Babyverden plussHyperstimulering ved hormonbehandling

Hyperstimulering ved hormonbehandling

Ved hyperstimulering kan kvinnen se ut som hun er flere uker på vei, selv før hun har funnet ut om hun er gravid. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 400 Sist oppdatert 07.03.24
Når kvinner får hormonbehandling for å modne egg, slik at de etter hvert kan hentes ut, er det viktig å finne den riktige dosen hormoner. For eggstokkene kan bli overstimulert, og dette kan i verste fall føre til alvorlige konsekvenser.

Ved assistert befruktning som IVF og ICSI blir kvinnens egg befruktet utenfor kroppen. Men før en kommer så langt, må eggene modnes slik at de kan hentes ut. Kvinnen får da behandling med follikkelstimulerende hormon, FSH. En follikkel er en væskefylt pose, og hver follikkel inneholder et egg. Man bruker også ordet eggposer.

Viktig med riktig hormondose

Jackson Tok, som er gynekolog og fertilitetsspesialist ved C-Medical i Oslo, sier det er veldig viktig å finne den riktige doseringen før behandlingsstart.
– Hvor mye FSH den enkelte kvinnen skal få, blir individuelt tilpasset. Vi ser blant annet på kvinnens vekt, hvor mange follikler og hvor store eggreserver (AMH) hun har. Ut fra dette kan vi danne oss et bilde av kvinnens utgangspunkt. I de absolutt fleste tilfellene kan vi forutse respons, mens av og til kan være få en overraskelse på kvinner som responderer for mye eller for lite, sier Tok.

Noen responderer dårlig på hormonbehandling, andre helt normalt – og enkelte får mye kraftigere respons enn forventet.
– Noen blir rett og slett overstimulert – og får det som heter ovarialt hyperstimuleringssyndrom (OHSS), sier Tok.

Eggstokkene kan vokse kraftig
Ovarium betyr eggstokk, så dette syndromet handler altså om at det oppstår en kraftig reaksjon i eggstokkene. Eggstokkene, som til vanlig er 3-4 centimeter på sitt lengste, kan vokse helt opp til over 12 centimeter som følge av dette syndromet. Slanke kvinner med PCO/PCOS er for eksempel en gruppe med høyrisiko for å bli hyperstimulert.

– For kvinner med PCOS kan selv det som regnes som en lav FSH-dose til kvinner med normal respons være altfor høy, sier Tok.

Flere alvorlighetsgrader av OHSS
Det finnes flere grader av alvorlighet av syndromet, og symptomene deles inn i milde, moderate, alvorlige og kritiske. Milde symptomer er utspilt mage, milde magesmerter og eggstokker mindre enn 8 centimeter. Ved alvorlige symptomer kan eggstokkene være over 12 centimeter, kvinnen kan blant annet ha væske i bukhulen og liten urinmengde.

– Kvinner som har blitt overstimulert kan ha så stor mage at de ser ut som de er flere måneder på vei i svangerskapet, selv før de har funnet ut at de er gravide. Hva er det som skjer?
– Ved behandling fører FSH til at folliklene med egg vokser. I tillegg vil det også produseres østradiol og flere andre stoffer som påvirker gjennomtrengeligheten i blodkarene. Når gjennomtrengeligheten øker, kan væsken i blodårene lekke ut – for eksempel i fettvev og i frie rom i bukhulen. Noen ganger kan væske sive ut også i lungene, og da er tilstanden alvorlig, sier Tok.

– Mye væske i lungene kan påvirke lungekapasiteten og gjøre det vanskeligere å puste. Tenk deg en ballong i to lag, der det fylles vann imellom lagene. Den innerste ballongen vil da ikke kunne utvides like lett som hvis det ikke hadde vært væske der inne, forklarer han.

Dersom kvinnen har mye væske i buk og lunger, kan det bli nødvendig å legge inn dren for å tappe væsken. Det kan være opptil flere liter væske som må ut. Dersom lungene fylles med vann, kan kvinnen også få komplikasjoner i lungene som lungebetennelse.
– Dette er alvorlig hyperstimuleringssyndrom, og rammer rundt 1-2 prosent av de som får hormonbehandling før egguttak. Hvis man har væske i buk og lunger, forstyrres også salt-væskebalansen i blodet, og det er nødvendig med innleggelse på sykehus, sier Tok.

Dersom det er forstyrrelse i salt-væskebalansen i blodet, må man også passe på at kvinnen ikke får blodpropp.
– For når det siver væske ut av blodkarene, kan blodet bli for tykt, sier Tok.

I noen helt få tilfeller kan altså hyperstimulering bli kritisk, med fare for blodpropp, som gi opphav til lungeemboli, slag eller hjerteinfarkt.

Tok sier at det ikke er noen behandling for selve hyperstimuleringen. Man kan kun gi støttebehandling, altså prøve å begrense komplikasjonene som kan komme som følge av syndromet.
– Kvinnen får blodfortynnende medisin for å unngå blodpropp. Er det hyperstimulering, vil man kutte ut hormonstimuleringen med én gang, sier Tok.

Ved kraftig overstimulering må behandling avbrytes
– Hvordan kan man fange opp personer som blir overstimulert?
– Kvinner som får hormonbehandling for å kunne gjøre egguttak, må inn til undersøkelser med ultralyd både før egguttak og ved egguttak. Dersom en pasient føler seg veldig oppblåst, og kommer inn til undersøkelse, vil man ikke sette tilbake befruktede egg dersom man ser at hun er overstimulert. For dersom man blir gravid, øker produksjonen av hCG. Og økt hCG-produksjon kan føre til at de negative følgene fortsetter. Så trikset er altså god planlegging av stimulering for å unngå alvorlig overstimulering. Dersom man ser at en kvinne responderer kraftig på hormonbehandlingen, skal man planlegge kort protokoll for hormonstimulering, sier Tok.

Heldigvis er det svært få som blir alvorlig eller kritisk hyperstimulert. Men ifølge Tok forekommer mild eller moderat hyperstimulering noe oftere.
– Det viktigste er da å stoppe med all stimulering med én gang. Og man skal ikke sette befruktede egg tilbake. Man kan hente ut eggene, men vente med å sette dem tilbake. Rundt fem prosent har mild eller moderat hyperstimulering, og det blir alltid informert om denne risikoen før behandlingen starter. Det viktigste vi behandlere kan gjøre, er å være nøye til å forutse hvor godt den enkelte kvinne kan komme til å respondere på hormonbehandling, og være nøye med å velge riktig forhåndsbehandling før egguttak, sier Tok.

Hvis man først har blitt hyperstimulert én gang, er det større sjanse for at det kan skje igjen. Det er derfor viktig å følge godt med på at en ikke gir for høy dose hormoner neste gang.

– Kan man gjøre noe for å redusere mengden hormoner?
– Noen ganger kan man redusere mengden hormoner ved å gi annen type eggløsningssprøyte enn den vanlige. Det finnes for eksempel en nesespray eller sprøyte som kan gis. Det kan redusere sjansen/forkorte forløpet for hyperstimuleringssyndrom, sier Tok.

Ovarielt hyperstimuleringssyndrom (OHSS)
OHSS kan også klassifiseres etter når symptomene debuterer. De som kommer innen 9 dager etter oppstart av hormonbehandling kalles tidlige og skyldes kraftig stimulering. De har oftest et mildt forløp, og går raskt tilbake når behandlingen avbrytes – med mindre pasienten blir gravid.

De sene skyldes produksjon av hCG fra tidlig svangerskap, og har et mer alvorlig og drar mer ut i tid.

OHSS virker ikke negativt inn på graviditeten. Risikoen for spontanabort, svangerskapsforgiftning eller for tidlig fødsel er ikke høyere enn ved andre graviditeter.

Kilder:  
Jackson Tok, gynekolog og fertilitetsspesialist ved C-Medical i Oslo
Ovarielt hyperstimuleringssyndrom (OHSS), Oslo Universitetssykehus 
Hyperstimuleringssyndrom, Helse Bergen 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: