ParforholdetHvordan kan parforholdet overleve utroskap?

Hvordan kan parforholdet overleve utroskap?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karianne Munch-Ellingsen 13812
– Det har vært vondt å se hvor tungt samboeren min tok utroskapen. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke tenkte over det før det var gått for langt, sier Eva. Her får du tips om hvordan forholdet kan overleve utroskap.

– Det var en periode i forholdet hvor jeg var veldig usikker, og forholdet hadde gått nedover i lang tid. Da jeg plutselig fikk positiv oppmerksomhet fra en annen, ble jeg revet med, forteller Eva. Navnet er endret av hensyn til familien.

Meldingene mellom henne og samboeren til ei venninne utviklet seg til et kjærlighetsforhold, som varte i seks måneder. Etter en stund ønsket Eva å avslutte forholdet, noe hun var alene om. Han ville fortsette og truet med å avsløre dem.

De ble til slutt oppdaget. Venninnen leste meldingene Eva hadde sendt.

– Det ble et helvete og månedene som fulgte var tøffe, sier Eva. Samboeren hennes gjennom åtte år tok det tungt. Og barna på seks og tre måtte leve med at foreldrene hadde det vanskelig.

Kampen for tilgivelse
Eva innrømte alt. Samboeren ville ha alle detaljer, noe han fikk. Samboeren skjønte at forholdet ikke gikk bra, men hadde aldri hatt noen mistanke om at hun var utro.

Etter at utroskapen var blitt kjent for samboer og familie, og rykteflommen på hjemstedet var i gang, begynte kampen for tilgivelse.

– Han har nok ikke enda kommet helt over det, selv om det snart er ett år siden det skjedde. Jeg har følt mange ganger at nå må det være nok, og at han må slutte å bruke det mot meg hver gang han har en dårlig dag. Samtidig skjønner jeg veldig godt hvorfor han reagerte som han gjorde, sier Eva.

Hun mener at når man har bestemt seg for å gå videre, er det viktig at man gjør nettopp det.

For Eva har lært av feilen sin.

– Jeg kommer aldri til å være utro igjen. Jeg skjønner ikke at jeg ikke tenkte på konsekvensene før etterpå, sier hun.

Sønnen endret atferd
Sønnen på seks år fikk med seg mye mer enn Eva hadde håpet, da han overhørte en krangel mellom Eva og venninnen. Dette førte til at han fikk en utagerende oppførsel i barnehagen. Men Eva og samboeren valgte å være åpne med barnehagen, og gjennom samtaler og godt samarbeid er sønnen i dag som han var før utroskapen.

Kom sterkt ut av krisen
Eva råder andre som havner i hennes situasjon til å være åpne.

– Jeg burde vist meldingene jeg fikk fra han andre med en gang til samboeren min, i stedet for å bli revet med, sier hun, og legger til at hun forandret seg veldig under perioden forholdet varte. Mobilen ble skjult, hun gikk oftere ut på turer, forandret humøret og unngikk nærhet med samboeren.

Med god hjelp fra familie og mange samtaler kom paret seg gjennom krisen, selv om samboeren ikke har like mye tillit til Eva som han hadde før.

– Men forholdet nå er sterkere og bedre enn det noen gang har vært.


Tre punkter for å komme gjennom utroskap

Mange par overlever utroskap, forteller psykolog og forfatter Frode Thuen. Han trekker fram tre viktige punkter for at et forhold skal komme gjennom krisen:

1. Hvordan utroskapen har utartet seg – har det vært langvarig eller kun en kort, forbigående affære?

2. Hvordan den som har vært utro reagerer – skammer personen seg, og er oppriktig lei seg, hjelper det langt på vei.

3. Hvordan den som er sviktet takler å slå seg til ro med å vite at det har foregått, og ikke dvele ved detaljene.

Tilgivelse kan ta tid

Thuen mener det er viktig å komme fram til at ”vårt liv sammen handler ikke bare om utroskapen”, og at begge parter klarer å stole på hverandre. Samtidig er han klar på at det kan ta tid.

– Hvordan den som er sviktet skal klare å tilgi er en prosess som kan ta lang tid, spesielt om den utro parten ikke viser tegn til anger. Personen som har vært utro må akseptere at partneren kan få en sterk reaksjon, sier han.

Om det er vanskelig å tilgi partnerens utroskap, kan man prøve å forsone seg med, og akseptere at det har skjedd. Kanskje kan man med tiden klare å tilgi. Thuen mener at den som ble sviktet er den som bestemmer tempoet på når paret skal bli ”ferdige” med saken.

– Parten som er utro vil som oftest bli ferdig med saken så fort som mulig, mens andreparten kan trenge mange runder før vedkommende klarer å slå seg til ro med det som har skjedd, forklarer psykologen, men legger til at det finnes en grense:

– Hvis utroskapen trekkes fram hver dag, og dagene blir til måneder og år, så spørs det om man noen gang kommer over det. Han eller hun som er sviktet har også et ansvar for å komme seg videre. Begge partene er avhengige av hverandre for å bli ferdige med utroskapssaken, sier han.

Åpne kort – uten detaljer
Velger man først å fortelle om utroskapen, må alle kortene på bordet. Enkelte detaljer kan utelates, men unngå hemmeligheter, for eksempel omfanget av utroskapen.

– Ved å si at det kun har vært ett treff – uten sex, for så senere å innrømme at det har vært sex over lengre tid, kan være svært ødeleggende, sier Thuen.

Han mener det ikke er poeng å involvere barna i foreldrenes utroskap. Men foreldre bør anerkjenne at de går gjennom en vanskelig periode, hvis barna merker at det er noe som er som det ikke skal. Det viktigste er at man ikke bortforklarer.

Sannheten er ikke alltid å foretrekke
Psykologen sier det i enkelte tilfeller lønner seg å la være å fortelle om en utroskap; hvis man er sikker på at den andre parten ikke kommer til å finne ut av det.

– Personen som har vært utro må ta et verdivalg. Holdes det hemmelig, har man ført løgn inn i forholdet, mens sannheten mest sannsynlig vil skape sorg og mistillit, sier han.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Guttenavn på A

De mest vanlige guttenavnene som begynner på A er: Andreas, Arne, Anders, Alexander, Adrian, Arild, Aleksander, Alf, Aksel, Atle, Asbjørn, Adam, Arvid, Ali, Arve, Audun,...