Assistert befruktning kan hjelpe mennesker som ønsker å få barn med å få drømmen oppfylt. Enslige kvinner og likekjønnede par trenger ikke nødvendigvis å ha noen utfordringer med fertiliteten når de søker hjelp. Alt kan være i skjønneste orden, men de trenger en sæddonor for å kunne få barn. Når heterofile par benytter assistert befruktning, er det som regel fordi én eller begge har fertilitetsproblemer.
Tredelt forklaring på infertilitet
– I 35 prosent av tilfellene skyldes det problemer hos kvinnen, 35 prosent skyldes problemer hos mannen, mens 30 prosent ikke kan forklares, sier Jackson Tok. Han er overlege og spesialist i reproduksjonsmedisin ved Oslo Universitetssykehus.
Hos kvinner er ifølge Tok manglende eggløsning et veldig vanlig problem.
– Har man en normal syklus, har man som regel normal eggløsning. Det kan være PCOS (polycystisk ovariesyndrom), overvekt og til dels genetiske tilstander som skaper problemer. Noen kvinner har færre, eller ingen sykluser grunnet PCOS. Endometriose og tette eggledere kan skape utfordringer for fertiliteten, sier Tok.
Han sier det finnes flere behandlinger som kan hjelpe kvinner med å bli gravide før de eventuelt prøver assistert befruktning. Livsstilsendringer som vektnedgang, røykeslutt og å kutte ned alkoholforbruket kan være et fint sted å starte. Deretter sier Tok det kan være aktuelt med hormonbehandling for å få mer regelmessige sykluser og eggløsningsstimulering.
Les også:
Sædprøven
Fertilitetslege Finn Tysland Johnsen ved Medicus i Trondheim forteller at mannen leverer sædprøve nå par kommer til utredning.
– Hos mange er sædprøven helt normal, hos en del viser prøven nedsatt sædkvalitet. Resultatet av prøven vil bestemme om vi velger IVF eller ICSI som behandling, sier han.
Johnsen forteller at en nedsatt prøve kan vise alt fra lett nedsatt til betydelig nedsatt sædkvalitet, men at prøven hos de aller fleste menn er god nok til at de kan bruke egne sædceller til behandling.
– Hos en svært liten gruppe, 1 til 2 prosent, finner man ingen sædceller i sædprøven. Dette kalles azoospermi. Det er ved funn av azoospermi viktig å finne ut av hvilken type det dreier seg om – om det er obstruktiv azoospermi eller non-obstruktiv azoospermi, sier Johnsen.
Johnsen forteller at man hos dem som har obstruktiv azoospermi vanligvis vil finne sædceller de kan bruke til behandling ved TESA/TESE.
– Ved non-obstruktiv azoospermi (produksjonssvikt) kan man hos en god del ikke finne sædceller. For dem vil da eventuelt donorbehandling bli et tema, sier han.