ParforholdetKortvarig foreldrelykke

Kortvarig foreldrelykke

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 723 Sist oppdatert 13.08.12
Vi er mest lykkelige som nybakte foreldre. Men allerede etter et halvt år begynner virkeligheten å innhente oss. Og når barnet fyller to år, er vi ikke mer fornøyde med tilværelsen enn vi var før svangerskapet.

– Vi var ikke overrasket over at foreldre blir mindre lykkelige av å få barn. Det stemmer overens med en tidligere studie vi gjorde. Men det som overrasket oss, var å se hvor viktig partneren var for velværet, sier psykolog Gunvor Marie Dyrdal.

Sammen med Richard E. Lucas gjorde hun i 2012 en studie av pars opplevelse av det å bli foreldre.

– Det er lett å tenke at det å få barn er selve lykken. Par som sliter litt med forholdet kan tenke at det å få barn vil løse problemene. Da får de også et felles prosjekt, som skal gjøre samlivet bedre, sier Dyrdal.

Men studien har også vist at parforholdet før et svangerskap er avgjørende for hvordan velværet vil bli i småbarnsfasen. Er utgangspunktet bra, blir det mindre nedgang i langstidsvelværet, mens det blir verre dersom utgangspunktet ikke var så bra.

Lykken bør være uavhengig av barn
Barn som lim i forholdet er kanskje ikke noe å satse på. For selv om vi blir litt lykkeligere når babyen er født, så går lykken fort over. Det er rett og slett slitsomt å være foreldre.

– Vi blir ikke lykkeligere etter å ha fått barn enn vi var før. Vil vi bli lykkeligere, må vi prøve å bli det uavhengig av eventuelle barn, sier Dyrdal.

Studien ble gjennomført ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, og baserer seg på data fra en omfattende tysk befolkningsundersøkelse hvor 1967 kvinner og 1705 menn ble fulgt i over ti år.

– I vår studie er personene fulgt årlig over et langt tidsrom, i gjennomsnittet fire år før fødsel og sju og et halvt etter fødsel. Hvert år vurderte de – på en skala fra én til ti – hvor fornøyde de var med livet.

Dyrdal forklarer at mye av lykkefølelsen er knyttet til å ha en partner.

Lykkelige omstendigheter
Tidligere sa man at par som ventet barn var i «lykkelige omstendigheter». Det er et begrep som stemmer godt. For både førstegangsgravide og fleregangsgravide er lykkeligere akkurat i tiden rundt planlegging, graviditet og fødsel.

– Paret gleder seg veldig og drømmer om hvordan det skal bli. Og mange glemmer virkeligheten – at det kommer til å bli slitsomt, det blir vanskeligere å få egentid, treffe venner, trene og så videre. Det er viktig å huske på at selv om det er hyggelig å få barn, så er det også slitsomt i starten, sier Dyrdal.

Men det er noe magisk ved tiden rundt en barnefødsel. Både for menn og kvinner. Noe som får lykkefølelsen til å øke – også om du vet hva du går til med små barn i hus fra før.

Mindre lykkelige på sikt
At foreldre gradvis mister noe av lykkefølelsen med en baby i hus, er en ting. Men på lang sikt blir vi faktisk mindre lykkelige enn vi var før barnet ble født.

– Ja, det har negativ effekt på velværefølelsen å få barn. Men det tar seg opp igjen etter hvert, trøster Dyrdal.

Men hun poengterer at foreldre ikke er misfornøyd med valget om å få barn.

– Når deltakerne i studien rapporterer om lavere velværefølelse etter at de fikk barn enn før, betyr det ikke at de angrer på at de ble foreldre. Absolutt ikke, sier hun.

Årsakene er sannsynligvis blant annet mer tidspress, økte bekymringer og mindre fleksibilitet. Men Dyrdal poengterer at svarene kunne vært annerledes om spørsmålene var formulert på en annen måte – for eksempel om meningsfullhet og hva som er viktig i livet.

Mer lykkelig = flere barn
Hun forteller at de som var mest lykkelige før de fikk barn, også får flere barn enn dem som var mindre lykkelige.

– Det kan skyldes at mennesker med høyt velvære er sosiale og trives med folk rundt seg, og dermed synes det er hyggelig med flere barn, sier Dyrdal.

De som klarer å ta vare på parforholdet også etter at de har blitt foreldre, har også et bedre utgangspunkt for veien videre.

– Det er viktig å fremdeles være kjærester, og ikke bare foreldre. Gi hverandre den støtten og nærheten som gir familielivet en god balanse, råder hun.

Tips til å bevare lykken
Dyrdal vet at småbarnslivet er utfordrende og uforutsigbart. Hennes beste råd er å prøve å være tilstede i øyeblikket, tenke at det blir bedre, og ta vare på seg selv.

– På slitsomme dager, kan det hjelpe å tenke at morgendagen kan bli helt annerledes. Og nyt de gode øyeblikkene, er psykologens tips.

Hun mener foreldre bør sette av tid til seg selv - gå en tur, treffe venner og fylle på med overskudd.

– Hvis foreldrene har det bra, har de også mer å gi. De orker mer å stå i det som er utfordrende, sier hun.

Og ikke ta kjæresteforholdet for gitt. Barnefri en gang imellom for å gå på konsert, kino, ut med venner... sånt er viktig å prioritere.

– Å være sammen med venner som også har barn er en enkel måte å sørge for at både barn og voksne koser seg og får påfyll, sier Dyrdal.

Småbarnsforeldre må ikke glemme å støtte hverandre. Dyrdal kaller det å øve seg på å være et godt team.

– Om lykken skal vare, er det viktig å ta vare på parforholdet og å nyte de fine øyeblikkene med barnet, avslutter Dyrdal.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: