NavnNavnetoppen 2016

Navnetoppen 2016

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 18307 Sist oppdatert 18.01.17

William beholder topp-plasseringen fra 2015, mens Nora troner som solid vinner for jentene i 2016. Navnetrendene står ganske stille for tiden – så kanskje er vi ikke så kreative som vi tror?

Les den nyeste navnetoppen: Disse navnene var på topp i 2019

Husker du da Emma tok Norge med storm, og nesten «alle» valgte det mest populære navnet? I 2016 gjorde Nora ifølge Statistisk sentralbyrå mye av det samme. Ikke siden Emmas storhetstid i 2003/2004 har så mange fått det mest populære jentenavnet. 1,89 prosent av alle jentene født i fjor heter Nora. Det er bare flere som heter Emma og Sara enn Nora født siden tusenårskiftet.

William har vært på vei opp siden 1980, og beholder altså topp-plasseringen for andre år på rad.

«Skam» hjalp allerede populære navn
– Det er ikke overraskende at Nora er på topp. Men at det ble brukt av så mange, og vant så suverent, er overraskende. Vanligvis forventer vi at toppnavnene brukes av rundt 1,5 prosent av barna, men i 2016 var det en større andel både som valgte Nora, men også William. Det er nok grunn til å tro at de fikk drahjelp fra «Skam». Men det er også viktig å poengtere at dette er navn som allerede var populære. William var på topp i 2015, og Nora var på andreplass det året, og på førsteplass i 2014, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han legger til at det Skam-effekten kanskje ikke er så stor som mange tror.

– Jeg har forstått at Isak også er et Skam-navn og det har ikke fått noen vekst det siste året, men står ganske stille, sier Utne.

Siden navnene leder så soleklart, ser han ikke for seg at andre navn kan overta topp-plasseringen i 2017.

– Både Nora og William står sterkt, så sannsynligvis vil de også være på topp i 2017. Men samtidig vil jo en del foreldre unngå toppnavnene. Jeg tror nok at de vil miste noe terreng, slik at det blir tettere i toppen i 2017. Oskar/Oscar kan nok komme tett på William, men jeg tviler på at det overtar førsteplassen, sier Utne.

For jentene er det ikke noen klar arvtaker eller konkurrent til Nora. Faktisk er både Emma og Sara/Sarah på vei nedover.

Mathias og Emilie er nok også på vei nedover på listene, spår Utne.

Han spår også at Sofia/Sophia vil gå forbi Sofie/Sophie i popularitet i 2017. Men ellers er det lite overraskelser i topp 10, og det forventer han vil gjelde for i år også.

Astrid og Amanda klatrer sammen med Nora
Jentenavnene med mest fremgang fra 2015 til 2016 var, i tillegg til Nora, Astrid og Amanda. Ingrid er også tilbake blant topp 10. Tiril, Hanna og Mathilde er kommet inn i topp 20.

– Både Astrid og Amanda er navn som tilhører oldeforeldregenerasjonen og dermed passer godt nå. Men det hjelper jo at foreldre har hørt navnene i bruk, så det er nok et poeng at Astrid S er så populær nå, sier Utne.

Liam og Noah økte mest
Det var mindre bevegelse i guttenavnene enn jentenavnene, men Noah økte litt igjen. I et femårsperspektiv økte Liam mest.

TV-navn blir døgnfluer?
TV-serien «Skam» får mye av æren for toppnavnene i 2016, men det kan tyde på at inspirasjon fra TV kan være kortvarig.

Alina er navnet som taper mest i popularitet fra 2015 til 2016, men var samtidig det som gikk mest fram året før. Er det noe «Farmen» ute og går? spør navnestatistiker Jørgen Ouren ved Statistisk sentralbyrå.

Tidlige 1900-tallsnavn er på full fart inn nå
De fleste navn blir trendy igjen bare de er gamle nok, heter det. Dermed blir det oldeforeldregenerasjonen vi leter etter navneinspirasjon hos. Slik er det ifølge navneforsker Ivar Utne fortsatt.

– Trenden fortsetter, men nå begynner foreldrene å se på navn på de som ble født på 1900-tallet i stedet for slutten av 1800-tallet. Det kan være navn som Olav, Sigurd, Solveig, Astrid, Emilie, Alma, Johannes, Teodor og Johan, sier han.

Han har også flere navnetips til foreldre som vil ha gode navn som ikke er utslitt ennå:

Johan, Gustav, Alfred, Ulrik, Emrik, Isak, Adam, Eva, Ellinor, Alma og Live er helt gangbare nå. Det er navn som bør komme tilbake nå, de har vært i bruk i Norge før, men de vil ikke bli toppnavn med det første, sier Utne.

Mange vokaler og noen harde konsonanter
Det er ofte klangen på navnene som er felles når det kommer til navnetrender. Og trenden med mange vokaler fortsetter.

– Mange vokaler og klangfulle konsontanter er populære nå, som i Emilie, Mia, Liam og Elias, sier Utne.

Men guttene kan gjerne høres litt hardere ut.

– Foreldre liker litt hardere lyder i guttenavn også nå – som i Jakob, Isak, Kasper, Ulrik og Emrik, sier han.

Navnesmitte fra våre naboland?
I første halvdel av 2016 var det Noah og Sofia som toppet statistikken i Danmark. Tradisjonelt sett er det svenskene vi hermer mest etter, og i 2015 var det Saga som var populært hos dem. I 2016 gikk navnet frem fra 82. til 54. plass i Norge, så kanskje det er hold i den teorien ennå? Svenskenes statistikk kommer først 31. januar, og vi publiserer den naturligvis på Babyverden. Danskenes endelige statistikk for hele 2016 kommer først til sommeren.

– Vi velger ganske likt danskene. Både Sofia og Noah øker, og Aksel som er på topp 10 i Norge er også mye brukt i Danmark, sier Utne.

Mer internasjonalt preg på navevalget?
William, Oscar, Lucas, Philip, Oliver, Jacob og Noah, Emma, Sarah, Sophie, Sophia, Maia, Olivia og Ella – det kunne like gjerne vært topp 10-listene til England, Australia eller USA vi leste opp fra. Men kanskje er det også tanken til norske foreldre – at barnas navn skal fungere godt også utenfor landets grenser? Under finner du 2015-statistikken til USA og Australia.

– Både Jacob, Mia, Liam, Emma, Sarah og Olivia er nok en del av en amerikansk trend. Men det er ikke alle de populære navnene i USA som kommer hit – for eksempel er det få som velger Ethan, Matthew og Abigail selv om de er populære i USA, sier Utne.

Men vi velger også veldig likt foreldre i våre naboland.

– Stort sett alle topp 10-navnene, bortsett fra Nora, er populære i nabolandene våre. Vi er en del av en vest-europeisk navnetrend, så det er ikke så rart at navnene også fungerer på andre språk. Nora er en egen greie, kanskje fordi det ligner på Norge? Aksel er muligens unntaket for guttene, men det er ganske mye brukt i Danmark, sier Utne.

Over halvparten får flere navn
51,1 prosent av barna født i fjor fikk mellomnavn. Det er Sofie som er mest brukt som mellomnavn for jentene, og har tatt plassen fra Marie, som har holdt førsteplassen som mellomnavn lenge. Den mest brukte kombinasjonen var Emma Sofie. For guttene var det som vanlig Alexander/Aleksander og André som var de mest populære mellomnavnene, og den mest populære kombinasjonen var Lucas André.

Begge foreldrenes etternavn
Stadig flere får to etternavn, men bare 8,4 prosent har etternavn med bindestrek. Det kan se ut til at begge foreldrene vil at barnet skal ha sitt etternavn. Med mindre det slutter på -sen. I 1995 hadde 22,4 prosent av barna et etternavn som sluttet på -sen. I fjor sank andelen ned til 15,6 prosent.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: