ParforholdetMange par lever parallelle liv

Mange par lever parallelle liv

I samme rom, men hver for seg. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2671
Å leve ved siden av hverandre, dele hus, plikter, barn og seng er ikke nødvendigvis det samme som å være kjærester, mener samlivsterapeut Kjersti Eide Torstrup. Hun mener jaget etter å fremstå som vellykket, og ønsket om å rekke alt, er en trussel mot kjæresteforholdet.

Mandag skal mor på trening og far følger storebror på fotballtrening. Tirsdag må han jobbe overtid. Onsdag skal mor i forening, torsdag skal far på sykkeltur med kompisene, og fredag er det lønningspils med gode kolleger. I helgen er det fotballkamper, familie- og vennebesøk og fest på kvelden. I tillegg skal man poste flotte bilder av ungene og interiør både i sosiale medier og i bloggen.

Det er mye vi vil rekke, men man skal vokte seg så ikke parforholdet blir salderingsposten. Samlivsterapeut Kjersti Eide Torstrup mener mange par lever parallelle liv og nedprioriterer å være kjærester.

– Man skal rekke så mye. Følge opp unger, pleie vennskap, delta på ting med kolleger. Og alt er hver for seg vel og bra. Men mange blir veldig flinke til å gjøre slike avtaler og sette av tid til alle andre, men ikke til kjæresten, sier Torstrup.



Hun møtte ofte par med lignende problemstillinger i sin praksis som samlivsterapeut. Nå jobber hun som prest.

Selv om Torstrup mener at vennskap og et sosialt liv utenfor hjemmet også er viktig, gjelder det å være bevisst hvordan man prioriterer tiden sin.

– Noen par ønsker kanskje å gå oftere på restaurant sammen, men når det blir for travelt, er det ofte dette som ryker først. Det handler om å ta bevisste valg, gjøre klare avtaler med partneren, og ikke nedprioritere dem, sier hun.

Kjæresteforhold er ikke noe som holdes ved like av seg selv. Det krever innsats og interesse.

– Ingen parforhold er like. Så ikke sammenlign dere med alle andre. Finn ut hva som fungerer for dere, og hva som er godt nok for dere, oppfordrer Torstrup.

Perfeksjonister
Torstrup mener vi lever i en tid hvor perfeksjon er idealet. Fasaden skal være perfekt og gjerne synlig i form av materielle goder, trendy klær, flotte biler og så videre.

– Det er jo tydelig på facebook og i blogger, men det er stort fokus i samfunnet generelt at man skal være vellykket på alle måter. For mange blir det kanskje litt for viktig å vise fram den flotte fasaden, og det kan bli vanskelig å si nei til å bli med på ting som setter en i godt lys, til fordel for å sitte hjemme i sofakroken med kjæresten, sier Torstrup.

Men det å være vellykket trenger ikke å være negativt. Og så lenge parforholdet ikke blir nedprioritert, er det ingenting i veien for å dyrke både hobbyer, vennskap og materielle goder. Men det gjelder å være bevisst prioriteringene.

– Veldig mange stiller altfor høye krave til alt i livet. Det kan bli krampaktig og sluke mye tid. Jeg tenker – slapp litt av. Hva er godt nok?

Lytt, ikke anklag!
For par som kjenner seg igjen i beskrivelsen av å leve ved siden av hverandre, og ikke sammen, er Torstrup klar på hva som kan hjelpe:

– Det er fort gjort å fokusere på det negative når man er havnet i en slik situasjon. På alt partneren gjør galt eller har sluttet å gjøre. Da er veien kort til anklagelser. Og de virker ikke. Ta heller initiativet selv og legg forholdene til rette for en god samtale. Lytt til hverandre og fortell hvordan det oppleves for deg. Husk at begge parter skal få slippe til, og lytt skikkelig, sier Torstrup.

For mange kan slike samtaler være viktige vekkere. Å se ett år inn i framtiden og beskrive hvordan en ønsker å ha det sammen, kan være en god hjelp om man syns samtalen er vanskelig å komme i gang med. Hvilke felles planer og drømmer har dere?

– Kanskje savner paret å gjøre ting sammen som de gjorde før de fikk barn, eller før de ble slukt av tidsklemma? Det var jo en grunn til at det ble de to. Hva gjorde at han valgte henne, og hun valgte han? Går det an å finne tilbake til noe av det? Det handler om å finne tonen igjen – sammen, sier Torstrup.

Slike endringer blir sjelden til over natten, og krever ofte endringer. Her er alle familier og par ulike, og hver må selv finne fram til hva som fungerer. Men så lenge prioriteringene settes og følges, mener Torstrup at det bør være mulig å gjenvinne forholdet.

Flytt fokuset!
For mange er tid og økonomi nøkkelord. En flott fasade koster ofte penger, og mange er uenige om hvordan økonomien skal prioriteres. I tillegg krever det mye tid å sørge for at interiøret er like fint som i andre interiørblogger, hagen er velstelt eller hva det er man ønsker å fremstå som vellykket med.

– Jeg setter også pris på flotte omgivelser, for all del. Men noen ganger er det faktisk sånn at man velger en dyr designlampe i stedet for restaurantbesøket med kjæresten. Kanskje er det greit, men det er et valg man tar, sier hun.

Torstrups opplevelse er at selv om par lever slike parallelle liv, og ikke setter av tid til hverandre, trenger det ikke å bety slutten for forholdet.

– Så lenge det er vilje og håp hos begge parter, kan det gå bra, sier hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: