– Partneren må få vite hva du ønskerHun jobber som seksualrådgiver og ser ofte at god kommunikasjon er det som skal til når sexlivet har kommet inn på feil spor. Og faktisk kan det være nokså enkle råd som kan gi samlivet en ny vår.
– Man må fortelle partneren hva man ønsker. Hva man liker. Hva man tenner på. Den andre parten må vite for å forstå!
Fra kjærester til foreldre - en stor omveltningBjørnstøl sier at det å bli foreldre kan være en stor omveltning på mange plan. Noen menn kan slite med opplevelsen, de har kanskje sett mye blod osv, og har vansker med å få lysten tilbake. Kvinnen kan ha fått rifter som er ømme i lang tid – kanskje er også samleie vondt i tiden etterpå. For begge er det å ha blitt foreldre en stor omveltning både praktisk og emosjonelt.
– Ofte blir samlivet annerledes når man har blitt foreldre. Å gå fra å være et kjærestepar til å være foreldre er en av livets store overgangsfaser. Slike overganger er ekstra sårbare. Nye ting skal læres – mye er nytt. Noen takler dette helt greit, for andre er det tyngre. Noen får mindre lyst etter at de har blitt forelder, andre får mer lyst.
Hun sier at mange kvinner blir veldig oppslukt av barnet, og mener at de godt kan involvere partneren i større grad. Ikke bare for å fordele det praktiske arbeidet bedre, men fordi hun mener at begge foreldrene bør få en nærhet til barnet sitt. Dette igjen vil øke fars nærhet til barnet og dermed også til partneren. Seksualrådgiveren sier at de som sliter med lysten ikke alltid vet hvorfor selv.
Hvorfor uteblir lysten?– Da bør man snakke sammen og konkretisere hva man liker. Hva som tenner en og tiltaler en. Så kan man eventuelt oppsøke en sexolog hvis man sliter fortsatt.
Par kan også oppleve at det er stor forskjell på lysten og behovet for sex. Bjørnstøl forteller at for mange er det tabu å snakke om å tilfredsstille seg selv.
– Det er greit å onanere og masturbere. Noen tar ikke på seg selv og har ikke utforsket seg selv. Stimulerer man seg selv kan man ofte få mer lyst.
Seksualrådgiveren forklarer at lystmekanismene er komplekse. Man kan få mer lyst, også om man er med på noe man ikke hadde lyst til i utgangspunktet – eller det kan gå den helt motsatte veien.
– Har du sex uten at du egentlig har lyst, kan det være at kroppen, det fysiske, har lyst, det trenger ikke å bety at det mentale har.
– Hva med frasen «Menn må ha sex for å ha det godt – kvinner må ha det godt for å ha sex»?
– Det er kanskje litt sant. Kvinner trenger ofte litt lenger tenningstid. Menn kan gjerne gå rett til samleie. Men her er det selvsagt store, individuelle forskjeller. Og så bruker kvinner en mye større del av hjernen til å bekymre seg! Vi bruker mye tid på å bekymre oss for alt mulig – gjerne ting som er helt unødvendig. Det stjeler energi!