Nedprioriterer parforholdFamilieterapeut Solveig Vennesland jobber mye med par som sliter i hverdagen. Hun bekrefter at parforholdet ofte blir nedprioritert. Hvis det i det hele tatt kommer med på listen. Når jobb, barn og egentid har fylt opp kalenderen, er det ofte ikke mer energi igjen.
– Å gi alt på jobben prioriteres, det samme med foreldrerollen. I dag er de aller fleste svært flinke og bevisste foreldre, og det krever mye. I tillegg skal vi gjerne trene og treffe venner. Parforholdet blir salderingsposten, sier Vennesland. Hun er tydelig på at parforhold er ferskvare.
– Det er krevende og slitsomt, men de fleste forstår ikke at forhold må vedlikeholdes før en av partene sier han eller hun ikke har følelser igjen for den andre. Kjærligheten må være aktiv, og det må jobbes med å være oppmerksom på partneren hjemme, sier Vennesland.
Hun mener oppskriften er like enkel som den er vanskelig:– Snakk sammen! Partnere har gjerne ulike forventninger til hverandre og hvilke oppgaver som skal gjøres. Vær konstruktive for å finne gode løsninger, og vis hverandre respekt, trygghet og tillit. En endring er lett å få til – hvis begge vil.
Et godt parforhold - en gave til barnet
Menn må ta ansvar for parforholdet!
Påfyll i form av samtaleAnne og Markus snakker mye sammen. Men de har også sine kvelder i sofaen hvor de er sammen, men ikke til stede.
– Jeg kunne godt ha jobbet døgnet rundt. Men Markus minner meg på at jeg ikke kan lytte og scrolle på telefonen samtidig. Han er jo den viktigste, så jeg øver meg virkelig på å legge vekk alt annet når vi er sammen, sier Anne.
Ekteparet har skaffet seg et verktøy kalt FuelBox, som er en samling spørsmål som kan være til hjelp for å få i gang gode samtaler.
– Vi er ikke så interesserte i å snakke om overfladisk pjatt, så spørsmålsboksen er et godt verktøy til å få i gang spennende samtaler. Spørsmålene hadde vi kanskje ikke kommet på selv, og de gjør at vi sammen kan reflektere rundt alt fra barneoppdragelse, ferier og egenskaper ved hverandre. Vi har til og med brukt spørsmålsboksen sammen med et vennepar, forteller Anne.
Gründeren bak FuelBox, Berta Lende Røed, sier at mange kjenner seg igjen i at man gjerne deler mer med omverdenen via skjermer enn med den man bor sammen med.
– Har vi vært sammen noen år, tror vi kanskje også at vi vet alt om hverandre, så samtalene begrenser seg til det hverdagslige. Spørsmålskortene skal ufarliggjøre å adressere vanskelige ting i et parforhold. Kortene skaper en anledning til å snakke om ting, og minne oss på hva vi liker hos hverandre og hvorfor vi er sammen, sier Lende Røed.
Øver hver dagAnne er opptatt av at hun og Markus skal skape sin egen identitet, og ikke sammenligne seg med alle andre som fremstår som perfekte i sosiale medier.
– Vi er absolutt ikke perfekte, men vi er oss. Og vi øver på å bli bedre hver eneste dag. Jeg har valgt Markus, og jeg velger ham på nytt hver eneste dag. Jeg vil ikke bare holde ut, jeg vil ha et godt forhold! Og det jobber vi med hver eneste dag. Vi er begge enige om at vi har utrolig mye å vinne på å investere i at dette går bra!
Forslag til temaer for den gode samtalen:
* Hvilken uvane hos meg er mest irriterende?
* Hvilke hendelser i livet ditt har vært mest med på å forme deg?
* Er det våre likheter eller våre forskjeller som gjør at vi tiltrekkes hverandre?
* Hvor liker du best å ha sex?
* Hva skulle du ønske vi gjorde mer av i vår familie?
* Si tre ting du håper å få oppleve før du dør?
Kilde: www.fuelbox.no
Anne og Markus er ikke deres egentlige navn