NavnGuttenavnSofie og Jakob på navnetoppen i 2017

Sofie og Jakob på navnetoppen i 2017

Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 12153 Sist oppdatert 24.01.18
Sofie og Jakob var de mest populære navnene å gi nyfødte i Norge i fjor. Her er de mest populære navnene.

Skam-navnene Nora og William troner ikke lenger på navnetoppen i Norge. Nora ble forbigått av Sofie/Sophie, og rykket ned til andreplass over mest populære jentenavn i 2017. Jakob inntok førsteplassen på guttesiden, og William ramlet helt ned til sjetteplass.

– Både Sofie og Jakob har en klassisk popularitetsutvikling for navn, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren, som har ansvar for navnestatistikken i Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Illustrasjon: Statistisk sentralbyrå

Toppnavn fra 2016 i fritt fall
– Det mest overraskende er kanskje at toppnavnene fra 2016 falt så kraftig i bruk i fjor. At det var 150 færre Nora i 2017 enn året før gjorde det mulig for Sofie å ta førsteplassen selv om det ikke var veldig mange flere av dem enn i 2016, sier navneforsker Ivar Utne.

Det samme kan vi se på guttesiden:

– Det var 110 færre William og 100 færre Mathias i 2017 enn i 2016. Det tyder på at navnene er i ferd med å bli oppbrukt, mener Utne.

Første gang på 10 år at begge toppnavnene er på førsteplass for første gang

Hverken Sofie eller Jakob har vært på førsteplass på listene før. Det er 10 år siden sist gang vi hadde to navn på topp som aldri hadde vært på førsteplass før. Den gang var det Linnea og Lucas som var på topp.

Illustrasjon: Statistisk sentralbyrå

Topp 10 jenter:

1. Sofie/Sophie
2. Nora/Norah
3. Emma
4. Sara/Sahra/Sarah/Zara
5. Ella
6. Olivia
7. Maja/Maia/Maya
8. Emilie
9. Sofia/Sophia
10. Ingrid/Ingerid/Ingri

Topp 10 gutter:

1. Jakob/Jacob
2. Lucas/Lukas
3. Emil
4. Oskar/Oscar
5. Oliver
6. William
7. Filip/Fillip/Philip/Phillip
8. Noah/Noa
9. Elias
10. Isak/Isaac/Isac

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Illustrasjon: Statistisk sentralbyrå

Mest spennende på guttenes topp ti

Mens jentenes topp ti er de samme som i fjor, bare med ny rekkefølge, skjedde det mer på guttesiden.

Elias og Isak kom inn, og Mathias og Aksel gikk ut av topp ti. Elias lå og vakte like under topp ti i 2016, så det er ikke så rart at det er på topp ti. Men Isak har gjort et stort hopp fra 22. plass og inn i topp ti, sier Utne.

At Jakob er på topp overrasker ikke så mye.

Jakob har vært i topp 10 siden 2013, og har vandret sakte men sikkert oppover listene, sier Utne.

Utne er derimot overrasket over at Sofie gjør det så mye bedre enn Sofia.

– Jeg trodde Sofia ville gå opp og forbi Sofie for navn som slutter på a er så populære nå, men i stedet gikk Sofie opp og Sofia ned, sier han.

Navneforsker Ivar Utne
Navneforsker Ivar Utne. Foto: privat

Trege navnebølger

Navnebølgene varer som regel i 20-30 år, slik at foreldre innenfor en generasjon ofte velger ganske likt. Noen navn har kortere bølger, mens andre varer lengre.

– Noen navn har hatt lange topper, så som Aleksander, Mathias, Ingrid og Emma. Mens andre har korte, som Linnea, sier Utne.

Trenden med guttenavn som begynner på Ma ser også ut til å være på vei ut.

– Først kom Martin og Markus, og nå er altså Mathias også på vei ut. For jentene er Ida og Thea navn som er på vei ut nå, sier Utne.

Jentenavnene er ifølge Utne mer stabile i toppen enn guttenavnene for tiden.

Bare fem nye navn i topp 50

Det kom bare inn fem nye navn i topp 50 til gutter og jenter fra 2016 til 2017. Nykommerne er Adam, Herman, Sigrid, Saga og Signe.

Herman er litt spennende. Det lå på 8. plass i Oslo, og på 10. plass i Stavanger. I tillegg var det på 15. plass i Vestfold og 16. plass i Bærum, men ellers ikke i topp 20 i noen andre fylker, sier Utne.

Saga har kommet inn i topp 50. Det er nok inspirasjon fra Sverige, mener Utne.

Kanskje har også tv-serien Broen hjulpet navnet opp på listene?

Navnene på vei opp

Mange av navnene i toppen har vært der en god stund. Men noen navn vokser mer i popularitet enn andre. Blant annet fikk 20 flere navnet Sofie i 2017 enn året før. Men det var ikke det jentenavnet som vokste mest. Det ble født 27 flere Selma i 2017 enn i 2016. For guttene var det Isak som gikk mest opp i popularitet.

– For guttene er Lavrans, Olav og Alfred verdt å merke seg. Lavrans gjorde et veldig stort hopp, og har også økt over en femårsperiode, sier Utne.

Han sier at navnene tyder på at foreldre gjerne søker navn med norsk tradisjon og historie, men også at vi lar oss inspirere av kjendiser.

– Grunnen til at Lavrans gjorde et stort byks er nok helst inspirasjon fra Lavrans Solli i Farmen, altså en kjendis. Foreldre hørte navnet ofte og det falt vel i smak, sammen med positive opplevelser, sier Utne.

Felles for jentenavnene er at de passer inn i trenden med korte, klangfulle navn. De har alle flere vokaler og de klangfulle konsonantene N, L og/eller M. Flere er også inspirert fra våre naboland.

– For jentene er det flere navn som har vokst kraftig. Blant annet er Iben fordoblet. Andre navn som er verdt å merke seg er Selma, Alma, Tiril, Ylva og Ellie, sier Utne.

I et femårsperspektiv er det Olav og Olivia som har økt mest, og Adrian og Linnea som har sunket mest. William og Nora gikk mest tilbake fra 2016 til 2017. Vil du se flere navn på vei opp eller ned kan du se lenken under:

Bærum – ferdig som trendsetter?

Lenge var det slik at navnetrendene først kom til Bærum, og så spredte seg utover landet. Men i 2017 kan det se ut til at resten av landet kjørte fra Bærum. For landets rikeste var lite kreative i sine navnevalg i fjor. Faktisk så valgte de toppnavnene fra 2016 – med William og Nora på topp. Riktignok delte Emil førsteplassen med William.

Utne er likevel litt forsiktig med å avskrive Bærum som trendsetter foreløpig, men innrømmer at det er få tydelige nye trender i topp 20. Han mener man må lenger ned i listene for å finne trender der. Og fordi det er så små tall så kan mye være tilfeldigheter.

Eva er et navn som kommer, og som foreløpig bare er på topp 20 i Bærum og Stavanger. 11. plass i Stavanger og 12. plass i Bærum. Navnet ligger ikke høyt på landsbasis, men det er i vekst, så her skjer det noe, mener Utne.

For guttene er det to navn som utmerker seg:

Victor er interessant, og på 16. plass i Bærum. Navnet finnes bare i topp 20 for to fylker – Akershus og Østfold. Victor er et navn på vei inn nå, sier Utne.

Herman er også på topp 20 i Bærum, selv om det bare så vidt kom med i topp 50 på landsbasis.

At Stavanger også er med på å dra opp Eva og Herman synes Utne er interessant, uten å helt kunne forklare hvorfor det er sånn. Kanskje skyldes det god økonomi begge steder, og større internasjonal påvirkning enn mange andre steder i landet?

Lokale forskjeller

Som man kan se i navnetoppen der du bor, er det store lokale forskjeller i navnevalg.

– For jentene er det verdt å merke seg Aurora og Signe. Aurora er på topp i ett fylke – Finnmark. Aurora er også mye brukt ellers i Nord-Norge, med en andreplass i Nordland og en sjetteplass i Troms. På landsbasis er Aurora på 20. plass, sier Utne.

Han tror Auroras betydning (morgenrøde/soloppgang) og tilknytning til nordlys kan være årsaken til den nordlige populariteten.

Signe er helt oppe på 7. plass i Nordland, mens det ligger på 49. plass på landsbasis. Hvorfor vet jeg ikke, men det kan hende at navnet har fått oppmerksomhet lokalt? undrer Utne.

For guttene trekker Utne fram Isak, Samuel og Noah.

– Dette er alle bibelske navn. Isak er på andreplass i Finnmark og Nordland, mot 10. pass i landet. Det skyldes nok mest at Isak har mye mer tradisjon i disse fylkene enn store deler av landet ellers. Dessuten er det bare i Finnmark at man finner Samuel i topp 20. Navnet er ikke å finne i topp 50 på landsbasis, sier Utne.

Noah er å finne på topp ti for gutter på landsbasis (8. plass), men troner bare øverst på listen i ett fylke – Nordland.

– Det kan være tilfeldig fordi det er så få med hvert navn i fylkene, men foreldre i Nordland likte i hvert fall Noah godt i fjor, sier Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: