NavnNavnetoppenNavnetoppen på Babyverden 2022

Navnetoppen på Babyverden 2022

Pappa med lille Iben, Saga, Oliver eller Matheo? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 14357 Sist oppdatert 16.12.22
Navnestatistikken for Babyverden i 2022 er klar! Størst interesse er det fortsatt for Iben og Oliver. Se topp 100 for gutter og jenter, og les navneforsker Ivar Utnes kommentarer her.

2021 er overstått og navnestatistikken for Babyverden er klar. Flest av dere var interessert i å lese mer om navnene Iben, Alma, Saga, Eira og Nora for jenter, og Oliver, Matheo, Tobias, Ulrik og Liam for gutter. Se hele topp 100 lenger nede i artikkelen, og les navneforsker Ivar Utnes kommentarer.

Den offisielle norske navnestatistikken kommer fra Statistisk sentralbyrå i slutten av januar. Men siden flertallet av norske foreldre besøkte Babyverden i 2022, bør navnestatistikken for Babyverden gi en god pekepinn på hvilke navn du vil finne på de offisielle topplistene også. Med noen unntak, for navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen sier at vi gjerne er modigere i søk enn når vi bestemmer navn til barna våre.

Populære på Babyverden, men ikke i toppen nasjonalt helt enda

For tredje år på rad er Iben på søketoppen på Babyverden. I 2021 var Iben på 16. plass i navnestatistikken fra Statistisk sentralbyrå. Det året var det også blant navnene som klatret mest oppover listene for navn på nyfødte. Dermed kan vi se at søkeresultatene tydelig henger sammen med de faktiske navnevalgene. Kanskje ligger søkene på Babyverden noen år foran trendene?

– Dette er kanskje drømmer hos foreldre nå. Og kanskje vil flere og flere dele disse drømmene de neste årene, og etter hvert også velge navnene til barna sine. På den måten viser gjerne søkene på Babyverden hvilke navn som vil komme til å bli populære om noen år, sier Utne.

For Babyverdens topp 100 for 2022 skiller seg ut fra den foreløpig nyeste navnestatistikken fra Statistisk sentralbyrå for 2021.

– Det er ganske stor forskjell på hvilke navn som kommer høyt opp. På Babyverden leter foreldre litt mer etter nordiske jentenavn og tyske guttenavn enn det som faktisk har blitt valgt for fødte de siste årene, sier Utne.

I topp 25 for både jenter og gutter var bare rundt halvparten av navnene like på de to listene. I topp 10 var bare Nora, Ella, Frida og Emma felles for jenter, og Oliver, Isak og Emil for gutter.

Det kan tyde på stor interesse for navn utenfor den offisielle navnetoppen.

Her er topp 10 på Babyverden i 2022:

Jentenavn:

1. Iben
2. Alma
3. Saga
4. Eira
5. Nora
6. Ella
7. Ellinor
8. Frida
9. Emma
10. Selma

Guttenavn:

1. Oliver
2. Matheo
3. Tobias
4. Ulrik
5. Liam
6. Isak
7. Emil
8. Elias
9. Iver
10. Mio

Hvilke navn vil bli toppnavnene for 2022?

Navneforsker Utne har lang erfaring med å studere navn og navnebruk i Norge. Han forteller at trendene endrer seg saktere enn søkene kan tyde på. Derfor tror han ikke på noen store forandringer fra 2021 til 2022 når Statistisk sentralbyrå offentliggjør statistikken i slutten av januar.

– Jeg tipper at Nora og Noah vil være på topp i statistikken fra Statistisk sentralbyrå ett år til. For å ligge høyt oppe bør navn ha norsk tradisjon og internasjonal bruk. Nora har norsk tradisjon, og er noe i bruk internasjonalt. For Noah er det omvendt. Begge navnene er korte, har godt med vokaler og den tydelig stemte konsonanten n. Alt dette hjelper navnene til topps i Norge. De ledet også ganske godt foran de neste på listene i 2021, så jeg tror det skal mye til for at andre navn skal slå dem, sier Utne.

Han trekker fram at Nora i 2021 var på vei opp også i land som USA og Danmark.

Nora er kort og greit, har norsk tradisjon og har vist lite tegn på fall. Det klarer seg godt i Norge, til og med uten topper utenlands, sier Utne.

Og selv om Babyverden-leserne har lagt sin elsk på Iben, tror Utne at de viktigste utfordrerne for Nora trolig vil være Ella, Ada og Alma.

– Alle disse navnene har steget bratt i Norge de siste årene. De gjør det bra i andre land, og er gamle og kjente i Norge. De har godt likte lyder. Vi skal ikke avskrive Iben, som også stiger raskt, men det var altså bare på 19. plass for fødte i 2021, sier Utne.

Han tror også at navnet Emma vil fortsette å falle litt i bruk etter mange gode år.

Utne tror også at navnetoppen for gutter vil se ganske lik ut for 2022 som den gjorde i 2021.

– For guttene får nok Noah mye drahjelp fra andre land. For eksempel var det på førsteplass i noen år i USA, og de siste årene på andreplass der. Navnet har ikke tradisjon i Norge, men det hjelper nok godt til at Noah har mange vokaler og den godt likte stemte konsonanten n, sier Utne.

Den største utfordreren for Noah er trolig toppnavnet i søk på Babyverden i 2022 – Oliver.

– Men det har kanskje sluttet å stige? Oliver har god internasjonal støtte og den velklingende konsonanten l. Vi kan nok også vente at Isak, Ulrik og Aksel kommer høyt opp i navnestatistikken fra Statistisk sentralbyrå. Kanskje helt til topps. Alle tre er navn som har vært brukt i Norge i gamle dager, og som nok føles som gode tradisjonsnavn nå, sier Utne.

Han legger til at stopplyden k som finnes i Isak, Ulrik og Aksel også finnes i flere andre mye brukte guttenavn nå, som tidligere års toppnavn, Jakob.

Jakob steg bratt fram til 2020, og det er ikke godt å vite om fallet for fødte i 2021 bare var et blaff. Navnet er jo godt likt, og det kan kanskje nå til topps igjen, sier Utne.

Her er topplisten for 2022 slik Utne tror den vil se ut når Statistisk sentralbyrå publiserer sin statistikk i slutten av januar:

Jentenavn:

1. Nora/Norah
2.
Olivia
3. Ella
4. Alma
5. Emma
6. Sofie/Sophie
7. Iben
8. Sofia/Sophia
9. Frida
10. Ingrid

Han tror altså at Babyverden-lesernes favorittnavn Iben kommer til å gjøre et nytt byks opp på listene og nå inn i topp 10, på 7. plass. Han tror også at Alma vil komme inn i topp 10, helt opp på 4. plass. Navnene som da faller ut av topp 10 er Maja/Maia/Maya og Leah/Lea.

Guttenavn:

1. Noah/Noa
2. Oliver
3. Isak/Isac/Isaac
4. Oskar/Oscar
5. Ludvig
6. Aksel/Axel
7. Johannes
8. Lucas/Lukas
9. Emil
10. Jakob/Jacob

Nye i topp 10 sammenlignet med 2021 er Ludvig og Johannes, og Filip/Philip/Fillip/Phillip og William er da ute av topp 10.

De mest spennende navnene

Man kan jo så klart argumentere for at alle navn er spennende. Men de som gjerne fanger navneforsker Ivar Utnes oppmerksomhet, er de som øker mest.

– For jentene har Selma, Iben, Alma, Ellie, Hedvig, Hermine og Ellinor steget bratt de siste årene. Alle var i topp 50 for fødte i 2021, og særlig Iben, Alma, Ellinor og Hedvig er også høyt i navnesøk på Babyverden. De fleste av navnene har tradisjon i Norge og er korte og enkle, eller er lengre med deler som er godt likt, sier Utne.

Men det er også navn som suser oppover listene som ikke er like mye brukt ennå.

Aria, Mira og Noelle er raskt på vei opp blant fødte. Dette er navn med uttale som lett kan bringe dem til gode plasseringer, og som har trekk vi finner blant mange toppnavn nå, sier Utne.

For guttene er det noe mer samsvar mellom navnevalg og søk på Babyverden. Der var Ulrik, Iver, Alfred og Vetle blant navnene som økte mest i topp 50 for gutter født i 2021, og i topp 20 i søk på Babyverden i 2022.

Ulrik, Iver og Alfred har gammel tradisjon i Norge. Vetle er et gammelt, sjeldent nordisk navn som blir hentet fram. Slike navn passer bra nå, men det spørs om Vetle klarer å passere mange av navnene i toppen som også står godt internasjonalt, sier Utne.

Alfred brukes i flere land, men får trolig mindre drahjelp enn man kanskje skulle tro.

– Navnet er ganske langt nede på listene i England og USA nå. I USA var det helt nede på 900. plass, og ganske på stedet hvil. I England er navnet riktignok på 80. plass, og på vei opp, sier Utne.

Alfred var på 21. plass i Norge i 2021.

Lenger nede på listene finner vi Falk, Birk, Arthur, Silas, Mio, Elliot, Emrik og Amund på vei opp. Falk og Birk passer inn i trendene med å velge korte navn og naturnavn.

Arthur har norsk tradisjon og var blant annet på 4. plass i England og Wales i 2021. Det er også sakte på vei opp i USA. Men Silas har mindre støtte internasjonalt. Det er imidlertid på vei opp i USA, og litt i bruk i England og Wales. Kanskje hjelper det at navnet har den godt likte l-en og at slutter på -as slik mange andre populære navn nå gjør. I søk på Babyverden er Silas på 29. plass, så det er en tydelig interesse for navnet, sier Utne.

Han forklarer videre at Mio og Elliot passer godt inn i trendene nå med to vokaler inntil hverandre og de populære konsonantene m og l. Navnene er også brukt internasjonalt nå.

– Tyske Emrik er ganske nytt i Norge, men ligner på velkjente navn som Henrik, Fredrik, Didrik og Ulrik. Den ustemte stopplyden k finnes dessuten i mange populære guttenavn nå på 2000-tallet, sier Utne.

Amund er et nordisk navn som ifølge Utne har trygg gammel tradisjon i Norge og som dessuten har de populære stemte konsonantene m og n.


To hovedtrender på Babyverden: Nordiske og tyske navn på vei opp

Ofte ser vi de samme trendene for navn blant fødte og navn det søkes på i Babyverden. Det er ikke nødvendigvis de samme navnene som dukker opp begge steder, men Utne sier det ofte er felles klanger og lyder i navn.

– Ofte ser vi at det søkes på navn med mye brukte lyder, men at navnene som søkes på er lite brukt, sier Utne.

Men det er altså to navnetrender som er tydeligere i søk på Babyverden enn når vi ser på navn barn født i 2021 fikk ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Det søkes litt mer på nordiske navn på Babyverden enn det vi ser igjen blant fødte så langt. I topp 10 for jenter i søk på Babyverden finner vi nordiske Iben, Saga, Eira og Frida, mens det bare var to nordiske navn i topp 10 blant fødte i 2021 – Frida og Ingrid, sier Utne.

Ser vi på topp 25 var det 9 nordiske navn i søk, og 6 for fødte i 2021. Blant jenter født de siste fem årene har det vært 4-5 nordiske navn i toppen hvert av årene. Ser vi på topp 100 var det 26 nordiske navn i søk på Babyverden i 2022, og 23 blant fødte i 2021. Til sammenligning var det bare 14 nordiske navn i topp 100 for barn født i år 2000. Dermed kan det tyde på at Babyverdens statistikk ligger foran og tydeligere viser denne økende interessen for nordiske navn.

– Typiske nordiske navn som er i bruk nå, er navn som historisk sett har vært lite i bruk før. Dette er gjerne gamle navn i Norge, Sverige og Danmark, sier han.

Han trekker fram Frida, Vilde, Alva, Tuva, Ylva, Live og Frøya som eksempler.

– De oppleves likevel stort sett som nye, sier Utne.

Han trekker også fram navn som er laget i Skandinavia på 1800-tallet eller senere, og som har vært lite brukt, som Iben, Saga, Eira, Erle, Tiril, Lykke, Eir, Vårin og Ronja.

– Noen av navnene som kommer i bruk nå er navn som har vært mye brukt på 1800- eller 1900-tallet, som Ingrid, Oline, Solveig, Astrid, Signe, Sigrid, Olea, Ingvild og Ingeborg, sier Utne.

Også opphavelig tyske navn er trendy nå. Den tyske navnebølgen har allerede vart en stund, men står sterkere i søk enn bruk foreløpig.

– Også her ser vi at trenden gjelder for fødte, men er sterkere i søk. Både for gutter og jenter er opphavelig tyske navn populære. Vi finner blant annet Alma, Amalie, Hedda, Hedvig, Ida, Ada, Emma, Othilie, Mathilde, Thale, Ebba, Mina, Vilma, Louise og Hennie for jenter, og Ulrik, Liam, Henrik, Birk, Emrik og Ludvig for gutter, sier Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: