GravidHelse og livsstilKjønnssykdommer og fertilitet

Kjønnssykdommer og fertilitet

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Pernille Filippa Pettersen 10442
Kan kjønnssykdommer påvirke fertiliteten? Ja, i noen tilfeller.

Heldigvis blir de fleste som får en seksuelt overførbar infeksjon (kjønnssykdom) i Norge helt friske med riktig behandling. Likevel kan konsekvensen av å gå med en infeksjon over lengre tid være infertilitet.

Hva er en kjønnssykdom?
Seksuelt overførbare infeksjoner, også kalt kjønnssykdommer, er en betegnelse på en gruppe sykdommer som først og fremst overføres ved seksuell kontakt. De viser seg ofte først som symptomer på eller i nærheten av kjønnsorganene. De fleste som har en seksuelt overførbar infeksjon får ingen symptomer.

Den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge er klamydia, og forekomsten har vært stabilt høy gjennom flere år. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet ble det diagnostisert 25 207 tilfeller av genitale klamydiainfeksjoner i Norge i 2015.

I tillegg forekommer genital herpes (kjønnsherpes), Hiv, syfilis, gonoré, hepatitt B, kondylomer (kjønnssvorter) og den mindre kjente sykdommen, mykoplasma, opplyser Helsedirektoratet på sin oversikt over seksuell helse i Norge.

Bakterielle kjønnssykdommer
Seksuelt overførbare infeksjoner deles ofte inn i tre kategorier: Bakterielle, virale og parasittiske. Klamydia, gonoré, mykoplasma og syfilis er bakterielle.

Sykepleier Stine Therese Myhre Solli fra Sex og samfunn forklarer at de bakterielle infeksjonene er enkle å behandle, men at de i verste fall kan skade fertiliteten.

– Klamydia, gonoré og mykoplasma kan føre til bekkeninfeksjon, som er en infeksjon i de indre kjønnsorganene, sier Myhre Solli.

Infeksjonen starter vanligvis i skjeden eller livmoren, og sprer seg oppover i kjønnsorganene. Egglederne, eggstokkene og livmoren kan rammes. Egglederne er passasjen eggene bruker når de beveger seg fra eggstokkene til livmoren. Arrvev i egglederne kan blokkere eggets vandring, og gjør det vanskelig å bli gravid.

– Det er ikke slik at alle som får en av disse seksuelt overførbare infeksjonene får bekkeninfeksjon, men det kan være konsekvensen hvis man går med infeksjonen ubehandlet, forteller Myhre Solli.

Symptomene på bekkeninfeksjon er ofte vage, men opplever du smerter i nedre del av magen, feber eller andre infeksjonstegn, ubehag under samleie, blødninger under eller etter samleie og unormal utflod, er det viktig å oppsøke lege.

– Så fort legen mistenker bekkeninfeksjon, setter man i gang med antibiotikabehandling. De fleste merker ingen ettervirkninger, men for noen kan det påvirke fertiliteten. Man blir ikke nødvendigvis steril, men det kan bli vanskeligere å bli gravid, forklarer Myhre Solli.

Syfilis har et annet symptom- og sykdomsforløp enn de andre bakterielle infeksjonene. Jordmor Linda Burns ved fertilitetsklinikken forteller at man ikke vet helt sikkert om syfilis kan påvirke fertiliteten.

– Det er ulike meninger om dette, men fakta er at hvis du er smittet av syfilis og ikke behandles, vil sykdommen øke risikoen for og permanent skade flere funksjoner i kroppen. Syfilis er en seksuelt overførbar infeksjon som kan skape et ugunstig miljø i kroppen, som på sikt kan ha negativ innvirkning på fertiliteten. Derfor er det viktig å få riktig behandling, forteller hun.

Bakterielle kjønnssykdommer


  • Bakterielle kjønnssykdommer er infeksjon som skyldes bakterier, i motsetning til infeksjoner som skyldes virus, sopp og parasitter.

  • Klamydia, gonoré, syfilis og mykoplasma er de mest kjente bakterielle seksuelt overførbare infeksjonene i Norge, hvorav klamydia er den aller vanligste.

  • Smitteoverføringen ved disse seksuelt overførbare infeksjonene skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie, både vaginalt og analt, eller oralsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene eller via sexleketøy.

  • De vanligste symptomene er svie ved vannlating, forandret utflod, blødning etter samleie utenom menstruasjon, smerter ved samleie eller kløe og svie i skjeden. Symptomene kommer tidligst to uker etter samleiet. De fleste kvinner som blir smittet med gonoré, mykoplasma eller klamydia får ingen eller svært få symptomer.

  • Er man smittet med syfilis, vil man oppleve andre symptomer. Man får oftest et sår i underlivet, ved eller i endetarmsåpningen, eller i munn/hals. Det tar fra én til ti uker fra smittetidspunkt til det danner seg et sår. Såret er smerteløst og forsvinner igjen etter noen uker.

  • Dersom syfilis ikke testes og behandles, kan det over tid (flere år) utvikle seg til en alvorlig bakterieinfeksjon med plager som trøtthet, hodepine, feberfølelse, nedsatt allmenntilstand, hovne lymfeknuter og hudforandringer. I de mest alvorlige tilfellene kan syfilis føre til hjertesykdom og alvorlig sykdom i nervesystemet.


Kilder: Sex og samfunn, Store Norske Leksikon, Helsedirektoratet.

Hvordan vet man at egglederne er skadet etter en bekkeninfeksjon?
For å finne ut om egglederne er tette etter en bekkeninfeksjon, kan man gjøre en undersøkelse på sykehus eller hos en fertilitetsklinikk.

– Da visualiserer man egglederne ved en ultralyd. Hvis egglederne er tette er det vanskelig å bli gravid på den naturlige måten og paret må til prøverørsbehandling. Da befruktes egg utenfor livmoren, dyrkes i laboratorium, og settes direkte opp i livmoren, sier Burns.

Virale kjønnssykdommer
Hiv, hepatitt B og genital herpes er seksuelt overførbare infeksjoner som stammer fra virus – kjent som virale kjønnssykdommer. Disse er ikke mulig å kurere, noe som betyr at man bærer med seg viruset resten av livet. Antibiotika vil ikke fjerne viruset fra kroppen, men andre medisiner kan bidra til å holde viruset under kontroll. Medikamentene kan også bidra til å begrense symptomene, gi raskere symptombedring og redusere plagene. Disse seksuelt overførbare infeksjonene fører ikke til bekkeninfeksjon, og skader heller ikke fertiliteten.

– Du kan bli gravid uten problem selv om du har hiv, hepatitt eller genital herpes, sier Myhre Solli.

Professor og tidligere avdelingsoverlege ved Ullevål universitetssykehus, Britt Ingjerd Nesheim, støtter dette:

– Infeksjoner som hiv, hepatitt B og genital herpes påvirker ikke fertiliteten på noe som helst vis. Hvis man har en av disse kjønnssykdommene, er det derimot viktig at man opplyser om det til jordmor eller lege ved en potensiell graviditet, forklarer hun.

Grunnen til dette er at man kan trenge behandling gjennom svangerskapet, da disse seksuelt overførbare infeksjonene kan smitte barnet.

Virale kjønnssykdommer

Hiv


  • Hiv finnes i blod, sæd og skjedevæske. Viruset kan smitte ved vaginalt og analt samleie. Hiv kan også smitte ved blodoverføring.

  • Hiv ødelegger immunsystemet ved å drepe en spesiell type forsvarsceller i kroppen kalt CD4 lymfocytter. Dette gjør at kroppens forsvar mot infeksjoner svekkes, og man blir lettere smittet av sykdommer og infeksjoner som vanligvis er ufarlige.

  • Det finnes ingen kur mot hiv, men medikamenter kan hjelpe mennesker med hiv å holde seg friske. Uten behandling vil hiv etter hvert utvikle seg til aids.


Hepatitt B

  • Av alle som blir smittet med hepatitt B vil én av tre ikke merke noen symptomer i det hele tatt. En av tre vil få influensalignende plager, hudutslett, leddsmerter, slapphet og mageplager, men ingen betennelse i leveren. Én av tre vil få leverbetennelse.

  • Hepatitt B smitter sjelden på andre måter enn ved sex eller deling av sprøyter.

  • Hepatitt B kan være farlig. De fleste blir friske innen fire måneder, men noen få prosent av de smittede må leve videre med en varig sykdom. Disse risikerer på lang sikt å utvikle alvorlig leversykdom.


Herpes

  • Det finnes to varianter av herpes, HSV-1 og HSV-2, som begge er svært vanlig. Det er ingen konkret statistikk over herpes-smittede, men trolig smittes over 80 prosent av alle i Norge i løpet av livet med et av de to herpesvirusene.

  • Viruset smitter ved kontakt med hud eller slimhinne, og kan dermed smitte ved samleie, munnsex eller analsex. Begge variantene av herpes kan smitte til underlivet. Herpes i underlivet kalles kjønnsherpeseller genital herpes.

  • Virusene kan kryssmitte. Det vil si at dersom en person med munnherpes gir munnsex, kan personen som får munnsex bli smittet, og kan få kjønnsherpes. Dersom en som har kjønnsherpes får munnsex, kan den som gir munnsex få munnherpes.


Kilder: Sex og samfunn, Store Norske Leksikon, Helsedirektoratet, HivNorge.

Hvordan finner man ut om man har en seksuelt overførbare infeksjon?
– Man må teste seg, særlig hvis man mistenker smitte, eller oppdager symptomer, sier Myhre Solli.

Testing kan skje hos helsesøster, lege, gynekolog eller på helsestasjon. Hos kvinner blir det ofte tatt en skjedeprøve. Man fører da en liten vattpinne inn i skjeden eller anus.

– Ved testing er det viktig å oppgi hvilken sex man har hatt, slik at man tar riktig prøve. Det er viktig for at det blir tatt prøver fra stedet hvor man har hatt seksuell kontakt. Det er for eksempel ikke vits å ta test av skjeden, hvis man har hatt analsex. Noen seksuelt overførbare infeksjoner kan også avdekkes ved urinprøve. Ved testing av hiv og hepatitt tar man blodprøve, sier Myhre Solli.

Testing av seksuelt overførbare infeksjoner er tilgjengelig på alle svangerskapskontrollene.

– Når man er gravid er man ofte hos lege, jordmor eller gynekolog. Da er det ingen ting i veien for å spørre om testing. Alle gravide kvinner under 25 år blir rutinemessig testet for klamydia og hiv, da kan man gjerne spørre om å ta flere tester samtidig, sier hun.

For å få et så nøyaktig svar som mulig, anbefales det å teste tidligst fjorten dager etter samleiet.

– Mange vil komme mandag morgen å teste seg, fordi de frykter at de har blitt smittet i løpet av helgen. Men da finner man ikke noe på prøvene. Det skal gå så mye som to uker fra samleiet til du tester deg for at testen skal være helt sikker, forklarer Myhre Solli.

Hvordan unngår man smitte?
Myhre Sollis budskap er tydelig:

– Bruk kondom! Det er ved ubeskyttet sex at smitte oppstår, sier hun.

For mange, særlig de som ønsker å bli gravide, er dette et uaktuelt alternativ. Da er det viktig å teste seg.

– Vi i Sex og samfunn anbefaler testing hver gang man har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Hvis man innleder et nytt forhold, anbefaler vi at begge tester seg, sier Myhre Solli.

De seksuelt overførbare infeksjonene trichomoniasis og kondylomer er ikke nevnt i denne artikkelen. Du kan lese mer om disse på Sex og samfunn sine nettsider.

Kilder: Stine Myhre Solli, Britt Ingjerd Nesheim, Linda Burns ved fertilitetsklinikken, Sex og samfunn, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Store Norske Leksikon.

PODCAST: Jordmor Annett Hegen Michelsen snakker om hvorfor det kan være vanskelig å bli gravid.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: