NyheterLyver solkremene om solfaktor?

Lyver solkremene om solfaktor?

Av Babyverden 1408 Sist oppdatert 02.07.18
Nylig undersøkte Mattilsynet et tilfeldig utvalg solkremer for å se hvor godt de beskyttet mot UVB og UVA-stråling. Bare halvparten holdt det de lovet – og to hadde så store avvik at de fikk omsetningsforbud. Begge av de som fikk omsetningsforbud er beregnet på barn.

Mattilsynets overvåknings- og kartleggingsprogram for kosmetikk undersøkte i juni 2018 17 tilfeldig utvalgte solkremer, av dem 11 beregnet til barn.

– Analysene viste at ni av solkremene ikke ga den beskyttelsen som ble lovet på merkingen. Av disse hadde syv produkter oppgitt for høy faktor (SPF) i forhold til det som analysene viste, og hadde følgelig dårligere beskyttelse mot UVB-stråling enn påstått merking. Videre hadde fem produkter dårligere beskyttelse mot UVA-stråling enn det EU og Mattilsynet anbefaler. Ett produkt som feilet i testen tilfredsstilte ikke EUs og Mattilsynets anbefalinger om bredspektret beskyttelse mot UVA, skriver Mattilsynet i sin rapport.

Enkelte av solkremene hadde ikke tilfredsstillende merking.

Hvorfor solkrem?

UV-stråling fra solen kan gi skader i huden, og på lengre sikt gi økt risiko for utvikling av hudkreft. Solkrem er viktig for å beskytte seg mot UV-stråling og sollys, og i henhold til EUs anbefalinger må en solkrem beskytte både mot UVA- og UVB-stråling. Begge strålingstypene er ansett å ha betydning for hudkreft. Det er viktig å smøre seg ofte og rikelig gjennom å følge anvisninger for korrekt bruk.

Kilde: Mattilsynet

To solkremer fikk omsetningsforbud

I rapporten forklarer Mattilsynet hvorfor to av solkremene fikk omsetningsforbud. Acorelle Sun cream for Babies fikk det fordi den ikke tilfredsstilte kravene til solbeskyttelsesprodukter – den feilet den obligatoriske testen for kritisk bølgelengde, og hadde lavere solfaktor for både UVA og UVB enn oppgitt.

Australian Gold var merket med solfaktor 50, men analysene viste at den høyeste tillatte solfaktoren ville vært SPF 6.

– Oppsummert viser resultatene, at når det gjelder over halvparten av de kontrollerte produktene, har bransjen en jobb å gjøre for å sikre at solkremene de selger gir den beskyttelsen mot UVB og/eller UVA som lovet, skriver Mattilsynet.


Kan man stole på solfaktoren?

Ja, noen ganger, skal vi tro Mattilsynets resultater. Det kan jo by på en utfordring når man som foreldre vil beskytte barnas og egen hud i solen. For selv om vi har blitt flinkere til å velge solkremer med høy faktor, så er det ikke sikkert at solkremene faktisk beskytter så godt mot solen som man tror.

– Tilliten til riktig merking av solfaktor er grunnleggende for at forbrukeren skal få hjelp til å sammenligne produkter og velge det riktige produktet ut fra soleksponering og hudtype, skriver Mattilsynet.

De mener også at det burde være fullt mulig for alle produktene å overholde EUs og Mattilsynets regelverk. Det er også verdt å merke seg at Mattilsynet kun har testet et utvalg, og dermed ikke kan si noe om produktene som ikke er testet. Mattilsynet testet også solkremer i 2014. Da var det avvik i tre av 22 produkter.


Solkremene som fikk godkjent resultat


For barn:

Dermica Kids solkrem, faktor 30 (prøveresultat 32,4)

Soltan Kids dry touch, faktor 30 (prøveresultat 30,3)

Harmoni Kids, faktor 30 (prøveresultat 38,2)

Vichy ideal soleil, faktor 50+ (prøveresultat 63,9)

LPR (La Roche-Posay), faktor 50+ (prøveresultat 61,5)

For voksne:


Piz Buin
, faktor 30 (prøveresultat 32,5)

Riemann P20, faktor 30 (prøveresultat 32,5)

Vichy ideal soleil, faktor 30 (prøveresultat 30,1)


Solkremene som oppga for høy solfaktor


 

For barn:

Baby Sun Care Milk, faktor 30 (prøveresultat 21,7)

Korres 50 for children, faktor 50 (prøveresultat 62,7, men hadde for dårlig UVA-beskyttelse)

Dermica Kids solspray, faktor 30 (prøveresultat 20,3)

Cosmica Kids Extra Sensitive Sun Cream, faktor 30 (prøveresultat 19,5)

Australian Gold, faktor 50 (prøveresultat 15,7, hadde også for dårlig UVA-beskyttelse)

Acorelle Sun cream for Babies, faktor 50+ (prøveresultat 57,3, hadde for dårlig UVA-beskyttelse og tilfredsstilte ikke målene til kritisk bølgelengde)

For voksne:

Cosmica Sun solspray, faktor 30 (prøveresultat 28,9)

Acorelle Tinted Sun Cream, faktor 30 (hadde også for dårlig UVA-beskyttelse)

32,4, hadde for dårlig UVA-beskyttelse)

Declare High Protection, faktor 30 (prøveresultat 21,8, hadde også for dårlig UVA-beskyttelse)


Stort spenn i hvor mye solkremene lyver

Det er verdt å merke seg at det er stort spenn i hvor store avvikene er. For eksempel hadde Cosmica Sun solspray solfaktor 28,9, men var merket med 30. Det regnes som et lite avvik. Det største avviket var for Australian Gold som hevdet å være solfaktor 50, men som bare var 15,7. I praksis ville den solkremen ikke kunne vært merket med høyere enn SPF 6. Acorelle Sun cream for Babies tilfredsstilte ikke kravene som solbeskyttelsesprodukt.

De fleste av solkremene kunne oppfylt kravene om de hadde hevdet å ha lavere faktor enn det som er oppgitt i dag. Men man kan altså velge høy faktor, men bare få middels beskyttelse fordi produktene lyver.


Acorelle-importøren og Korres mener testen er feil

Ifølge Dagbladet mener importøren at testmetoden er feil og ikke kan brukes på solkremer med mineralfilter (fysisk filter), men kun på de som har kjemisk filter. De hevder at den franske solkremen scorer høyt på tester utført på annen måte, og ber Mattilsynet gjøre en ny vurdering med annen test-type.

Også Korres går hardt ut mot testen. I en e-post til Babyverden mener de at solkremen deres til barn nesten hadde dobbelt så god beskyttelse som solfaktor 50, og både god nok beskyttelse mot UVA og UVB i en uavhengig europeisk test. Mattilsynet skrev i sin rapport at solkremen ikke kunne påberope seg mer enn faktor 30.

– Funnene til Mattilsynet er i sterk kontrast til den offisielle UVA/UVB verifikasjonen dokumentene Korres har fått fra et uavhengig europeisk laboratorium, i henhold til EU-reglement. Vi dobbelsjekker nå produktet for å sjekke om akkurat denne delen av produksjonen kan ha lavere faktor, skriver Korres.

Så hva skal man velge?

Mattilsynet anbefaler foreldre å velge kjente merkevarer når det kommer til solkrem – både til barna og seg selv. Og velg helst solkremer med middels eller høy faktor (faktor 15 og høyere). Videre gjelder det å smøre rikelig og ofte, og ta pauser fra solen. Ha gjerne i bakhodet at solkremen kanskje ikke gir så god beskyttelse som produktet hevder.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: