– Jeg skulle ønske dette stemte for meg, da hadde jeg kanskje vurdert å få et barn til, sier Rikke Marselia Hansen. Hun er nå gravid med sitt tredje barn i løpet av fem år, og har hatt ekstrem svangerskapskvalme de siste to svangerskapene.
35 uker på vei har hun bare lagt på seg to kilo, og kaster fremdeles opp hver dag. Men mellom svangerskapene har hun kunnet spise normalt. Også av maten som kan virke forebyggende.
– Samboeren min er fisker, så her står det fisk på middagsbordet nesten hver dag. Og jeg elsker purreløk. Men jeg er vant til å være litt kjerringa mot strømmen, og håper dette kan være noe som virker for andre, sier Rikke.
Undersøkt kosthold
Nærmere 8000 gravide kvinner har i ”Den norske mor og barn undersøkelsen” (MoBa) besvart et kostholdsspørreskjema i første del av svangerskapet. Her svarte de på hva de hadde spist året før de ble gravide. Nesten 100 av kvinnene sa at de i løpet av svangerskapet hadde vært innlagt på sykehus på grunn av alvorlig svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum).
Kvinnene som hadde vært innlagt på sykehus hadde hatt et lavere inntak av sjømat, såkalte alliumgrønnsaker (purre, løk, hvitløk) og vann, sammenlignet med kvinner som ikke hadde alvorlig svangerskapskvalme, skriver Folkehelseinstituttet.
– Vi fant at et høyt inntak av fisk og annen sjømat så ut til å beskytte mot utviklingen av den alvorlige svangerskapskvalmen. Det samme gjorde inntak av grønnsaker fra løkfamilien og moderate mengder vann, sier Margaretha Haugen ved Folkehelseinstituttet. Haugens artikkel ble nylig publisert i British Journal of Nutrition.
To til tre fiskemiddager i uken regnes som et høyt inntak av sjømat.