FamilieAleneforelderØkonomi: Alene med barnet

Økonomi: Alene med barnet

Ta gjerne kontakt med en rådgiver i NAV for å få en oversikt over hvilke rettigheter du har som aleneforelder. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 21958
Er du alenemamma eller alenepappa finnes det flere rettigheter og stønader som gjør at du kan klare deg økonomisk.

Dersom du er, eller blir, alene med små barn, finnes det flere stønader som skal bidra til at dere skal få en god og sikker tilværelse. På hjemmesidene til NAV finner du en oversikt over hvilken pengestøtte du kan få om du er alene barn, og en nyttig veiviser om dine rettigheter som aleneforelder.

Her er noen av stønadene du kan ha krav på:

Overgangsstønad: Overgangsstønad sikrer deg inntekt i inntil 3 år når du har minst 60 prosent av den daglige omsorgen for barn under 8 år. For å ha rett til overgangsstønad, må du som hovedregel være enslig mor eller far, ha barn under 8 år, oppholde deg i Norge sammen med barnet og ha vært medlem av folketrygden i minst 5 år.

Det er inntekten din som avgjør hvor mye du får utbetalt. Full overgangsstønad er 279.063 kroner, og reguleres 1. mai hvert år. Overgangsstønaden kan fås i inntil 3 år – 36 måneder. Men det trenger ikke være en sammenhengende periode, det kan deles opp i flere perioder fram til barnet er 8 år.

Stønad til barnetilsyn: Dette dekker deler av utgiftene til barnehage, skolefritidsordning (SFO) eller dagmamma når du er alene med barn og er i arbeid. Du må dokumentere utgiftene til barnepass med faktura som står i ditt navn. Her må utgifter til opphold være dokumentert.

Stønaden dekker 64 prosent av utgiftene, hvilket betyr at du må betale minst 36 prosent av utgiftene selv. Hovedregelen er at du kan få stønad til barnetilsyn fram til barnet ditt har fullført 4. skoleår.

Stønad til skolepenger: Du kan få dekket utgifter til studieavgift, semesteravgift og eksamensgebyr når du tar utdanning og er alene med barn. For å har rett til stønad, må denne være nødvendig og hensiktsmessig for at du skal kunne komme deg i jobb og forsørge deg selv. Skolepenger får du for ett år om gangen, og du kan få dekket utgiftene dine opp til en øvre grense som er fastsatt av Statens lånekasse for utdanning.


Tilleggsstønader: Det er også mulig å søke om støtte til diverse reiser (daglig reise, reise til samling, reise ved oppstart, avslutning eller hjemreise og for å komme i arbeid), støtte til flytting og refusjon av utgifter til daglig reise med bruk av egen bil.

Det går også an å få bidragsforskudd. Dette sikrer deg utbetaling av barnebidrag. Mister du ektefelle, partner eller samboer med felles barn, kan omstillingsstønad sikre deg inntekt. I noen tilfeller kan du få støtte hvis dere tidligere har vært gift.

Du kan også ha rett til utvidet barnetrygd. Du kan få 2.516 kroner i måneden, og du får dette i tillegg til den ordinære barnetrygden. Hvis du bor alene med barn mellom 0 og 3 år og får full overgangsstønad, kan du få småbarnstillegg i tillegg til utvidet barnetrygd. Det er på 696 kroner i måneden, og blir utbetalt sammen med barnetrygden



Som aleneforeldre med stram økonomi er det også viktig å lage seg en god oversikt over inntekter og utgifter. Bruk en regningskonto, så har du bedre kontroll på hvor pengene går og hvor mye du må sette av hver måned


Dersom du har bolig kan du snakke med banken om eventuell avdragsfrihet på boliglånet en periode for å få økonomien til å gå rundt.


Planlegg innkjøp – og vær åpen for å låne/kjøpe brukt
Du kan spare mye på å planlegge matinnkjøp og gjøre innkjøp en til to ganger i uken for å unngå impulskjøp. Det er og mye å spare på å kjøpe lite brukt barneutstyr og klær. I tillegg kan man overta eller låne mye hos venner og familie, eventuelt bytte. Er du flink til å oppdatere deg på tilbud kan du spare mye uten at det trenger å påvirke livskvaliteten.


Er du usikker på hva du har krav på, eller føler at du er usikker på hvordan du skal planlegge fremtiden som aleneforelder, kan du be NAV om en samtale med rådgiver.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: