vokaler. Blant annet har mange vokaler blitt til y. Slike er Allison til Allyson, Cameron til Kamryn, Emerson til Emersyn, Jordan til Jordyn, Lauren til Lauryn, Maddison og Madison til Madisyn, Weston til Westyn, Winter til Wynter.

– Slike omskrivinger med vokaler er det lite av i Norge, både som navn fra USA og som endring i kjente norske navn. Hos oss er det heller vokalskifter mellom gamle tradisjonsformer som Anne og Anna, Marie og Maria, der a-ene har økt sterkt på 2000-tallet, sier Utne.

Han sier det hos oss også er mye veksling mellom konsonanter med samme uttaler, gjerne inspirert fra USA eller gammel norsk bruk.

– Det er for eksempel med -h fra vanlig engelsk skrivemåte, som Sarah, Hannah, Leah og Norah, med c i Lucas og Marcus, x som i Alexander, ph i Sophie, Sophia, Josephine og Philip, og ch i Christian og Christopher, sier Utne.

Navn hentet fra ord

Mens noen navn er inspirert at ord i språket viser andre enda tydeligere hva navnet betyr. Navn fra ord i språket er for eksempel Royal, Justice og Legacy. De har ifølge Utne gjerne betydninger som har sterk positiv betydning for dem som velger navnene.

– Slike navn er foreløpig lite i bruk i Norge. Kanskje det helst kommer med norske ord, som Vilje og Håp, som er i bruk, sier han.

Ukjente fornavn fra andre land blir populære i USA

Noen fornavn i USA-toppene som stort sett ikke blir brukt i Norge, og som USA har fått fra andre land, er for eksempel Aiden og Audrey, og Dylan, som musikeren Bob Dylan tok som artistnavn. Ofte er det navn fra de britiske øyene som har nådd USA med innvandring, slik det er for de tre foran.

– Mange slike navn har former som godt kan passe i Norge, og kan komme i bruk her, sier Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: