PrøverMens vi venter på positiv test...

Mens vi venter på positiv test…

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Kjersti Lundemo 4234
Å bestemme seg for å få barn, er en stor beslutning. Skal vi la den planlagte familieforøkelsen være hovedfokus, eller skal vi i så stor grad som mulig leve som før helt til svangerskapet er et faktum?

Noen har lengtet etter barn i mange år når de omsider tar beslutningen om å prøve, mens det for andre er en spontan avgjørelse snarere enn et resultat av lang tids vurdering.

Det betyr at par har litt ulike utgangspunkt for prøvingen, og at de reagerer forskjellig når barnet lar vente på seg. Følelsen av at det bør skje så fort som mulig er mye sterkere hos noen enn hos andre. Dette har selvfølgelig også med alder å gjøre. Par i midten av 20-årene vil nok ofte ha et mer avslappet forhold til det å prøve enn par som er i 40-årsalderen. Da er det også lett å forstå at det planlagte svangerskapet for noen vil bli det aller viktigste i livet, og kanskje noe de tenker på mange ganger i døgnet. For andre vil det, derimot, tilføre livet en ny spenning og forventning, men uten at det dominerer hele livssituasjonen.

Hvis man har prøvd noen måneder uten at noe har skjedd, blir mange utålmodige. Lønner det seg da å sette resten av tilværelsen på vent til barnet kommer til verden? Eller er det kanskje bedre å leve så normalt som mulig mens man prøver?

Fritid og ferier
De fleste vil si at det er viktig å ha et godt sosialt liv, kanskje særlig i perioder hvor man har det litt vanskelig. Selvfølgelig kan man av og til være sliten og lei seg slik at man ikke orker å ta imot enhver invitasjon. Men for par som isolerer seg, kan barnet som lar vente på seg fort bli en stressfaktor som legger en demper på tilværelsen – slik at man ikke greier å nyte andre aspekter av livet. Det gagner ingen. Nyt et aktivt sosialt liv, men det er selvfølgelig greit å sette grenser med tanke på at man ikke vil være altfor sliten i prøveperioden.

Enkelte som ønsker seg barn får et litt anstrengt forhold til sosiale begivenheter hvor det er barn til stede. Nybakte foreldre kan av og til være påtrengende lykkelige, noe som kan bli slitsomt for de som ennå er i prøvefasen. På den annen side er det jo slik at de fleste prøvere faktisk er glade i å være sammen med barn, og da er det jo synd å takke nei til muligheten. Det er hyggelig å engasjere seg i barn, også andres barn, og bli dratt inn i deres verden. Mange opplever at når de er sammen med barn, er det lettere å leve i øyeblikket. For den som er prøver, og kanskje fyller dagene med bekymring over situasjonen, kan det å engasjere seg i samvær med barn bli et friminutt fra bekymringene.

Noen kan også bli skeptiske til å bestille feriereiser. Hva gjør vi hvis svangerskapet er et faktum før avreise? Er det trygt å reise når man er gravid? Svaret er, i de aller fleste tilfeller, ja. Gravide bør unngå anstrengende ryggsekkturer eller andre reiser som blir for slitsomme, men en vanlig feriereise, som gir gode muligheter for hygge og avslapning, er ikke noe problem. Så det beste rådet er nok å planlegge og eventuelt bestille feriereiser uten å tenke for mye på en mulig graviditet. Kanskje er det til og med et poeng å planlegge den typen reiser som blir vanskelige å gjennomføre i en periode etter at barnet har kommet. Verken strandferier eller storbyferier blir som før med en eller flere smårollinger. Visst er det morsomt å feriere med småbarn, men det er et faktum at det ikke blir så mange muligheter for total avslapning i småbarnsårene.

Jobb og studier
Mange som venter på å bli foreldre, og kanskje særlig kvinner, er usikre på hvordan de skal håndtere yrkeskarrieren sin i en situasjon hvor de håper på å få barn. Noen er skeptiske til å bytte jobb i en slik fase fordi det ikke føles riktig å starte på en ny arbeidsplass når man kanskje vil søke foreldrepermisjon etter kort tid i den nye jobben. Noen er også redde for at det skal bli for mye press og stress med en ny jobb samtidig som man går gravid eller har småbarn.

Her er det selvfølgelig opptil hver enkelt å kjenne etter hva som føles riktig, men for de fleste prøvere vil det være sunt å engasjere seg i noe nytt og spennende. Og husk at gravide og småbarnsforeldre har rettigheter i arbeidslivet nettopp fordi det skal være mulig å kombinere jobb og familie. Hvis du senere skulle oppdage at jobbsituasjonen er for anstrengende, kan du finne en løsning på det når den tid kommer. På mange arbeidsplasser er det mulig å søke permisjon, eller gå over i en annen stilling en periode. Det er fint å planlegge for fremtiden, men samtidig må du også tenke på hva som er spennende og stimulerende for deg her og nå.

Også studier kan være et problemområde for den som ønsker seg barn. Skal du begynne å studere hvis du ”risikerer” å bli gravid før utdannelsen er fullført? Igjen er dette en avgjørelse som hver enkelt må vurdere, men generelt kan det være gunstig med positive forandringer i tilværelsen, kanskje særlig for de som tenker mye på at barnet ikke kommer. Så hvis utdannelsen frister, og du tror det blir en positiv opplevelse, er det ingen grunn til å vente. Hvis svangerskap og fødsel gjør at det blir vanskelig å fullføre på normert tid, er det ikke verre enn at du forlenger studieperioden. På den annen side er det mange gravide og småbarnsforeldre som studerer og får strålende resultater, så det er ingen grunn til å bekymre seg for mye på forhånd.

Mat og alkohol
Noen prøvere begynner straks å følge de helseråd som gis gravide, og legger opp hele livet sitt som om det allerede var et barn på vei. Det vil si at de kutter ut røyk og alkohol, reduserer stress, legger vekt på mosjon og følger de kostholdsråd som gravide får. For andre blir dette en stressfaktor, og de velger kanskje å vente med alle slike justeringer til de vet at de er gravide, eller de legger om livsstilen bare i tiden etter eggløsning, når de faktisk ikke kan vite om de er gravide eller ikke. En tommelfingerregel vil være at det som er sunt for din egen helse, er også gunstig når du prøver å bli gravid.

En ting som likevel er smart å ta helt fra du planlegger å bli gravid, er folat.

Lidenskap eller pliktsex
Det er ikke noen hemmelighet at sexlivet kan bli litt anstrengt for par som prøver å få barn. For mange blir eggløsningstidspunkt og gunstige stillinger viktigere enn spontanitet og lidenskap. Særlig hvis den ene parten er mer opptatt av prøvingen enn den andre, kan dette blir en stor belastning på forholdet. Hvis du merker at dette er i ferd med å skje med dere, kan det være grunn til å tenke seg om. Hvorfor ikke være mer ”passive prøvere” en periode? Uten at det finnes noe dokumentasjon på det, er det mange som har erfaring med at spontan og lidenskapelig sex kan gi resultater etter lange perioder med kalenderstyrt og resultatløs pliktsex. Ta en pause som er lang nok til at lysten får tid til å bygge seg opp, og se hva som skjer. Om det ikke skulle resultere i graviditet, vil det uansett gi gode opplevelser som gjør godt for dere som par.

Leve som gravid?
De fleste livsstilsjusteringer man gjør som gravid – enten det gjelder kosthold, mosjon eller søvn – er sunne for kvinnen selv (og også for den blivende far), og ikke bare for barnet i magen. For mange kvinner vil det derfor ikke være noe stort offer å legge om til en sunnere livsstil i prøveperioden – tvert imot kan du tenke på det som at du tar ekstra godt vare på deg selv en periode. Men også trivsel er en viktig helsefaktor, og forandringer som reduserer livsgleden betydelig, må du vurdere. For noen er det å legge om livsstilen en positiv forberedelse til det å bli foreldre, noe de gjøre med forventning og glede, men for andre er det en slitsom øvelse om føles meningsløs så lenge prøvingen ikke har gitt noen resultater.

Uansett hvordan dere velger å gjøre det, er det viktig at ikke hele tilværelsen dreier seg om hva som er gunstig i en prøvesituasjon. Generelt kan man si at det ikke er så sunt å bli altfor opptatt av bare en begrenset del av tilværelsen. Det er godt for dere som voksne å ha et rikt liv, på samme måte som det er godt for barnet – når det kommer – å ha foreldre som har mange interesser og mange gleder i livet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: