Slik oppsummerer Stortinget selv vedtaket på sine nettsider:– Gravide har rett til selvbestemt abort fram til utgangen av 18. svangerskapsuke, og den gravide får en lovfestet rett til informasjon, veiledning og oppfølgingssamtaler.– Retten til fosterantallsreduksjoner sidestilles med retten til selvbestemt abort fram til 18. svangerskapsuke.– Regjeringen foreslår å oppnevne nye abortnemnder som skal behandle krav om abort etter utgangen av 18. svangerskapsuke.– Helsepersonell sin reservasjonsrett mot å medvirke til abort av samvittighetsgrunner lovfestes.
Stortinget fattet også følgende anmodningsvedtak:Stortinget ber regjeringen– Sikre at kvinner som får avslag i nemnd får oppfølging.– Evaluere de nye abortnemndene etter fire år.– Evaluere den lovfestede retten til veiledning og oppfølgingssamtaler etter fire år.
Om retten til informasjon
Gravide som vurderer abort, har rett til veiledning i valget mellom å fullføre svangerskapet eller å ta abort og informasjonen om relevante velferdsordninger og tjenestetilbud.
Før abort gjennomføres, har den gravide rett til informasjon om aborten og medisinske virkninger.
Den som har gjennomgått abort, har rett til oppfølgingssamtaler.
Nemnd etter utgangen av 18. svangerskapsuke
For å utføre en abort som avbryter hele svangerskapet kreves tillatelse fra en abortnemnd. Abortnemnda skal legge betydelig vekt på den gravides oppfatning av situasjonen.
Etter utgangen av 22. svangerskapsuke kan abort bare utføres dersom det er klart at fosteret vil dø under svangerskapet eller kort tid etter fødselen.
For å utføre fosterantallsreduksjon etter 18. svangerskapsuke kreves tillatelse fra en abortnemnd.
Abortnemndene er uavhengige organer, og skal bestå av en lege som er nemndas leder, en jurist og en person med helse- eller sosialfaglig kompetanse. Legen skal ha relevant spesialistutdanning. I saker om fosterantallsreduksjon skal legen ha kompetanse innen fostermedisin. To av nemndas medlemmer skal være kvinner.
Saksbehandlingen i abortnemnda skal skje raskt og uten unødvendig opphold. Abortnemnda skal behandle og treffe vedtak i møte. Nemnda kan treffe vedtak når alle medlemmene er til stede og avgir stemme. Vedtak fattes med alminnelig flertall.Den gravide har rett til å møte for abortnemnda og legge fram sin sak muntlig, og kan også ha med seg en støtteperson. Abortnemndas vedtak skal være skriftlig og begrunnet.
Ved avslag på krav om abort skal abortnemnda straks sende vedtaket og sakens dokumenter til Abortklagenemnda. Den skal prøve alle sider av saken.
Kilde: Vedtak til lov om abort (abortloven), Stortinget.no