PrøverEtter spontanabort: Hvor lenge må du vente med å bli gravid igjen?

Etter spontanabort: Hvor lenge må du vente med å bli gravid igjen?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 12421 Sist oppdatert 27.02.23
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler kvinner å vente minst seks måneder etter en abort før de prøver å bli gravide igjen. En stor norsk studie viser at man ikke trenger å vente så lenge.

12-15 prosent av alle erkjente svangerskap, det vil si svangerskap hvor man har fått positiv test og vet at man er gravid, ender med spontanabort. Spontanabort er i en stor norsk studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) definert som fosterdød innen 20 fullgåtte svangerskapsuker. Med i kategorien spontanabort har de også missed abortion. Men selv om det regnes som spontanabort helt fram til uke 20, skjer de fleste spontanabortene tidligere. Ifølge helsenorge.no skjer 97 prosent av spontanaborter i løpet av de 12 første ukene av svangerskapet.

Veldig mange spontanaborter skjer i svangerskap som egentlig er svært ønsket. For mange er det derfor et stort ønske å kunne prøve å bli gravide igjen ganske raskt. Men hvor kort tid etter en spontanabort er det greit å forsøke å bli gravid igjen? WHO sier i sine anbefalinger minst seks måneder. Begrunnelsen er økt risiko for komplikasjoner i det påfølgende svangerskapet.

Sammenheng med hvor lenge man venter og komplikasjoner?

I november 2022 publiserte norske forskere en stor studie, som viser at det ikke er nødvendig å vente så lenge. Studien fra FHI undersøkte hvorvidt komplikasjoner i nytt svangerskap hang sammen med hvor lenge kvinnen hadde ventet med å bli gravid igjen etter en spontan eller provosert abort. I studien er kategorien provosert abort en kombinasjon av selvbestemte aborter og aborter av medisinske grunner. Blant komplikasjonene forskerne så på var svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes, prematur fødsel og om fosteret hadde for lav eller for høy fødselsvekt.

– Vi fant ingen sammenheng mellom det å bli gravid kort tid etter en spontan eller planlagt abort og det å få slike komplikasjoner i det nye svangerskapet, sier Maria C. Magnus i en nyhetssak på nhi.no. Magnus er sisteforfatter av studien og seniorforsker ved Senter for fruktbarhet og helse ved FHI.

Kan starte prøvingen når en selv er klar

– Det er betryggende å kunne si at par kan prøve å bli gravide igjen når de selv er klare, og at det ikke er noen fare for ekstra komplikasjoner om en blir gravid før det har gått seks måneder. Vi fant heller ingen økt risiko blant de som ventet mer enn 12 måneder, sier Magnus til Babyverden.

– Noen par har fått anbefaling om å vente i alle fall én syklus etter aborten før de blir gravide igjen. Finnes det noen nedre grense, eller kan man prøve igjen med én gang kroppen er klar?
– Det vi har gjort er en populasjonsstudie, altså ser vi på hele befolkningen under ett. Hva klinikerne gjør av konkrete anbefalinger til de enkelte, kan være noe annet. Det er mange individuelle hensyn å ta. Noen har kanskje hatt en veldig vanskelig opplevelse, eller det kan være underliggende medisinske årsaker som må tas hensyn til. Så jeg tenker at dette er en vurdering man bør gjøre i samarbeid med sin fastlege, sier Magnus.

Studien viste at:

3 av 5 ble gravide igjen innen 6 måneder etter en spontanabort. (Missed abortion er også regnet med i denne kategorien.)
1 av 5 ble gravide igjen innen 6 måneder etter provosert abort. (I denne studien enten selvbestemt eller av medisinske årsaker.)

– Er det noen forskjell for kroppen om man prøver å bli gravid igjen etter en spontanabort og en provosert abort?
– Dersom det er en provosert abort, kan det innebære en utskrapning av livmoren. I slike tilfeller må slimhinnene bygge seg opp igjen, og det kan også få følger for utviklingen av morkaken dersom man blir gravid kort tid etter en utskrapning. Så det kan nok ta noe lenger tid før forholdene for graviditet er like gunstige som hvis man slipper å gjøre noen inngrep, sier Magnus.


Den norske studien er blant de største som er gjort

FHIs studie er så langt Magnus vet en av de største som er gjort på dette feltet. Den ble publisert i PLOS Medicine i november 2022, og inkluderte nær 73.000 fødsler i Norge mellom 2008 og 2016. 49.058 fødsler var etter en tidligere spontanabort, og 23.707 fødsler var etter en foregående provosert abort.

– Ble dere overrasket av at det er såpass stor forskjell mellom deres funn og de anbefalingene som kommer fra WHO?
– Nei, vi ble ikke spesielt overrasket. Anbefalingene fra WHO er basert på et ganske tynt grunnlag, og det er få studier fra høyinntektsland. Det er mange forhold som blir annerledes når studiene er fra lav- og mellominntektsland, sier Magnus.

– Kan denne studien være med på å endre WHOs anbefalinger?
– Det har vært stor interesse for studien, og blant annet skal WHO ha uttalt i britiske medier at de vil se på denne sammen med andre studier som er gjort. Men WHO skal se på tvers av alle land, både lavinntektsland, høyinntekstland – og alt imellom. Så det er ikke sikkert at de vil endre sine anbefalinger, sier Magnus.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: