NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i Sverige 2019

Navnetoppen i Sverige 2019

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 18223 Sist oppdatert 31.01.20
Alice og Lucas var de mest populære navnene for nyfødte barn i Sverige i 2019. Begge navnene har vært populære flere år tidligere, og har flere ganger toppet listen over årets mest vanlige navn til nyfødte.

Det mest populære navnet til nyfødte jenter i Sverige, Alice, har vært på topp ti-listen siden 2005. For åttende gang topper navnet listen for navn flest nyfødte jenter fikk – sist navnet tronet på toppen var i 2018. Også nummer to på listen, Olivia, er en gjenganger, og er med på listen over de ti vanligste navnene for sjuende år på rad. Astrid kommer på tredjeplass i den svenske navnestatistikken, og er dermed med i topp ti for tredje gang. Astrid klatrer opp fra en åttendeplass i 2018.

Nykommer på jentenes topp 10 er Vera, som har kommet på femteplass. Aldri før har Vera vært så populært. Derimot har Elsa, som i 2018 lå på tiendeplass, falt ut av topp ti for 2019.

Topp 10 jentenavn

1. Alice
2. Olivia
3. Astrid
4. Maja
5. Vera
6. Ebba
7. Ella
8. Wilma
9. Alma
10. Lilly

Navnet som topper guttenes liste, Lucas, har vært på topp ti siden år 2000, og det er sjette gang navnet topper guttenes liste over de mest populære guttenavene. Liam holder seg, som i 2018, på andreplass. Heller ikke nummer tre på listen, William, er noen nykommer. Navnet var det mest populære guttenavn til svenske nyfødte gutter både i 2017 og 2018. William har vært med på topp ti-listen siden 1999.

Nytt på topp ti for gutter er Matteo. Navnet har de siste årene klatret oppover listene, og kom i 2019 inn på en tiendeplass. Dermed måtte tiendeplass fra 2018, Alexander, forlate listen over de ti mest populære guttenavnene gitt til nyfødte.

Topp 10 guttenavn

1. Lucas
2. Liam
3. William
4. Elias
5. Noah
6. Hugo
7. Oliver
8. Oscar
9. Adam
10. Matteo

Norges vs Sveriges topp ti

Sammenligner vi med Norges topp ti-lister, ser vi at norske og svenske foreldre har noen felles favoritter. På jentenes topp ti er det tre navn som finnes i begge land: Ella, Olivia og Maja. Ella ligger på fjerdeplass i Norge, mens det er på sjuendeplass i Sverige. Olivia er på femteplass i Norge, mens det er på andreplass i Sverige. Maja er på niendeplass i Norge og fjerdeplass i Sverige.

På guttesiden deler Norge og Sverige fem favoritter: Lucas, William, Oscar, Oliver og Noah. Sveriges mest populære navn, Lucas, ligger på andreplass i Norge. William er på tredjeplass i Sverige, mens det ligger på åttendeplass i Norge. Oscar ligger på åttendeplass i Sverige, mens det er på fjerdeplass i Norge. Oliver er på femteplass i Norge, mens det i Sverige er på sjuendeplass. Noah ligger på niendeplass i Norge, i Sverige på femteplass.

Kilde: SCB

Korte navn
Vi ser at det er korte navn fra 100 år tilbake i tid er blitt in. Nykommeren Vera er et slikt navn, det har klatret fra 19. til 15. plass. Vi ser navnet i bruk også i Norge. Hedda er også et slikt navn. Det er forholdsvis kort, og har gått opp mange plasser på topp 100-listen – fra 65. til 34. plass, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han påpeker at Ebba og Ella er slike korte navn som er kjente og allerede har vært mye brukt.

Et annet kort navn som har steget i Sverige er Lo. Det har gått fra 68. til 50. plass på de svenske topplistene.
– Jeg tror vi kan si at dette er et navn som føyer seg inn i rekken av korte navn, på samme måten som Vera og Hedda. Jeg regner med at navnet er en kortform av Lovise/Lovisa, og at det har blitt brukt muntlig. Så selv om folk kanskje ikke har sett det skriftlig, så er det nok mange familier som har hørt Lo i bruk. For foreldre betyr det nok ikke så mye om navnet er muntlig eller skriftlig, sier Utne.

Utne tror at alle korte navn har mulighet til å dukke opp i Norge, siden det er in nå. Norske topplister viser at Ella og Ada er populære navn.
– Jeg ser at vi har korte navn på topp ti i Norge, men jeg er litt usikker på om Lo vil bli populært. Jeg er litt i stuss på om foreldre vil tørre å bruke det, det er litt uvant. Da har jeg mer tro på Vera og Hedda, sier han.

Nordiske navn
Utne merker seg også at Astrid har kommet langt opp på listene. I Sverige har det gått fra åttende til tredjeplass.
– Det er spesielt å finne nordiske navn så høyt oppe på listene. Det er et navn som har steget mye de siste 10-20 årene, sier Utne.

I Norge ligger Astrid på 23. plass i 2019.

Utne merker seg også at noen gamle nordiske navn er på topp 100-listen over mest populære guttenavn, som Algot og Alve.

Märta
Et navn Utne merker seg har klatret oppover i Sverige er Märta. Det har gått opp 20 plasser, og ligger nå på 65. plass.
– Siden vi har prinsesse Märtha, kan det hende at populariteten i Sverige kan gi navnet litt drahjelp i Norge. Det er omtrent ingen i Norge som bruker dette Märta. Kanskje har det med en litt fremmed bokstav å gjøre, sier Utne.

Matteo på vei opp
På guttesiden sier Utne at det er lite nytt.
– Lucas er på topp, og det er flere navn som har byttet på å gå opp og ned på listene. Men det vi kan merke oss er Matteo. Det er et navn som har vært på vei opp i Norge de siste årene, og lå i 2019 på 18. plass. Matteo har en bratt stigningskurve i begge land nå, og i Sverige gikk det fra 27. til 10. plass, sier Utne.

I Norge var navnet med på topp 20-listen både i Asker og Bærum.
– Her er det noe som skjer. Jeg vet ikke helt hvorfor, men vi har sett det de siste to-tre årene. Dette er et navn vi kan regne med og et navn jeg har tro på. Det kan stige mer. Men påvirkningen kan komme fra andre steder enn Sverige, sier Utne.

Inspirert av paven
Et annet navn Utne synes er spennende er Frans.
– Her er det ikke et annet åpenbart forbilde enn paven. Det trenger ikke handle om at de har noe forhold til paven i det hele tatt, men det er et navn som er mye brukt i media – og som har gjort folk oppmerksomme på det. Navnet passer inn i tiden, fordi det er et kort navn og kan ha en fin klang. Folk hører det mye, og venner seg til det. Navnet har gått opp 20 plasser til 27. plass i Sverige, sier Utne.

Navneforskeren har tro på at navnet kan passe inn i trenden med korte navn også i Norge.
– Men jeg er usikker om det vil slå an. Folk må nok høre og smake litt på det, sier Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: