PrøverForberedelserSlutte med prevensjon?

Slutte med prevensjon?

Av Malin Sofie Leirvik 37027
Hvor lang tid det tar fra prevensjonsstopp til du igjen er fruktbar, avhenger av hvilken type prevensjon dere brukte. Her skal vi gå gjennom de vanligste typene. Men husk at et par som aldri har brukt prevensjon også kan trenge seks til tolv måneders prøving før alt klaffer!

Kondomer, femidomer og pessar
Disse kalles barriere-prevensjonsmidler fordi deres funksjon er å forhindre at sæden når egget, og er gode prevensjonsmidler ved riktig bruk. Pessar bør brukes sammen med en sæddrepende krem dersom man ikke ønsker graviditet.

Disse prevensjonsmidlene virker ikke inn på kvinnens syklus og har derfor ingen virkning på fruktbarheten. Sjansene for unnfangelse er til stede allerede neste fruktbare periode etter prevensjonsstopp.

Spiral
Spiralen skal hindre sædcellenes bevegelighet i livmoren og hindre et befruktet egg i å feste seg. Hormonspiralen inneholder i tillegg et gestagen (levonorgestrel) som skilles ut i små mengder. Hormonet påvirker livmorslimhinnen slik at den blir tynnere, slimet i livmorhalsen blir tykkere og eggløsningen kan hemmes etter lengre tids bruk. Det finnes nå 3 hormonspiraler med ulikt hormoninnhold, Mirena har høyest hormoninnhold, deretter kommer Kylena. Begge disse to kan beskytte mot graviditet i 5 år. Spiralen med minst hormoner heter Jaydess og varer i 3 år. De to siste er litt mindre i størrelse enn den første. Fordelen med kobberspiral er at den ikke inneholder hormoner og dermed ikke gir hormonelle bivirkninger, bakdelen er at man ofte får kraftigere blødninger. Man kan bli gravid allerede første fruktbare periode etter at både kobberspiral og hormonsprial er fjernet.

Kombinasjonspreparater - P-piller, p-ring og p-plaster
P-piller er ulike kombinasjonspiller som alle inneholder kombinasjonen av østrogen i varierende styrke og gestagen. Brukt riktig gir p-piller høy beskyttelse mot graviditet. En del kvinner får hormonelle bivirkninger. Én pille tas daglig, og hindrer eggløsning. P-pillebruk regnes som en relativt reversibel form for prevensjon. Det vil si at p-pillebruken ikke vil ha påvirkning særlig lengre enn den perioden det brukes, og man vil som regel være like fruktbar som tidligere etter å ha sluttet på p-pillene. Glemmes en eller flere piller i en syklus, er også muligheten for å bli gravid til stede.

Kvinnen kan også bli gravid ved første fruktbare periode etter hun har sluttet med kombinasjonspreparater som p-ring og p-plaster, men det kan ta to til fire uker før syklusen normaliserer seg. Kvinner som prøver å bli gravide etter kombinasjonspreparater bruker gjennomsnittlig to til tre måneder lengre før de lykkes.

P-ring virker på samme måtes som p-pillene, men setter lokalt inn i skjeden. P-ringen hindrer eggløsning, og endrer livmorhalsslimet. Den tas ut etter tre uker, med en uke opphold før ny settes inn.

P-plaster settes på ren, frisk hårløs hud. Det settes på overarmen, magen eller øvre del av brystkassen, men ikke på brystene. Plasteret byttes hver uke i tre uker, før man har én plasterfri uke. P-plaster inneholder de samme hormonene som p-piller og p-ring.

Minipille og progesteron-implantater
Tabletter som kun inneholder gestagen endrer slimhinnen i livmoren og endrer livmorhalsslimet, men er ikke like effektive som kombinsjonsp-piller i å hindre eggløsning. De eldre minipillene er lite brukervennlige fordi de må tas ved samme tidspunkt hver dag. Har man glemt pillen i mer enn 3 timer sammenlignet med tidspunktet pillen ble tatt dagen før, må kondom brukes dersom man ikke ønsker graviditet.

Den rene gestagen p-pillen (for eksempel Cerazette) er litt sikrere/enklere i bruk enn den gamle p-pillen. En bivirkning av denne typen piller er at mange sliter med mellomblødninger og uregelmessige blødninger.

P-stav er et implatat som settes i armen, og har virkning i 3 år. Den inneholder kun gestagen, og gjør slimet i livmorhalsen mindre gjennomtrengelig for spermier og hemmer eggløsning. En del mister menstruasjonen, mens andre plages med mye mellomblødninger.

Minipiller og p-stav er mer reversibel enn kombinasjonspillen, fordi den bare utsetter normal fruktbarhet opp til en måned etter pilleslutt/tatt ut implantatet.

Progesteroninjeksjoner
P-sprøyte er en variant av minipille, bare i sprøyteform. Den inneholder gestagen, og fører ofte til opphørt eggløsning, endrer slimet i livmorhalsen og endrer slimhinnen i livmoren. P-sprøyte settes hver 3. måned. Etter småblødninger i starten mister de fleste menstruasjonen helt.
Det kan ta lang tid å bli gravid etter å ha sluttet på sprøyten, gjerne 8 til 10 måneder, fordi at det kan ta lang tid før eggløsningen kommer tilbake. En annen bivirkning er at østrogennivåene som naturlig finnes i kroppen senkes og kan føre til benskjørhet ved langtidsbruk.

Individuelt når man blir gravid
Hvor lang tid det tar å bli gravid er uansett om man har brukt prevensjon eller ikke, er svært individuelt. Noen blir gravide med en gang selv om de har brukt prevensjon, mens andre bruker lang tid uten å ha brukt prevensjon i det hele tatt.

De fleste par blir gravide i løpet av 12 måneders prøving. Har man ikke oppnådd graviditet innen det bør man søke utredning og hjelp. Er kvinnen over 35 år kan utredning startes etter 6 måneders prøving da man tenker at disse ofte har litt dårligere tid.

Det anbefales ikke å slutte på prevensjon før man er klar for å bli gravid. I en mellomfase kan man eventuelt bruke kondom.

Kilde: Gynekolog Anne Ragnhild Kjus Skomedal og Spedbarnsboken

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: