Babyverden har besøk av lederen for Den norske jordmorforeningen i dag, 8. mars. En dag Jørgensen mener alltid har vært viktig, men som likevel er ekstra viktig nå.
– Vi er inne i en tid med mye uro, og historisk sett gjør utrolige tider at flere engasjerer seg. Med vind i ryggen fra Me too-kampanjen ser vi at særlig mange av kvinnene født på 90-tallet nå engasjerer seg for kvinners rettigheter, sier Jørgensen.
Selv har hun jobbet for kvinners rettigheter i flere tiår. Hun forteller at hun på 1970-tallet gikk i tog for selvbestemt abort. En sak som kom opp igjen for få år siden da leger ville kunne reservere seg mot å måtte henvise kvinner som ønsket selvbestemt abort.
Jørgensen gleder seg over at kvinnedagen igjen får økt oppmerksomhet – både av kvinnene selv, men også media og samfunnet for øvrig.
– De som vokser opp nå opplever at de blir hørt. Men de har også mye å kjempe for. Ved dårligere tider forsvinner noe av tilbudet, og man må stå mer på kravene for å få det man synes man fortjener. Som for eksempel lengre liggetid på barsel, sier Jørgensen.
Hun poengterer at det ofte er kvinner som blir mest lidende ved nedgangstider, men at det også skaper engasjement.
Kvinnekamp og #metoo
Det siste året har vært spesielt med tanke på fokus på kvinners rettigheter. Mye på grunn av Me Too-kampanjen. Kvinnesak har i større grad blitt noe man er felles om på verdensbasis.
– Jeg tenker vi er ved et veiskille nå. At det blir mer fokus på kvinners rettigheter. Og Me Too setter viktig fokus på seksuell trakassering av kvinner – både i vesten, men også i fattige land, sier Jørgensen.
Trenden med at kvinner sier «Dette finner jeg meg ikke i» liker Jørgensen, og mener den er viktig.
– Gamle holdninger ti kvinner aksepteres ikke lenger. Kvinners verdi blir anerkjent, og når man er mange om noe, er det flere som tør å si ifra. Dermed blir det så stort at det blir satt på agendaen, sier Jørgensen.