Babyverden plussHvordan skjer modning av egg ved assistert befruktning?

Hvordan skjer modning av egg ved assistert befruktning?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 697 Sist oppdatert 07.03.24
Ved IVF eller ICSI befruktes egget utenfor mors kropp. For at egg skal modnes og etterpå hentes ut av eggstokkene, må kvinnen gjennom hormonbehandling. Fertilitetsspesialist Jackson Tok ved C-Medical forklarer hva som skjer.

Å bli gravid på naturmetoden er ikke alltid like lett. Noen trenger profesjonell hjelp gjennom assistert befruktning, og de vanligste formene heter IVF og ICSI. Kvinnens egg blir da befruktet med sæd utenfor kroppen, og det befruktede egget tilbakeføres i kvinnens livmor.

Men før man kommer så langt at kvinnens egg kan befruktes utenfor kroppen, må eggene få hjelp til å modnes – og de må hentes ut av kvinnens eggstokker. Jackson Tok er gynekolog og fertilitetsspesialist ved C-Medical i Oslo. I flere år jobbet han også ved Oslo universitetssykehus, og har hjulpet mange – både enslige og par – med å bli gravide.
– Jeg synes det er fint at kvinner kan lære litt om prosessen de eventuelt skal gjennom, sier Tok.

Sprøyter med FSH

Behandlingen starter med FSH-sprøyter (follikkelstimulerende hormon) på dag 2 i menstruasjonssyklusen, og vanligvis ni til ti dager.
– Sprøytene settes i magehuden. En får opplæring før en drar fra sykehus eller klinikk, slik at man setter sprøytene selv. Men mange som har en partner synes det er fint om han eller hun kan hjelpe med selve stikkene. De fleste sprøytene ligner diabetessprøyter, og har en kort og tynn nål, forklarer Tok.

Sprøyter for å forhindre spontan eggløsning

Rundt fem dager etter at man har startet med FSH-sprøyter, skal kvinnen også begynne med sprøyter med GnRH-antagonist. Tok forklarer at dette gjøres for å forhindre spontan eggløsning.

– Mange gruer seg veldig til å ta sprøyter, men de fleste erfarer at sprøytene ikke er så ille som de hadde trodd. GnRH-antagonistsprøyten har en litt større nål enn FSH-sprøyten, og noen synes det kan svi litt under huden. Dersom man setter sprøyten riktig, og ikke treffer noen blodårer, skal det ikke være smertefullt. Dersom man går på blodfortynnende medisiner, kan man få blåmerker, sier Tok.

Folliklene må bli over 17 millimeter

Målet med hormonbehandlingen er å få modne eggene før eggene hentes ut. Eggene ligger i væskefylte poser (follikler). Tok sier at et egg vanligvis er modent nok når en follikkel er over 17 millimeter i diameter. Dette måles med ultralydsapparat.

– Når vi gir kvinnen hormonstimulering, ønsker vi å få flere modne egg som kan hentes ut i samme uttak. Vi gjennomfører et egguthenting dersom det er tre eller flere follikler som er over 17 millimeter, sier Tok.

Eggløsningssprøyte

Etter hormonstimulering og før egguthenting settes det en eggløsningssprøyte.
– Åtte dager etter at man har begynt med FSH-sprøytene tar man en ultralydundersøkelse, og man vil da kunne bestemme hvilken dag det er mest gunstig å sette eggløsningssprøyten, sier Tok.

Egguthenting skjer 36 timer etter at man har satt eggløsningssprøyten.

– Når man tar eggløsningssprøyte en kveld klokken 21, utføres det egguttak klokken 09 om morgenen halvannet døgn senere. Det er ingen sprøyter eller medisiner dagen mellom eggløsningssprøyten og egguttaket, sier Tok.

Best eggkvalitet under 35 år

Eggkvaliteten er, ifølge fertilitetsspesialisten, best hos kvinner under 35 år.
– Fertiliteten/eggkvaliteten går ned etter 35 år, og er enda lavere etter fylte 40. Det er anbefalt å komme i gang med behandling så tidlig en har anledning, sier Tok.

Han forteller at en studie fra England viste at etter tre runder med IVF, er det 40-50 prosent sjanse for å lykkes med å få barn (live birth rate).

Dette avgjør hvilken behandlingsstyrke du får under hormonstimulering

Kvinnes vekt, antall follikler i eggstokkene og AMH-verdi (Anti-Müllerhormon) er avgjørende når man bestemmer styrken på hormonstimulering med FSH.
– Vi tar en blodprøve for å sjekke AMH, som sier noe om kvinnens eggreserver. Dersom en kvinne har høyt antall follikler, har hun vanligvis også tilsvarende høyt AMH-nivå, sier Tok.

Hormondosen kvinnen skal ta daglig blir individuelt tilpasset.
– Jo tynnere kvinnen er, jo flere follikler og jo høyere AMH-nivå hun har, jo lavere dose av hormonstimulering går man for. Disse kvinnene er “high responders”. En person som er overvektig, har lavt antall follikler eller lavt AMH-nivå, trenger høyere dose, forklarer Tok. Han legger til at standarddose ved hormonstimulering varierer mellom 150-300 enheter FSH i hver sprøytedose.


Behandling ved PCO/PCOS-diagnose

Tilstanden PCOS, polycystisk ovariesyndrom, innebærer at en kvinne har uregelmessig menstruasjon, og derfor svært lite eller manglende eggløsning.

– PCOS er en av de vanligste hormonelle årsakene til infertilitet. Manglende eggløsning senker sjansen for å bli gravid, forklarer Tok.

Hensikten ved fertilitetsbehandling hos en med PCOS er å sørge for eggløsning. Man kan oppnå eggløsning med eggløsningsfremkallende midler, som Letrozol eller Clomifen.
– Hvis egglederne er åpne hos en med PCOS, og mannen har normal sædprøve, prøver vi først med lavdosestimulering for å få egen eggløsning. Dersom vi på en kontroll åtte dager senere ser at det er én eller to eggposer som er over 17 millimeter, kan paret sette en eggløsningssprøyte hjemme og ha samleie, sier Tok.

Lavdosestimulering kan man ta flere sykluser etter hverandre, siden mengden hormoner er ganske lav – mye lavere enn ved IVF. Dersom man har prøvd tre til fem runder med lavdosestimulering uten å oppnå graviditet, sier Tok at man kan vurdere assistert befruktning med egguttak.


"Bruker ikke opp” forsøk som gir for få modne egg

Målet for hormonstimulering til egguttak er altså å modne flere egg samtidig.
– Dersom det er kun har utviklet seg en eller to follikler for eksempel, kan man diskutere med paret at man ikke henter ut egg. Vi ber dem heller om å ha samleie hjemme, og gir en høyere dose FSH ved et eventuelt nytt forsøk, sier Tok.

Årsaken til at en avbryter, er at en ikke skal miste et forsøk.
– Ved IVF kalles det ett forsøk når en har hentet ut egg, og etterpå prøver å befrukte de eggene som er nok modnet – og tilbakefører ett befruktet egg i kvinnens livmor. I det offentlige får man støtte til tre slike forsøk, og da er det ‘bortkastet’ å bruke opp et forsøk når oddsene for å lykkes er så lave, sier Tok.

Hos noen som responderer normalt på FSH-stimulering, altså de som ikke er high eller low responders, er det vanlig å kunne hente ut 8-12 egg. Færre enn tre er altså et lavt antall.

– Dersom behandlingen har ført til modning av tre eller flere eggposer, kan vi ikke be dem om å ha samleie hjemme – fordi det er høyere sjanse for å få flerlinger. Å være gravid med flerlinger regnes som et høyrisikosvangerskap. Man pleier heller ikke lenger å sette inn mer enn ett befruktet egg om gangen, sier Tok.

Bivirkninger av hormonbehandlingen

Følelsen av å være oppblåst, er en ganske vanlig bivirkning av hormonbehandling. Jackson Tok sier at også følelse av stinnhet og ubehag i magen forekommer hyppig.
– Selve hormonstimuleringen er kortvarig, med bare 10-12 dager med medisiner. Det pleier å gå veldig fint. I noen sjeldne tilfeller kan mer alvorlige bivirkninger forekomme – hyperstimulering. Dette kan kreve sykehusinnleggelse, og i verste fall være livstruende, sier Tok.

Les mer om hyperstimulering her (Skal ha lenke til artikkelen om OHSS)

Mange som skal gjennom assistert befruktning, kan føle seg veldig hormonelle og synes at hele prosessen er en stor psykisk påkjenning.
– Mennesker som ønsker å bli gravide har ofte en veldig sterk drive, og mange er veldig forhåpningsfulle, sier Tok.

Han sier at de som jobber med fertilitet ofte har en jobb med å realitetsorientere pasientene.
– Det er knyttet mye skuffelse og stress til disse prosessene, og det er viktig å være forberedt. Mange føler påkjenningen er stor, og da er det viktig å ha et godt nettverk rundt seg, sier Tok.

Han sier de gjerne anbefaler å prate med lege, psykolog, coach eller psykiater.
– Studier viser faktisk at om man får emosjonell støtte, er resultatet bedre. Så snakk med de som behandler deg, så kan de henvise videre til riktig instans, sier Tok.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: