NavnNavnetoppenDisse navnene var på topp i 2019

Disse navnene var på topp i 2019

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 10320 Sist oppdatert 22.01.20
Navnestatistikken for 2019 er klar. På topp finner vi Emma og Jakob/Jacob.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) offentliggjorde 22. januar listene over de mest populære navnene for nyfødte i 2019. Emma var det mest brukte, etterfulgt av Nora og Sofie, viser nye tall fra navnestatistikken. På guttesiden var Jakob/Jacob det mest brukte navnet, etterfulgt av Lucas og Filip. Emma har dominert navnetoppen siden 2010, og er for tiende gang årets jentenavn. Jacob var på topp også i 2017.

Emma er tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt fram til det eksploderte i 2003, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i en pressemelding fra SSB.

Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav.
– Jakob er kjent i Norge siden 1300-tallet og er et typisk bibelnavn. Når også neste guttenavn på listen, Lucas, er bibelsk, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn ikke er over. Fra 1,5 prosent rundt 1950, steg andelen til 22,5 prosent i 2006. Siden har den gått litt ned, og er nå 20,3 prosent, sier Ouren.

Du kan klikke på alle navnene for å få fyldige navneomtaler.

Topp 10 jentenavn

1. Emma
2. Nora/Norah
3. Sofie/Sophie
4. Ella
5. Olivia
6. Ada
7. Sofia/Sophia
8. Sara/Sarah/Zara
9. Maja/Maia/Maya
10. Ingrid

Av nye navn på topp 10-listen, finner vi Ada – som er inne på 6. plass. 291 jenter fikk det samme navnet som også den kjente fotballspilleren Ada Hegerberg har. Andre nye jentenavn på topp 10 er Sofia og Ingrid.

– Både Ada og Ella har økt fra 2018. Begge navnene har lyder som foreldre liker nå, sier navneforsker Ivar Utne.

Topp 10 guttenavn

1. Jakob/Jacob
2. Lucas/Lukas
3. Filip/Fillip/Philip/Phillip
4. Oskar/Oscar
5. Oliver
6. Emil 
7. Henrik
8. William
9. Noah
10. Aksel/Axel

Det eneste nye guttenavnet på topp 10 for gutter er William. William var toppnavn for noen år siden, men falt helt ut av listen i fjor. Nå har William altså klatret opp på 8. plass.

– Jakob var på topp sist i 2017, og er altså tilbake i toppen etter et pauseår i fjor, sier Utne.

Vi elsker idrettsnavn

Mange av navnene i toppen kjenner vi også igjen fra navn på idrettshelter. Fotballspiller Ada Hegerberg får noe av æren for at Ada øker, men vi finner også påfallende mange andre idrettsnavn i toppen.

– Mange vil nok kjenne igjen flere av navnene til de kjente løperne Ingebrigtsen-brødrene fra årets ti på topp-liste. Her finner vi blant annet: Henrik, Filip og Jakob. Brødrenes yngste søster heter Ingrid, og dette navnet er også å finne i årets topp 10, sier Ouren.

Ingebrigtsen-brødrene er fra Sandnes, men i kommunen gjorde ikke navnene det bedre enn på landsbasis – snarere tvert imot.

– Jakob var nede på 16. plass og Henrik på 8. Begge dårligere enn landsgjennomsnittet. Men Filip var riktignok på topp i Sandes, mot tredjeplass i landet, sier Utne.

Han mener at det er litt tilfeldig at tre av topp 10-navnene til gutter også tilhører disse berømte brødrene.

– Alle er navn som allerede var mye brukt. Men det kan jo hende at de har fått litt ekstra drahjelp. Foreldre blir jo minnet om navnene omtrent daglig i media. Men sånt fungerer bare om man allerede kjenner og liker navnene. Hvis det hadde vært helt ukjente navn, ville man nok ikke sett en slik effekt, mener Utne.

Emma toppet også den danske navnestatistikken. Den danske navnestatistikken for første halvår i 2019 gir også en pekepinn om hvilke navn som er populære i andre land vi ofte deler navnetrender med. Se topp 50 gutte- og jentenavn i Danmark ved å klikke på lenken under.

Trendsetter Bærum har fire spennende navn i topp 20

Tradisjonelt sett har Bærum vært tidlig ute med bruk av navn. Navn som kommer høyt opp på listene der, ser vi de neste årene også klatre på landsbasis. I 2019 var det fire navn i kraftig økning blant 20 på topp der.

– Gustav og Cornelia finnes ikke i topp 20 andre steder i landet. Begge navnene var på 14. plass i Bærum i fjor. Dette er åpenbart navn som øker nå, og som også var mye brukt for 100 år siden. Dette er gamle tradisjonsnavn som kommer tilbake, sier Utne.

Eva på 2. plass og Olav på 5. plass i Bærum er også verdt å merke seg. Navnene er på vei opp, og Olav gjør det også bra i Tromsø.

Sjekk vårt navneverktøy
Lurer du på hvilket navn du skal velge til barnet ditt? I vårt navneverktøy kan du søke – åpent og i flere kategorier – og lagre favorittnavnene dine i en personlig liste. Gå inn her!

Navnene som øker mest

Noen navn svinger litt opp og ned fra år til år. Fra 2018 til 2019 var det Jakob, William og Isak som økte mest for guttene, og Vilde, Eva og Ella som økte mest for jentene. Skal man imidlertid si noe om trender, kan det være greit med et litt større perspektiv. Hvis vi ser på femårsperioden fra 2014 til 2019, var det Olav, Jakob og Ulrik som økte mest for guttene, og Ada, Eva og Alma som økte mest for jentene.

Les mer i artikkelen under:

9 nye guttenavn og 8 nye jentenavn i topp 100

Mens mange navn byttet plasser i topp 100 fra 2018 til 2019, var det noen som kom inn i listen, og noen som falt ut.

Høyeste nykommer for jentene var Hedvig på 68. plass, etterfulgt av Ebba på 85. plass. Lenger nede på listen finner vi nykommerne Lotte, Aria, Mila, Iris, Lykke og Elvira.

– Hedvig og Ebba har vært i svært rask vekst siden 2015, og kan komme til å stige mye mer i årene som kommer. Begge er blant navn som ble brukt rundt år 1900. Mange navn fra den tiden kommer tilbake nå. Ebba passer også fint inn i smaken nå, fordi det er kort, og fordi det har bare stemte lyder som gjør det lett å uttale. Hedvig forbinder nok mange med gammel tradisjon, sier Utne.

Han biter seg også merke i Aria som han mener øker på grunn av tv-serien «Game of Thrones».

– Den amerikanske tv-serien «Game of Thrones» som har en karakter ved navn Arya ser ut til å ha påvirket bruken av Aria og Arya i mange land, også Norge. Her har særlig Aria steget raskt siden første sesong av tv-serien i 2011, sier Utne.

Ut av listen falt Elena, Stella, Synne, Helena, Nathalie, Maiken, Nikoline og Celina.

For guttene var høyeste nykommer Nils på 75. plass, etterfulgt av Nicholas på 85. plass. De andre sju nye guttenavnene i topp 100 var Elliot, Bjørn, Abel, Amund, Karl, Konrad og Simon.

– Nils, Amund, Karl og Konrad er navn med mye tradisjon i Norge, men ble lite brukt fra tidlig på 1900-tallet. De er klare for nye generasjoner. Konrad øker klarest av disse, og kan kanskje stige noe titalls plasser de nærmeste årene. For Nils og Amund øke bruken nå ganske lite fra år til år. Karl, brukt på samme tid, svinger litt opp og ned fra år til år, sier Utne.

Han forteller at Bjørn også har mye tradisjon, men ble mye brukt helt fram til 1960-årene.

– Det har allerede begynt å bli litt mer brukt, men det ser ut til å gå ganske sakte oppover foreløpig, sier Utne.

Ut av listen falt Dennis, Mata, August, Niklas, Ask, Linus, Lavrans, Peder og Jørgen.

Vi er ikke så eventyrlystne som vi kanskje selv tror

Ut fra søk på Babyverden i 2019 skulle man tro at navnetoppen skulle endre seg mer enn den faktisk gjorde. Også navneforsker Ivar Utne ble litt overrasket over det.

– Iben og Saga som gjorde det veldig godt i søk på Babyverden stod helt stille fra 2018 til 2019. Det viser noe vi har sett lenge – at mange snuser på spennende navn, men ender likevel opp med å velge trygt og kjent, sier Utne.

Iben var riktignok på 2. plass i Asker og 5. plass i Lillestrøm, så kanskje trenden for navnene skyter fart derfra?

Ellers er det egentlig lite spennende i topp 50.

– Det er lite utskiftninger i topp 10. Ella øker og Ada kommer inn for jentene. Ellers er det stort sett bare at navn som lå like under svinger opp, mens andre svinger litt ned. Det gjelder for topp 50 også. Navnetoppen er ganske stabil over lang tid. Vi er nok ikke så eventyrlystne når det kommer til stykket, tror Utne.

Hva er det med Emma og Alexander?

Lenge har navneforsker Ivar Utne trodd at folk holdt på å gå lei av Emma og Alexander. Men navnene holder seg høyt på listene år etter år. Hvorfor?

– Det skyldes nok at navnene holder seg godt internasjonalt. I tillegg er det uproblematiske navn som er enkle å uttale og som ikke blir misforstått. Emma er i tillegg kort. Det er trygge navn med norsk tradisjon og som gjør det godt internasjonalt. Til sammen blir det sterkt, mener Utne.

Hvorfor slår ikke Olivia og Oliver så godt an?

Før jul ba vi navneforsker Ivar Utne prøve å spå navnetoppen for 2019 og 2020. Så langt stemmer ikke alt.

– Jeg trodde at Olivia og Oliver skulle øke mer. Der tok jeg feil. Det viser hvor vanskelig det kan være å spå navnetreder, sier Utne.

Både Oliver og Olivia er mye brukt, og forholdsvis høyt oppe på listene, men topper ikke slik de har gjort i lang tid England. Ulike uttaler av Oliver med o eller å-lyd kan ha virkning, men det vet man ikke sikkert.

– Kanskje er dette navn som mange har på listene sine, men som de ender opp med å droppe til fordel for mer populære navn som oppleves som tryggere og gode, sier Utne.

Vil du unngå toppnavn til ditt barn?

Stadig færre er samlet om toppnavnene. Da foreldre- og besteforeldregenerasjonen var små var det en mye større andel nyfødte som fikk de mest populære navnene enn det er nå. Kanskje fordi mange ønsker mer unike navn til sine barn.

Mens navnene i topp ti ble brukt av flere hundre barn i 2019, var det også navn bare noen fåtall fikk. Og som kan være vel så spennende å utforske om du liker sjeldne navn. Få mange gode navnetips i artikkelen under:


Færre velger varianter av Mohammed

I flere år har Mohammed med ulike skrivemåter gått ned i bruk i Norge. I 2018 var navnet på 23. plass, og sank til 27. plass i 2019. Navnet har vært særlig brukt i Oslo, men går også ned der.

– Det kan skyldes at innvandrere i økende grad tilpasser seg norsk navneskikk og velger navn som er vanligere i Norge, mener Utne.

Færre fornavn og flere mellomnavn

Tidligere var det vanlig med to fornavn og ett etternavn. Nå har det snudd. I 2019 var det bare rundt 2 av 10 nyfødte som fikk mer enn ett fornavn. Jentene noe oftere enn guttene. Over halvparten fikk to eller flere etternavn, da med det ene (eller flere) som mellomnavn. Vi velger også vekk etternavn som slutter på -sen. I 2019 var det under 15 prosent som hadde slike etternavn.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: