Mellom én og tre prosent av gravide i Norge, altså omlag 600-1800 kvinner, rammes hvert år av ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum (HG). Hva som er årsaken til at noen blir så dårlige, er fremdeles en gåte, fortalte seniorforsker Åse Vikanes ved Folkehelseinstituttet i et tidligere intervju med Babyverden. Vikanes er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og har doktorgrad på diagnosen hyperemesis.
– Vi vet ikke om det er en ekstrem variant av svangerskapskvalme, eller om det er en egen tilstand, sa hun.
Hva innebærer hyperemesis?
Ubehandlet kan hyperemesis være farlig, og den gravide kan i verste fall dø av komplikasjoner. Den ekstreme kvalmen og mye oppkast kan blant annet føre til væske- og elektrolyttforstyrrelser samt mangel på vitaminer. I behandlingen er man spesielt opptatt av å tilføre vitamin B1.
– I år har vi fokusert på en Thunderclap-kampanje for å spre informasjon via sosiale medier. Vi prøver også å få sendt ut informasjon til helsestasjoner i Norge om organisasjonen og muligheter for å bestille vår brosjyre. I fjor sendte vi ut brosjyrer til 40 sykehus på HG-dagen, i år fokuserer vi på helsestasjonene, sier leder Ragnhild Sageng i HG Norge. Støttegruppe på vei opp Ønsker mer forskning på temaet Internasjonal konferanse til Bergen
Støttegruppen HG Norge startet i det små på Facebook i 2011, og ble registrert som organisasjon i 2013.
– Siden oppstarten har vi lagt merke til at flere har hørt om HG. Mye er nok takket være Kate Middleton. Men vi vet at flere som er eller har vært rammet, også har funnet veien til oss gjennom saker som har vært i media. De siste par årene har medlemstallet på vår støttegruppe på Facebook økt drastisk. Mens vi i 2012 hadde 35 Facebook-medlemmer, er tallet per dags dato 471 medlemmer, sier Ragnhild Sageng, leder i HG Norge.
Sageng sier at HG Norge kontinuerlig jobber for å belyse nødvendigheten av forskning på emnet i Norge. I intervjuet med Babyverden sa også Åse Vikanes at det hadde vært ønskelig med midler til mer forskning på hyperemesis. Hennes doktorgrad fra 2010 var den første på temaet i Norge på 70 år.
– Mange kvinnerelaterte lidelser har dessverre ikke vært populære å forske på. Det er lite sexy med kvinner som spyr, sa Vikanes.
Ragnhild Sageng sier til Babyverden at HG Norge jobber tett med flere aktører innen helse, og at de bidrar ved behov. I år skal det holdes en internasjonal HG-konferanse i Bergen, hvor også støttegruppen har blitt invitert til å snakke.