Mange tror det er lett å bli gravid og blir kanskje overrasket når de oppdager at det ikke skjer umiddelbart etter at de har sluttet med prevensjon. Rundt 80 prosent av kvinner i fruktbar alder, som har hatt samleie med en mann uten bruk av prevensjon, blir gravide innen ett år. For at en kvinne skal bli gravid må en av hennes eggceller smelte sammen med en manns sædcelle og dette befruktede egget må feste seg i livmorveggen. Sjansen for befruktning er omtrent 25 prosent i hver syklus dersom alt er normalt.
Flere trenger hjelp
I dag trenger stadig flere hjelp til å bli gravide. For nærmere 15 prosent av norske par har problemer med å bli gravide. Årsaken til problemene med å unnfange kan ligge både hos mannen og hos kvinnen. For kvinner ligger problemet ofte i eggløsningsproblemer og ødelagte eggledere, mens menn kan ha dårlig sædkvalitet. Men også det at gjennomsnittsalderen øker for når kvinner blir mødre, kan ha noe å si. Det er nemlig enklest å bli gravid i 20-års alderen.
Les også:
Et par kan få assistert befruktning blant annet dersom:
– Kvinnens eggløsning ikke er regelmessig
– Mannens sæd ikke er av god kvalitet
– Sæden og egget ikke klarer å samarbeide om befruktningen
– Sæden og egget ikke nærmer seg hverandre
– Fosterutviklingen i livmoren stanser.
De mest brukte metodene for medisinsk unnfangelse, er:
– assistert inseminasjon
– prøverørsbehandling
– mikroinjeksjon
– uttak av sæd som brukes til mikroinjeksjon
Fram til 1. januar i 2009 kunne bare gifte og samboende kvinner får assistert befruktning. Etter at felles ekteskapslov trådte i kraft, kan alle ektepar eller samboende par som består av minst én kvinne få assistert befruktning.