3. PrisVed behandling med assistert befruktning vil du både i det offentlige og private helsevesenet måtte dekke en egenandel for medisiner på inntil 20.176 kroner (2024), deretter kan du be om refusjon for overstigende beløp fra HELFO. I det private betaler du all behandling selv, mens det i det offentlige er egenandeler med langt lavere priser.
4. VentetidSiden du i det offentlige trenger henvisning, må du påberegne ventetid. Det kan fort gå noen måneder fra du blir henvist til du får den første behandlingen. Trenger du/dere donorsæd, kan det også hende dere må vente lenger. I det private kan du komme raskere i gang, siden du kan ta kontakt selv og de bruker andre sædbanker.
Her kan du få behandling:
Behandling i det offentlige: Det er åtte offentlige behandlingssteder, og ventetiden varierer per september 2024 fra 10 til 32 uker. På helsenorge.no finner du til enhver tid en oppdatert oversikt over hvor lang ventetid du må forvente ved de ulike offentlige sykehusene.
Behandling ved privatklinikk: Det finnes åtte private virksomheter som er godkjent for assistert befruktning. Du kan selv kontakte klinikkene for å be om time, så vil de vurdere om de kan hjelpe deg/dere. Det er vanligvis ikke særlig ventetid.
Oslo UniversitetssykehusOslo Universitetssykehus (OUS) er ett av de offentlige sykehusene som tilbyr behandling med assistert befruktning. Avdelingsleder for reproduksjonsmedisinsk avdeling, Peter Fedorcsak, forteller at de har mellom 1700 og 1800 egguttak i året.
– Reproduksjonsmedisinsk avdeling ved OUS er en spesialisthelsetjeneste. Det betyr at de som kommer til oss, trenger en henvisning. I praksis vil det si at en først henvises av lege til en offentlig gynekolog, eller en kan oppsøke privat gynekolog på egen hånd. Gynekolog henviser så videre til oss, etter de kravene som vi stiller, forklarer Fedorcsak.
De som henvises til OUS er stort sett ferdig utredet, men det kan gjenstå noen mer spesialiserte undersøkelser som kan gjøres på sykehuset.
Strengere kriterier i det offentligeFedorcsak sier det offentlige har strengere regler for hvem de tar inn til behandling.– Vi gir individuell vurdering til alle som søker behandling hos, og prioriterer pasientene som har størst nytte av behandlingen. Alder og kroppsvekt er faktorer som kan påvirke behandlingsresulatet, og bli en del av vurderingen, sier han.
Fra henvisning til første behandling begynner går det cirka 24 uker. Pasienter om trenger sæddonasjon, må imidlertid vente lenger.– Avdelingen begynner også med eggdonasjon, og vi er nå klar til å ta imot søknad fra pasientene. Vi er også svært interessert i å komme i kontakt med eggdonorer, sier Fedorcsak.
Tre forsøk dekkes i det offentligeDersom du/dere trenger IVF eller ICSI får du/dere i det offentlige dekket inntil tre forsøk per barn. Det vil si at du kan ha tre egguthentinger.
– Ett forsøk regnes som fullført når du har: stimulert eggproduksjonen, hentet ut egg, befruktet et egg og satt det befruktede egget tilbake i kvinnen, forklarer Fedorcsak.Får man flere egg fra samme syklus, kan de fryses ned og settes tilbake som fryseforsøk senere.– Det vil si at man kan ha flere eggtilbakesettinger fordelt per forsøk. Først når man har brukt opp alle de befruktede eggene, starter man ny stimulering av egg – og altså et nytt forsøk, forklarer Fedorcsak.
Egenandelssum og refusjon fra Helfo:Det som er likt for alle, er at utgifter til legemidler ved infertilitetsbehandling som overstiger egenbetalingssummen refunderes av Helfo. Egenbetalingenssummen er i 2024 satt til 20.176 kroner. Det kreves erklæring fra lege som viser hvilken behandling du eller dere får, og du/dere må ha kvitteringer. Det er en frist på seks måneder for å søke om refusjon av overstigende kostnader.
Du kan også søke om refusjon for utgifter til infertilitetsbehandling i et annet EU/EØS-land. Du kan få dekket utgifter tilsvarende hva du ville fått i Norge.
For å lese mer om detaljer rundt refusjonsordningen, se på helsenorge.no
Priser– I det offentlige er forsøkene subsidiert. Etter at du har betalt egenandelen for medisiner på 20.176 kroner dekkes resten av HELFO, og du betaler også bare egenandeler ved konsultasjoner, egguttak og forsøk. Satsene ligger på rundt 425 kroner per kontroll og 1500 kroner for egguttak og innsetting, sier Fedorcsak ved OUS.
Også om du velger å få behandling ved privat klinikk kan du søke om å få dekket medisiner som overstiger egenandelen på 20.176 kroner. Men ved private klinikker må du betale alle konsultasjoner og forsøk selv. Du kan gå inn på de ulike klinikkenes hjemmesider og se prislister, alt etter hva dine ønsker og behov er.
Fertilitetsspesialist og klinikksjef ved Klinikk Hausken, Jon Hausken, sier at det ved private klinikker blir helt andre priser enn i det offentlige.– Det er ikke bare undersøkelsene og behandlingene du betaler for. Det koster å ha godt kvalifisert personell tilgjengelig når du trenger det, og det er også mye dyrt utstyr, sier Hausken.
– For å få et barn med hjelp fra det private helsevesenet må man gjerne regne med kostnader på mellom 50.000 og 100.000 kroner, sier fertilitetslege Finn Tysland Johnsen ved Medicus i Trondheim.