Dersom man sliter med å bli gravid, er det viktig at både kvinnen og mannen utredes.
– I 35 prosent av tilfellene skyldes det problemer hos kvinnen, 35 prosent skyldes problemer hos mannen, mens 30 prosent ikke kan forklares, sier Jackson Tok. Han er overlege og spesialist i reproduksjonsmedisin ved Oslo Universitetssykehus.
Les mer om assistert befruktning i artikkelen under.
Av og til kan de første trinnene i utredningen gjøres hos fastlegen, før man blir henvist videre til en spesialist.
Det er vanlig å få mulighet til utredning når man har prøvd å få barn i ett år. Hvis kvinnen er over 35, kan det hende man får utredning før det er gått et helt år, her er praksis litt forskjellig. Det kan også åpnes for tidlig utredning hvis man har mistanke om hva barnløsheten kan skyldes. På den annen side kan man vente en lengre periode med utredning hvis det er spesielle omstendigheter, for eksempel at en av partene er pendler eller man av andre grunner ikke har hatt et regelmessig seksualliv i prøveperioden.
Det er litt varierende praksis når det gjelder hvilke tester og undersøkelser som foretas av fastlege, gynekolog og på sykehus. Noen leger gjør så mange tester som mulig før henvisning, mens andre overlater mer til neste ledd. Det er derfor viktig at dere ved første samtale spør om dette slik at dere får så god informasjon som mulig om hva som skal skje i månedene fremover.
Vanlige årsaker til nedsatt fruktbarhet hos kvinner:
– Eggstokkene frigjør ikke eggceller regelmessig. Dette er hovedproblemet for 1/3 av kvinnene. En av de vanligste grunnene er PCOS.
– Skadede eller blokkerte eggledere. Er hos 15 prosent av kvinnene. Hyppig årsak: klamydia. Les mer om kjønnssykdommer her.
– Endometriose
– Alder: Mange venter lenge før de prøver å få barn. Fertiliteten synker fra man er 35 år, enda mer fra man er 40.
– Tidlig overgangsalder
– Kvinnen produserer for lite av de to hormonene som gir eggløsning.
– Livmorknuter (myomer) kan hindre at et befruktet egg kan vokse i livmoren.
Hvor lang tid tar utredningen?
Det er variasjoner når det gjelder hvor lang tid en utredning tar. Det kommer an på hvilke undersøkelser som er nødvendige, og hvor lang ventetid det er på disse undersøkelsene i ditt område. Ifølge nettsidene til Ønskebarn er vanligvis utredningen unnagjort i løpet av ett år.
Ifølge Prioriteringsveileder for kvinnesykdommer på Helsedirektoratet.no er den veiledende fristen for start av utredning for infertilitet 26 uker. Men her listes også opp individuelle forhold som kan endre rettighetssatus eller frist for start av helsehjelp for enkelte pasienter.
Hvis du går inn på helsenorge.no kan du se hvor lang ventetid det er for uønsket barnløshet og prøverørsbehandling (IVF). Du kan også se hvem som tilbyr undersøkende kikkhullsoperasjon (laparoskopi) og hvor lang ventetiden er.
Det er mulig å kontakte en privat fertilitetsklinikk uten å ha henvisning fra lege.
Legesamtale
Utredningen starter gjerne med en samtale med legen. Av og til skjer dette hos fastlegen, som så kan henvise til spesialist – avhengig av hva som kommer frem i samtalene. Dersom dere har prøvd å få barn i over ett år, vil dere sannsynligvis bli henvist til en spesialist for nærmere utredning. Kvinner over 35 år kan bli henvist tidligere. Kvinner utredes hos gynekologer og menn henvises til sædprøve på sykehuset.
Kvinner vil gjerne få spørsmål om:
– generell helse
– tidspunkt for første menstruasjon, menstruasjonssyklus, evt. smerter ved menstruasjon – eventuelle smerter ved samleie
– sykdomshistorie (inkl. eventuelle kjønnssykdommer)
– eventuelle kjente skader og operasjoner i underlivet
– eventuelle tidligere svangerskap, aborter eller fødsler
– hva slags prevensjon som er brukt
– medisinbruk, røyke- og alkoholvaner
Kvinner vil gjerne måtte ta blodprøver for å undersøke om hun har normal eggløsning. Dette kan innebære en blodprøve rundt dag 21 av menstruasjonssyklusen. Det som måles er nivået av hormoner som frigjøres når du har eggløsning. Hormonnivåene kan også sjekkes tidligere i syklusen.
Menn vil gjerne få spørsmål om:
– generell helse
– sykdomshistorie (inkl. eventuelle kjønnssykdommer). De kan også bli spurt om de har hatt kusma.
– eventuelle kjente skader og operasjoner i underlivet
– om de har gjort tidligere partnere gravide
– medisinbruk, røyke- og alkoholvaner
Både kvinner og menn vil få spørsmål om samleiehyppighet, og om de har prøvd å planlegge samleie i forhold til eggløsningstidspunkt.