3. Ikke fortell alle at dere prøverKanskje har dere allerede fortalt det til de nærmeste at dere prøver? Kanskje er det mange som vet det. Hvis ikke, er det lurt å tenke over hvor mange som skal vite om det. Kanskje er det nok at en venninne og en kompis vet om det, eller foreldrene deres? Da har dere noen å dele gleden eller skuffelsen med. Å skulle takle alle rundt deg sine forventninger, i tillegg til dine egne, kan være veldig mye.
4. Legg planerBestem dere for å gjøre noe. Gå på kino, kafé, shopping, inviter venner på spillekveld, gå tur – finn på noe slik at dere ikke bare sitter hjemme og venter. Tiden går sjelden så sakte som når du intenst ønsker at den skal fly. Derimot går tiden forbausende fort når man har det gøy.
PODCAST: Jordmor Annett Hegen Michelsen snakker om hvorfor det kan være vanskelig å bli gravid.
5. Snakk sammen om ønsker og drømmerDere har bestemt dere for å få barn sammen, men hvilke forventninger har dere til svangerskap, fødsel og livet med barn? Det er ingen grunn til å vente med disse samtalene. Kanskje oppdager dere at dere tenker likt, eller at tankene er mer ulike enn dere hadde trodd. Hvordan ser dere for hverandre som foreldre?
6. Ikke test for tidligGraviditetstestene frister gjerne så utrolig. ”Bare én i dag. Jeg lover å ikke bli skuffet, for jeg vet jo at det er for tidlig”. Ja, ikke utsett deg selv for seigpining. Er sjansene små for at du i det hele tatt kan få et positivt resultat, tar du kanskje sorgene på forskudd? Eller får forhåpninger som faller i grus?
7. Tillat deg å kjenne litt ekstra etterDet er ikke til å unngå. Alt som kanskje, muligens, potensielt kan være et svangerskapstegn vil bli vurdert og tolket dithen. Litt kvalm, kanskje? Litt såre bryster? Luktesans på høygir? Dessverre er naturen laget sånn at tegn på svangerskap ligner fryktelig mye på tegn på at menstruasjonen er like om hjørnet. Men du får i hvert fall anledning til å bli godt kjent med kroppen din. Så vet du kanskje bedre neste gang hvordan det pleier å være?
8. Snakk ut med noen som vet akkurat hvordan du har detVenninnene dine, moren din eller partneren din kan være gode samtalepartnere. Men våger du å snakke med dem om alt – også det flaue, de rare spørsmålene og alle tankene som surrer? Kanskje er det vel så greit å snakke med noen du ikke kjenner, men som vet akkurat hvordan du har det – fordi de er i samme situasjon? På forumet Vi som prøver kan du gjøre nettopp det. Velkommen!