Mødre- og fedrekvoteNår det gjelder fordeling av permisjon, er det både mødrekvote, fedrekvote og fellesperiode. Lengden på disse avhenger hvilken løsning dere velger, men både ved 80 og 100 prosent uttak er de første seks ukene etter fødselen forbeholdt mor og tas av mødrekvoten. Ved 100 prosent uttak er mødre- og fedrekvoten 15 uker. Fellesperioden er de ukene som blir igjen når tre uker før termin og mødre- og fedrekvoten er trukket fra. Dermed blir fellesperioden på 16 uker. Velger dere 80 prosent uttak er mødre- og fedrekvoten 19 uker, og fellesperioden er 20 uker og én dag (for barn født 1. juli 2024 eller senere).
Har man god inntekt, må man også være oppmerksom på at det ikke gis stønad for den delen av inntekten som overstiger seks ganger folketrygdens grunnbeløp. Det vil si maks 744.168 kroner. (1G er pr 1.5.2024 kr 124.028) Dermed vil man få samme stønad om man tjener 744.168 kroner eller mer i året. Får du utbetalt lønnen fra arbeidsgiver, kan arbeidsgiver velge å utbetale lønn som vanlig – også ut over refusjonen på 6G fra Nav.
80 eller 100 prosent foreldrepenger?
For barn født 1. juli 2024 eller senere er det gjort en endring i forhold til permisjonslengde. Fellesperioden for de som velger 80 prosent er utvidet med 11 dager, slik at den nå er på 20 uker og én dag. Dermed blir den totale utbetalingen fra Nav omtrent lik om dere velger 80 eller 100 prosent foreldrepenger. Forskjellen er hvor lang tid foreldrepengeperioden varer, og hvor mye du får utbetalt i måneden.
Planlegg foreldrepengene
Nav har et eget planleggingsverktøy som gir deg god oversikt over hvordan permisjonen blir ut fra hvilken prosent man velger og hvordan man fordeler permisjonen. Planleggeren er både for de som er i permisjon, venter barn og for de som planlegger å få barn. Man kan legge inn variabler som fødsel eller adopsjon, hvem som har rett på permisjon, hvor mange barn man venter og hvordan man velger å fordele fellesperioden. Etter å ha svart på noen spørsmål, får du opp en kalender som viser når ulike deler av permisjonen starter/slutter – og veiledning til hvordan du bør gå fram.
Det finnes også andre hjelpemidler som kan gi deg oversikt, som for eksempel denne foreldrepengekalkulatoren fra smartepenger.no. Her kan dere kan regne på hvor mye dere får i foreldrepenger både ved 80 og 100 prosent uttak.
Hva passer deg/dere best?
Siden du nå totalt får det samme beløpet fra Nav, uansett om du velger 80 eller 100 prosent uttak, er spørsmålet du må stille deg hvor mye penger du kan klare deg på i måneden. Det blir mer tid hjemme sammen med barnet hvis man velger 80 prosent. Men hvis du velger 100 prosent, kommer du deg tidligere tilbake i arbeid og kan få vanlig inntekt igjen.
Det økonomiske må vurderes opp mot fordelene med å være hjemme lengre. Velger dere et alternativ som innebærer en litt smalere økonomi i en periode, kan dere legge til rette for dette med å spare litt ekstra til denne perioden, be om avdragsfrihet på boliglån og være prisbevisst i det daglige
Må ikke tas ut sammenhengendeForeldrepengeperioden trenger ikke tas ut sammenhengende, men dersom den utsettes må den brukes innen tre år etter at barnet er født eller adoptert. Får dere et barn til før perioden med det første barnet er oppbrukt, mister dere retten til de ubrukte ukene, men starter ny periode med nytt barn tre uker før fødsel.