PrøverPrøverhistorier- At det skulle gå så raskt, var over all forventning. Og...

– At det skulle gå så raskt, var over all forventning. Og litt til.

Ingrid hadde ikke trodd at hun skulle få oppfylt mammadrømmen så fort. Oliver Tobias er det største som har skjedd henne. Alle foto: privat
Av Janet Molde Hollund 5959 Sist oppdatert 02.04.14

Ingrid Ask Blömacher fikk vite at hun ikke ville klare å få barn på egen hånd. Ble gravid på første forsøk!

For seks år siden fikk Ingrid Ask Blömacher (35) beskjed om at hun hadde kraftig PCOS, ingen eggløsning og at hun aldri ville få barn på egen hånd. Hun hadde ennå ikke planer om barn, og tenkte derfor ikke så mye over det med én gang.

Les mer: PCO og PCOS
20 tips som gjør det lettere å bli gravid

Fikk seg en støkk
– Men et par år seinere mistet jeg oldefaren min, og det ga meg en skikkelig støkk. Han betydde utrolig mye for meg, og jeg begynte å tenke på hvem som ville være igjen etter meg når jeg ble gammel. Jeg er enebarn, og ville ikke at slekten skulle stoppe der, sier Ingrid.

Selv om hun begynte å tenke på barn, visste hun at det trolig var langt fram.
– Undersøkelser viste at det i eggstokkene mine var tett i tett med cyster, det så ut som store klumper. Hormonene var også helt på villspor, og jeg hadde ikke eggløsning, forteller hun.

La om kostholdet
Da hun etter hvert fikk intoleranse først mot melk, så gluten og egg, måtte Ingrid legge om kostholdet drastisk. I løpet av et par år gikk hun ned 40 kilo. På grunn av PCOS fikk hun jevnlig oppfølging hos gynekolog, og da hun var tilbake sommeren 2012, var det et helt annet bilde som kom opp på skjermen.
– Legen sa at hvis dette hadde vært min første gang på undersøkelse, ville jeg ikke engang fått diagnosen, sier Ingrid.

Å bli gravid, kunne likevel ta litt tid. Med kun én fungerende eggstokk, forventet de minst ett år med prøving – og så mer utredning.

Les mer: Følelser i prøveprosessen
15 ting du bør gjøre FØR du får barn

Begynte å prøve
– Nyttårsaften 2013 satt mannen min og jeg og pratet om livet og framtiden. Vi ble enige om at vi ville stoppe å unngå å bli gravide, og se hvordan det gikk, minnes Ingrid.

Ingrid har også Crohn sykdom (kronisk betennelse i mage-tarmkanalen), og ville derfor høre med legen før de satte i gang prøvingen. Der ble det grønt lys, og det eneste hinderet han kunne se, var PCOS.

Neste gang Ingrid ventet mensen, testet hun negativt på graviditetstesten. Fortvilet ringte hun moren, og fortalte om redselen for at hun kanskje ikke kunne bli mamma. Hun hadde liten lyst til å bruke hormoner, siden hun prøver å ta minst mulig medisiner.
– Mamma trøstet meg, og sa at alt kom til å ordne seg, forteller Ingrid.

Stolt gravid, akkurat én uke før Oliver Tobias ble født.Full klaff
Fire dager senere var fremdeles ikke mensen kommet, men Ingrid var vant til at den kunne være forsinket. Mens mannen var på jobb, valgte hun likevel å ta en ny test.
– Etter å ha tisset på pinnen, la jeg den på vaskemaskinen og snudde meg for å vaske hendene. Da jeg så tilbake på testen var det et svært kryss! Jeg prøvde å puste, samtidig som jeg både lo og gråt på en gang. Jeg måtte ringe mamma for å snakke med noen, sier hun.

Kalenderen viste 8. februar 2013. Ingrid hadde fått full klaff – på første forsøk.
– Bortsett fra den dagen Oliver Tobias ble født, er dette den største dagen i mitt liv, sier Ingrid.

Hun ønsker å dele sin historie, for å vise at det er håp for alle.
– Ikke gi opp! Evig optimist som jeg er, tenkte jeg at det nok ville gå til slutt. Jeg hadde hørt om og kjente andre med PCOS som hadde lyktes i å bli gravide. Men at det skulle gå så raskt, var jo over all forventning – og litt til, sier hun.

Les mer: Prøver du å bli gravid? Kjenn kroppen din!

21. september 2013 kom sønnen til verden. Ingrid var akkurat 37 uker på vei, og Oliver Tobias ble tatt med vakuum. Med sine 46 centimeter og 2420 gram var han ikke noen stor gutt, men det har han tatt igjen etterpå.
– Han er så våken, blid og sosial, sier den stolte moren.

Mamma og pappas lille mirakel.

Sønnen betyr alt
Ingrid sier Oliver Tobias betyr så mye – og at han ga livet en helt ny mening.
– Kjærligheten er mye større enn jeg noen gang hadde forestilt meg! Det er så massivt og enormt, at ord blir fattige, sier hun.

Med sine ekstra helseplager, er Ingrid fremdeles i tenkeboksen på om hun vil prøve å bli gravid igjen.
– Jeg var såpass dårlig i svangerskapet, at hvis det hadde blitt likt igjen, ville det gått ut over Oliver Tobias. Og ham vil jeg jo være helt til stede for. Men med min positive innstilling, kan jeg nok fort tenke at det kan gå fint en gang til. Og at jeg vil lykkes like lett igjen. Jeg vil gjerne være litt naiv her, ler hun.

Flaks og alder
Noen blir fort gravide. Det kan gynekolog Rosa T. Adalsteinsdottir ved Hinnaklinikken i Stavanger bekrefte.
– Det kan være helt tilfeldig, og noen har rett og slett flaks. Dersom alt fungerer som det skal, både hos kvinnen og mannen, er det cirka 20 prosent sjanse for å bli gravid per måned, sier hun.

Alder er en av de viktigste faktorene med tanke på hvor lett det er å bli gravid. Mest fruktbare er kvinnene fra de har fått regelmessig menstruasjon, og til de er rundt 30 år.
– Dessverre venter mange for lenge før de bestemmer seg for å få barn. Etter fylte 35 år, er det er rask nedgang i fertilitetskurven. Men selvsagt er også dette individuelt, sier hun.

Det er mange myter knyttet til orgasme, stillinger og muligheten for å bli gravid.
– Hvilken stilling dere har under og etter samleie har ingen betydning. Det har heller ikke noe å si om kvinnen får orgasme. Så ikke unngå å få orgasme, sier Adalsteinsdottir.

Vet ikke alt
– Det er masse vi ikke vet og forstår. Så ydmyk må jeg bare være, sier hun.

Derfor er det ikke så lett å forklare hvordan noen klarer å bli gravide dagen etter menstruasjonsslutt, eller på helt «feil» tid i måneden.

Korte vs lange sykluser:

Statistisk sett vil f.eks en kvinne med 26 dagers syklus ha litt oftere sjansen over tid enn en som har 34 dagers syklus. Men lange sykluser (over 35 dager) er ofte uregelmessige, og forbundet med kluss med eggløsningene.

Noen snakker om orgasmeutløst eggløsning?
– Jeg tror vi kan si at det ikke er noe som heter det. Det er samspill mellom forskjellige hormoner som styrer syklusen. Forstyrrelser i hormonene skaper uregelmessige eggløsninger og menstruasjoner. Stress kan være en årsak. Hvis en er veldig stresset, kan en for eksempel hoppe over en eggløsning, sier hun.

Men går det an å ha flere eggløsninger samme måned?
– Eggløsning er hormonelt styrt, og det skjer av og til at kroppen slipper to egg – ett fra hver eggstokk, slik at du kan bli gravid med tvillinger. Men da slippes eggene samtidig. Det skjer så mye i hormonbalansen også etter eggløsning, at det ikke kan skje på ulike tidspunkt, sier hun.

Når bli gravid etter prevensjonsslutt?

Det er ingen fare med å bli gravid kjapt etter at du har sluttet med prevensjon. Men har du for eksempel brukt p-sprøyte, kan det ta lang tid før syklusen blir stabil.

Kutt prevensjon først når dere er klar
Hennes råd er at par ikke slutter med prevensjon før en vet at en graviditet er ønsket. For i praksis har en ikke full kontroll over eggløsning og sikre perioder.

– Hvis du ønsker å bli gravid, er det beste rådet at dere har sex et par ganger i uken, og ikke planlegger for mye. Blir prøvingen altoppslukende, kan det fort skape stress. Og flere studier tyder på at stress i seg selv virker negativt inn på sjansen for å bli gravid. Så i et forhold kan man elske når man elsker, og så skjer det når det skjer, sier Adalsteinsdottir.

Les mer: Slutte med prevensjon?

80 prosent av de som prøver å bli gravide, blir det i løpet av et halvt år. I løpet av ett år vil om lag 85 prosent av prøverne bli gravide. I løpet av de neste tre årene vil omlag halvparten av de resterende parene klare å bli gravide spontant.

Og kvinner som nylig har gjennomgått et svangerskap, ser ofte ut til å bli raskere gravide.
– Ja, det virker som om et svangerskap er med på å sette kroppen i gir, sier hun.

PCOS
Noe som kan gjøre det vanskeligere å bli gravid, er hormonforstyrrelsen PCOS (PolyCystisk Ovarie Syndrom).

Noen ganger ser man at kvinner med PCOS blir mer fertile med årene.
– Når antallet follikler går ned, blir de som er igjen gjerne i passelig størrelse – og normal mengde. Derfor kan en kvinne med PCOS på for eksempel 37 år plutselig begynne å få regelmessige menstruasjonssykluser, sier hun.

Kvinner med PCOS har noen genetiske faktorer som gjør dem disponible for syndromet.
– Men det viser seg at endring av livsstil ofte kan kurere syndromet. Hos den gruppen PCOS-kvinner som er overvektige, kan det å gå ned i vekt være nok til at ting retter seg opp. Og beholder du den nye livsstilen, kan det trolig gjøre det lettere for deg å bli gravid igjen, sier Adalsteinsdottir.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: