NyheterForslag til ny abortlov lagt fram av regjeringen

Forslag til ny abortlov lagt fram av regjeringen

Dersom den nye abortloven blir vedtatt, kan kvinner ta selvbestemt abort fram til uke 18.Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 296 Sist oppdatert 23.08.24
Den største endringen i forslaget til ny abortlov, er å utvide retten til selvbestemt abort fra 12 til 18 uker.

Dagens abortlov har i stor grad vært uendret siden selvbestemt abort ble vedtatt i 1978. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier i en pressemelding at dagens abortlov har spilt en viktig rolle for kvinner over hele landet i flere tiår, og at hans mål er at også den nye abortloven skal stå seg i lang tid framover.

– Kvinners rett til selvbestemt abort er en grunnleggende verdi i Norge. Det er fellesskapets oppgave å sikre gravide kvinner likeverdig rett til abort og tilgang til trygge aborter. I tillegg har kvinner som ønsker abort rett til ivaretakelse og støtte, sier Vestre i pressemeldingen.

Et abortutvalg nedsatt av regjeringen fikk i oppgave å se på abortlovens bestemmelser, hvordan kvinner som tar abort blir fulgt opp og alternativer til dagens abortnemnd. Forslaget til ny abortlov bygger på forslagene fra Abortutvalget og over 1000 høringsinnspill.

Her er forslaget til ny abortlov:


  • Ny formålsparagraf. Helse- og omsorgsdepartementet foreslår at loven skal ha et todelt formål. Loven skal sikre ivaretakelsen av hensynet både til den gravides rettigheter og til samfunnets behov for å verne om det ufødte liv.

  • Kvinners rett til selvbestemt abort utvides fra uke 12 til uke 18.

  • Fosterantallsreduksjon defineres som abort og den gravide skal ha rett til selv å avgjøre om antallet fostre skal reduseres til uke 18, innenfor grensen av det som er medisinsk forsvarlig.

  • Kvinner får lovfestet rett til veiledning og informasjon, enten de velger å avslutte eller fullføre svangerskapet. Kvinner som velger abort, får lovfestet rett til oppfølgingssamtaler i etterkant.

  • Dagens ordning med abortnemder reformeres. Dagens nemnder legges ned og det opprettes nye for å vurdere søknader etter 18. svangerskapsuke.

  • De nye nemndene skal ledes av en lege, ha ytterligere ett medlem med helse- eller sosialfaglig kompetanse og ett medlem med juridisk kompetanse. Flertallet i nemndene skal være kvinner.

  • Av hensyn til forbudet mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne, skal medisinske tilstander hos fosteret ikke gi en direkte adgang til å innvilge abort. Det skal ikke være tilstanden i seg selv, men den betydning fosterets tilstand får for svangerskapet, fødselen, barnets oppvekst og omsorg for barnet som kan gi grunnlag for abort etter 18. svangerskapsuke.

  • Retten helsepersonell har til å reservere seg mot abort av samvittighetsgrunner videreføres og lovfestes.

  • Kilde: regjeringen.no


Ikke full enighet blant regjeringspartiene

Senterpartiet er enige i deler av det nye forslaget, men på to punkter er de uenige.
1. De støtter ikke forslaget om å utvide retten til selvbestemt abort fra uke 12 til 18.
2. De støtter ikke forslaget om å sidestille retten til fosterantallsreduksjoner med retten til abort.

Slik er det i andre nordiske land

Ifølge regjeringen.no har Sverige en grense på selvbestemt abort fram til utgangen av uke 18. Danmark hever grensen til 18 uker fra sommeren 2025. Island har fra 2019 hatt selvbestemt abort fram til utgangen av uke 22.

Om utvidet grense vil føre til flere eller færre aborter er ifølge Abortutvalget usikkert. Men forskning fra europeiske land skal vise at graden av selvbestemmelse i liten grad sammenfaller med antall aborter. Land hvor kvinner har stor grad av selvbestemmelse har ikke høyere aborttall.

Veien videre

Lovforslaget er sendt til Stortinget, og det vil være Stortinget som til slutt fatter vedtak om hvordan den nye abortloven skal se ut. Babyverden vil komme med mer når den nye loven er vedtatt.

Fakta om aborter i Norge
– Hvert år gjennomføres rundt 12.000 svangerskapsavbrudd i Norge.
– Fra 2008 har det vært en jevn nedgang i aborttallene. I 2022 og 2023 var det en liten – økning, men antallet var likevel lavere enn gjennomsnittet de siste 15 årene.
– 84 prosent av alle aborter blir utført før 9. svangerskapsuke, og 95 prosent før uke 12.

Kilde: regjeringen.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...