PodcastSikre barnet ditt bakovervendt i bil

Sikre barnet ditt bakovervendt i bil

I nyere biler er passasjersetet foran trygt – så lenge airbagen er koblet ut. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord og Janet Molde Hollund 13670
Om lag 1 av 5 sikrer barn feil i bil. Ved kollisjon kan det være avgjørende for liv eller død om barnet sitter forovervendt eller bakovervendt. I denne podcastepisoden forteller overlege Tor Einar Calisch hvordan barnet ditt best skal sikres i bil.

Tor Einar Calisch er barnelege på barneintensiven på Ullevål sykehus, og har sett alt for mange barn som har vært alvorlig skadd i bilulykker. Han mener at halvparten av barna kunne vært mindre skadd eller uskadd hvis de var sikret etter anbefalingene. I podcasten forklarer han hvor viktig bilsikring er, og gir deg som forelder gode råd og tips.

Lytt til podcasten her:

Riktig sikring redder liv
– Mange foreldre hevder at barna blir bilsyke eller at det ikke er plass til bena når de sitter bakovervendt. Barn har lite plager av å sitte med litt bøyde ben, og svært få barn blir mer bilsyke bakovervendt. Ved plassproblemer, bruk midtplassen bak eller koble ut kollisjonsputen og bruk passasjersetet foran. Uansett – barnas sikkerhet må komme først, sier overlege Tor Einar Calisch ved Nyfødt- og barneintensiv på Oslo universitetssykehus.

Han har sett altfor mange tragiske eksempler på dårlig sikring av barn i bil, og han ser store forskjeller på skadene etter måten barna er sikret på. Calisch er ikke nådig når han beskriver resultatet av foreldrenes manglende sikring.

Riktig sikring kunne redusert skader
– Det går stadig bedre, men jeg har alt for ofte sett at barn som har vært utsatt for trafikkulykker har fått store skader som preger dem for livet, hvis de i det hele tatt overlever ulykken. Jeg tror, ut ifra våre ulykker, at omkring halvparten av barna som får alvorlige skader kunne vært helt eller nesten uskadde dersom de hadde vært skikkelig sikret i bilen. Det er så unødvendig å ta den risikoen, sier overlegen og snart trebarnsfaren.

Han sier de største sikkerhetsrisikoene er at foreldrene snur barna slik at de sitter forovervendt for tidlig, at de sikrer barna for dårlig, eller at de ikke sikrer barna i det hele tatt. Calisch opplever at foreldre unnskylder seg med at ”de bare skulle kjøre en liten tur” eller at ”forovervendt sete er jo godkjent”. Men det er lett å være etterpåklok.

Han mener at kunnskapen om viktigheten av riktig bakovervendt sikring av barn i bil fortsatt er for dårlig. Små barn har store hoder, svak muskulatur og smale skuldre. Dette gjør at det er viktig å sikre dem bakovervendt for å minske risikoen for store hode- og ryggmargsskader, mener han.

HUSK!
Det er viktig å etterstramme bilbeltet hver gang du er ute i bilen – selen skal ligge helt inntil kroppen. Rettsmedisinere har sett at dette utgjør en stor forskjell for barn som har vært involvert i ulykker. Så har barnet tykke klær på, for eksempel vinterjakke, bør du ta den av under selve bilturen.

Koble ut airbag når barnet sitter i forsetet!

Heldigvis har antall skadde barn etter bilulykker gått ned de siste 15 årene, men fortsatt slurves det med sikkerheten.

Han sier at barn gjerne kan sikres godt med bakovervendt bilsete som festes i forsetet på bilen. MEN da er det uhyre viktig at dere kobler ut airbagen foran!

Små barn skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er godkjent i forhold til barnets vekt. Er du usikker på hvordan bilstolen skal monteres, bør du søke hjelp hos fagfolk, for eksempel i butikken hvor du kjøpte bilstolen.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: