Noen ser på endringer i livet som kriser – hendelser som gjør at man må omdefinere hvem man er, både som menneske og som partner, mor, datter og så videre. Noen endringer er planlagte og velkomne, som når man venter barn sammen, men kan likevel oppleves som en påkjenning for forholdet.
– Det handler om hvordan man forholder seg til endringer. Par har ofte ulik erfaring her, og takler dem ulikt. Noen forventer at partneren skal reagere på samme måte som en selv og blir overrasket når reaksjonen er annerledes. Her gjelder det å forstå hverandre og være rause med hverandre slik at det blir rom for ulike reaksjoner, sier samlivsterapeut Kjersti Eide Torstrup.
Hun mener likevel at det å få barn sammen like gjerne kan være udelt positivt for paret.
– Det er en flott gave å få barn sammen. Mange opplever det som fantastisk og at livet får en ny dimensjon. De verner om familien sin og føler et tettere bånd. Ofte kommer utfordringene og prøvelsene etter hvert, sier Kjersti.
Ytre faktorer påvirker forholdet
Det er mange ting som kan gi forholdet en trøkk, både ting man vet kommer og uforutsette hendelser. Skjer det noe i den enes familie blir kanskje en sterkere rammet av den, men forholdet påvirkes uansett.
– Det kan handle om problemer i nær familie – med søsken eller egne foreldre, sykdom, dødsfall, problemer på jobb, oppsigelse eller at man får kronisk syke barn, mister barn eller får et barn med spesielle behov. Vi vet blant annet at par som får et funksjonshemmet barn ofte sliter med samlivet, sier Kjersti.
Hun forklarer at problemer i andre deler av livet ofte tas med hjem. Fra mer bagatellmessige ting på jobben til problemer av mer alvorlig karakter. Da må partneren forholde seg til informasjonen og også en partner som tydelig er påvirket av hendelsene.
– De fleste vil vel stille opp for partneren i vanskelige faser i livet. Det er noe om å leve opp til løftet om å ta vare på hverandre i gode og onde dager. Det kan være vanskelig, men det er en del av det å være en familie, sier hun.