Statistisk sentralbyrå la i dag fram navnestatistikken for 2021. Du kan klikke på navnene for å lese omtale av dem.
– Jeg biter meg særlig merke i guttenavnene Noah, Gustav, Ludvig og Harald, og jentenavnene Iben, Hermine og Ellie. Dette er navn son gjorde det særlig bra i 2021, og Iben var jo også det mest søkte navnet på Babyverden i fjor, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Ganske få samler seg om toppnavnene
Tenker du at «alle» babyer født i 2021 heter Nora og Noah må du tro om igjen. Faktisk var det bare 1,7 av 1000 jenter og 1,6 av 1000 gutter som fikk de navnene i fjor.
– Folk vil nok unngå navn som er like mange andres. De ønsker å prøve noe litt mindre vanlig for å få mer særpreg, tror Utne.
Topp 20 jentenavn gitt i 2021
Les også:
På topplisten siden 2012
Nora var toppnavnet på jentelista allerede i 2012, og har siden ligget på 1. eller 2. plass hvert år sammen med Emma.
Også i 2021 kom Emma på 2. plass, tett fulgt av Sofie på 3. plass.
– Nora er det nest mest brukte navnet i Norge etter årtusenskiftet, etter Emma, sier seniorrådgiver Anders Sønstebø i Statistisk sentralbyrå (SSB) i en pressemelding.
Trendy med nordiske jentenavn
Frida kom inn i topp 10 i 2021, fra 11. plass i 2020.
– Nå er nordiske navn på vei oppover, og vi har altså nå to opphavlige nordiske jentenavn i topp 10 og ytterligere tre i topp 25. I tillegg til Ingrid og Frida i topp ti har vi Tiril, Astrid og Vilde blant de 25 mest brukte jentenavnene, sier Utne.
Han sier at det også er flere navn om man ser nærmere på de lokale navnetoppene.
– Vi ser at de opphavlige nordiske navnene er mest på vei inn for jenter i de store byene, som Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim, med tre av ti på topp i hver. I disse topplistene ser vi Ingrid, Frida, Tiril, Vilde, Astrid og Oline. Det blir også tre i Oslo dersom vi renger med Iben, som er laget av det nordiske Inger og det utenlandske Bengta. I flere hundre år har det vært vanlig at trender sprer seg fra byene. Det har blitt mindre av de siste tiårene, men det kan godt skje litt av det fortsatt, sier Utne.
Han framhever at toppnavnet Nora og guttenavnene Henrik og Ludvig også har gammel tradisjon i Norge.
A-ending på jentenavn
Hos jentene er også en stor trend at navnene ender på a. Mer enn halvparten av jentene får nemlig nå et navn som slutter på a. Ser vi tilbake til 1947 var andelen 12,5 prosent.
Jentenavnene som klatrer
SSB peker på flere jentenavn som har klatrer godt oppover listene. Noe mener de kan ha inspirasjon fra Harry Potter-universet. I 2020 gjorde nemlig Hedvig et kraftig byks oppover, fra 70.plass til 40. plass. I 2021 kom navnet opp til 38. plass. Hedvig er kjent som Harry Potters ugle.
Teorien skal ifølge SSB være at mange som var barn da bøkene om Harry Potter kom, nå begynner å stifte egne familier.
– I år har det kommet et tilskudd som forsterker teorien, sier Sønstebø.
For i 2021 ser vi at også Hermine har klatrer godt oppover listene, fra 69. plass i 2020 til 48. plass i 2021. Hermine er en av hovedpersonene i den norske oversettelsen av Harry Potter-bøkene.