Eggløsning
For å kunne bli gravid, må du ha eggløsning. Som regel skjer eggløsningen to uker før neste gang du forventer at neste menstruasjon skal komme. Dersom du har regelmessig mens, vil det gå rimelig greit å finne ut når du har eggløsning ved å telle dager.
Dersom du har en syklus på 28 dager, vil eggløsning være rundt dag 14. Er syklusen din på 32 dager, vil den komme rundt dag 18.– Er syklusen din uregelmessig, kan du bruke eggløsningstester, som viser når du har dine mest fruktbare dager. Noen synes det er litt stress å måtte bruke tester, og de koster også litt. Men sliter du med å finne ut når du har eggløsning, er det et fint hjelpemiddel, sier Mahmoudan.
Når du blir kjent med kroppen din, kan du også merke på kroppen at du har eggløsning.– I dagene rundt eggløsning kan du få mer utflod, og den er gjennomsiktig og slimete – vi kaller det eggløsningsslim, sier Mahmoudan.
Eggløsningsslimet fører til et mer basisk miljø i skjeden, og dette gjør at sæden kan overleve. Slimet gir også næring til sædcellene, og lager fine kanaler for sæden å svømme i når den skal befrukte egget.
– Noen kan også kjenne litt ubehag nederst i magen på den ene siden. Det er fra eggstokken som slipper egget. Økt sexlyst er også ganske vanlig rundt eggløsning, og mange kjenner at de blir mer seksuelt opphisset, sier Mahmoudan.
Sykluslengde og eggløsning
– Stemmer det at kvinner med lange sykluser mest sannsynlig ikke har eggløsning?– Dersom syklusene er lange og uregelmessige, betyr det ofte at man ikke har eggløsning. Men dersom du har syklus på 40 dager helt fra begynnelsen av, så er det din normale sykluslengde. En kvinne som har 40 dagers syklus, har eggløsning rundt dag 25-26, sier Mahmoudan.
– Hva med de som har korte sykluser? Kan det også bety at det er utfordringer med eggløsningen?– Noen har sykluser på for eksempel 24 dager. De får da mensen oftere, og det kan til og med skje to ganger i løpet av en måned – i starten og slutten av måneden. Men er det deres normale syklus, er det naturlig for dem. Det betyr bare at de får eggløsning tidligere. En 24 dagers syklus vil bety at man forventer eggløsning rundt dag 10, sier hun.
Syklus etter slutt på prevensjonEtter at man har sluttet med prevensjon, sier Mahmoudan at man bør gi kroppen muligheten til å regulere seg.– Dersom man har gått på p-piller, tenker jeg at man gjerne må gi det litt tid. Dersom man ikke har hatt noen problemer med syklusen fra før, vil den naturlige syklusen vanligvis være tilbake igjen innen tre til fire måneder. Dersom menstruasjonen etter den tid er veldig uregelmessig, kan det være tegn på at det er en hormonell ubalanse, sier hun.
Dersom man har brukt p-stav, må man regne med at det tar lengre tid før man har regelmessige eggløsninger igjen.– Det kan gjerne gå ett år fra man fjerner p-staven og til man har naturlige sykluser igjen. Det er viktig å vite om dersom man planlegger å bli gravid, sier Mahmoudan.
Dersom man har brukt spiral, sier Mahmoudan at det pleier å ta kortere tid å få syklusene sine slike de var før. Grunnen til det er at kobberspiral ikke inneholder noe som helst hormoner, og hormonspiralen inneholder betydelig mindre mengder hormoner – som gjør at effekten går fortere ut av kroppen etter at hormonspiralen er tatt ut.
Hvor stor er sjansen for å bli gravid hver syklus?
Ifølge Mahmoudan har et par hvor både kvinnen og mannen er friske mellom 20 og 25 prosent sjanse for å bli gravide hver syklus.– Sjansen er like stor hver måned. De fleste friske par vil lykkes med å bli gravide innen ett år. Har man ikke blitt gravid innen den tid, kan man søke hjelp for å bli henvist til utredning, sier hun.
Dersom man på forhånd for eksempel vet at kvinnen har PCOS-diagnose, eller mannen har et kjent problem med sædkvaliteten, sier Mahmoudan at man ikke forholder seg til dette med ett år på samme måte.
Hvor lang tid man venter før man eventuelt ber om utredning, har også med alder å gjøre.– Er kvinnen under 35 år, kan man prøve i inntil ett år før man ber om hjelp. Er kvinnen over 35 år, kan man be om hjelp allerede etter seks måneder. Dette er fordi fruktbarheten går sakte nedover fra kvinner er 35 år gamle og fram til de er rundt 40 år. Etter den tid reduseres fruktbarheten ganske kraftig og fort, sier hun.
– Dersom man har forsøkt på egen hånd i tre år uten å bli gravid, er det veldig liten sjanse for at man blir spontant gravide uten hjelp, sier Mahmoudan.
Hvor ofte bør man ha sex om man ønsker å bli gravid?
Ifølge Mahmoudan holder det fint å ha regelmessig sex to-tre ganger i uken.– Rundt eggløsning bør man ha sex annenhver dag. Så hvis man har en syklus på 28 dager, har man eggløsning rundt dag 14. Da skal det holde med sex dag 12, 14 og 16, sier hun.
Mahmoudan forklarer at dersom man har sex to dager før eggløsning, vil det kunne ligge sæd klar når egget løsner.– Det er ikke alltid lett å vite akkurat når egget løsner, så derfor anbefaler vi å ha sex to dager før og to dager etter eggløsning. Sædcellene lever i tre til fem dager inni kvinnen, og egget er fruktbart i 12 timer etter at det har løsnet, sier hun.
Dersom mannen har sæd innenfor normalområdet, inneholder en utløsning flere millioner sædceller. Det som er viktig er at sædcellene har god evne til bevegelse og at de svømmer i riktig retning.
– Bør mannen «spare seg» for å ha nok sæd til å befrukte kvinnens egg?
– Hos en frisk mann med god sædproduksjon vil en utløsning annenhver dag være veldig bra. Har han utløsning oftere, kan det gi dårligere sædkvalitet, sier hun.
Hun mener altså at man ikke trenger å stresse med å ha sex morgen og kveld, hver dag, når en prøver å bli gravide. Det kan faktisk være med på å redusere muligheten for å lykkes.
– Er det noen samleieposisjon som er mer gunstig enn andre om man prøver å bli gravid?
– Jeg mener det er noe man ikke skal tenke på. Hvis begge er friske, skal ikke posisjon ha noe å si. Dersom mannen har sæd med god kvalitet, er den på vei oppover bare noen få minutter etter utløsning, sier hun.
– Hva med å ligge med beina i været etter samleie?
– Det skal heller ikke være nødvendig dersom alt er i orden med både mannen og kvinnen, sier hun.
Tre ting må være på plass for å bli gravid
Mahmoud sier det er tre ting som må være på plass for at et par skal kunne bli gravid på naturlig vis:– Kvinnens eggledere må være åpne– Kvinnen må ha eggløsning– Sæden må være bevegelig
Hva kan gjøre det vanskeligere å bli gravid?
Det er flere ting som kan virke negativt inn når et par prøver å bli gravide, og en av disse er stress. Mahmoudan sier at mange stresser fordi de er så redde for å ikke lykkes. Andre orker ikke å ha sex så ofte.– Kroppen er et veldig finstilt system. Høyere nivåer av stresshormoner kan for eksempel føre til at kvinner mister eggløsning eller får uregelmessige blødninger, sier hun.
Sykdom i underlivet, som for eksempel kjønnssykdommen clamydia, kan tette egglederne.– Dersom du har hatt en clamydiainfeksjon, og vet at den varte en stund, kan det være lurt å be om hjelp før det har gått ett år. Egglederne er veldig tynne, og kan bli ødelagt av infeksjon. Er en eggleder ødelagt, vil den ikke kunne fikses, sier hun.
Men er én eggleder tett, er ikke håpet om å bli gravid på egen hånd over.– Det flotte er at vi har to eggstokker. Dersom den ene egglederen er åpen og fin, har man fremdeles 70 prosent sjanse for å bli gravid på vanlig vis. At én eggleder er ødelagt halverer altså ikke sjansen for å bli gravid, men reduserer den med 30 prosent. Dersom begge egglederne er tette, er IVF den eneste muligheten for å kunne bli gravid, forteller Mahmoudan.
Hvis man blir gravid – og så mister
– Dessverre er det slik at noen mister i løpet av de første ukene av graviditeten. Hvor lenge bør man vente før man prøver på ny?– Hvis du blir gravid igjen før du har fått en normal menstruasjon, er det ikke farlig. Men det kan bli litt forvirrende – er det rester av den «gamle» graviditeten som gir utslag på graviditetstesten, eller har du blitt gravid igjen? Man vil jo etter hvert kunne finne ut hvor langt man har kommet ved å ta ultralydundersøkelse. Men for å slippe forvirringen i starten, anbefaler vi en mens først, sier Mahmoudan.
Hun sier det vil variere hvor lang tid det tar for kroppen å bli klar for en ny graviditet.– En veldig tidlig spontanabort kan oppleves som en litt forsinket menstruasjon. Men jo lenger man har kommet i svangerskapet, jo lenger tid kan det ta før menstruasjonen er tilbake, sier Mahmoudan.
Hun sier de fleste vil få menstruasjonen tilbake i løpet av fire til seks uker etter en spontanabort.
– Har man vært lenger på vei i svangerskapet, kan også abortprosessen ta noe lenger tid. Man har kanskje mistet noe mer blod, og for noen kan det være hensiktsmessig å vente noen måneder slik at de for eksempel kan tilføre kroppen ekstra jern før de blir gravide igjen, sier Mahmoudan.
Den psykiske påkjenningen ved å miste er individuell, og den kan også virke inn på hvor fort noen ønsker å prøve igjen.– Noen er klare til å bli gravide igjen ganske fort, mens andre trenger å bearbeide følelsene først, sier hun.
– Er det større risiko for å miste igjen dersom man har mistet én gang?– Dersom man mister én eller to ganger etter hverandre, er det ikke noe som tilsier at det er større sjanse for å miste igjen. Men skjer det tre ganger på rad, kalles det habituell abort, og det er økt risiko for at det kan gjenta seg, sier hun.