Klær og utstyrSlik finner du gode sko til barnet ditt

Slik finner du gode sko til barnet ditt

Når du skal velge sko til barnet er det aller viktigste at skoen passer til barnets fot. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 37323
Tenker du at de dyreste skoene er de beste? Ikke nødvendigvis. Ekspertene mener det er andre ting du skal se etter når du skal finne kvalitetssko. Vi gir deg sjekklisten.

– Det er ikke nødvendigvis slik at dyrt er bra. Det er mange dyre sko som er dårlige, sier Pål Jensen. Han er ortopediingeniør ved Ortopediteknikk i Stavanger.

Det kan være vanskelig å finne gode sko til barna. Barna har også egne ønsker om alt fra favorittfigurer til blinking, og helst skal skoene i tillegg være gode. Bortsett fra måling av skostørrelse, kan vi heller ikke alltid stole på at betjeningen i skobutikken vet hva som er riktig for ens eget barn. Derfor kan det være greit å vite hva du skal se etter. Jensen sier at det er tre punkter du bør sjekke før du kjøper sko til barna dine – eller til deg selv.

  1. Kjenn på hælkappen: Kjenn på forsterkningen ved hælen – jo stivere den er, jo bedre hold har skoen.
  2. Bøy skoen: Spesielt mange barnesko bøyes på midten. Det er feil. Skoen skal bøyes der foten bøyer seg, altså ved tåballene. Hold på hælen og tuppen på skoen og bøy skoen.
  3. Vri skoen: Prøv å vri skoen som en vaskeklut. Lar den seg vri bør du styre unna. Skoen skal ha en fast såle – det gir viktig stabilitet for foten.

Følg særlig nøye med på gutteføttene
Normalt holder skoene en sesong, men har du en liten gutt i hus, kan det være lurt å måle foten noen ganger i året.

– Jenter vokser jevnere, mens guttenes føtter vokser mer i rykk og napp, forklarer Jensen.

Skoene skal passe ditt barns føtter
Begge skoene bør prøves før du kjøper dem. At én sko passer, betyr ikke at begge automatisk gjør det. Skoene bør også være rundt en centimeter lenger enn foten, sånn at foten har plass til å bevege seg og vokse. Skoen bør ha snøring eller borrelås som holder foten på plass i skoen. Sjekk også at skoen er passe bred i forhold til foten – noen sko er smalere enn andre, så velg en som stemmer overens med barnets fotfasong.

– Når du skal velge sko til barnet er det aller viktigste at skoen passer til barnets fot. Skoen må ha rett lengde og bredde. Mote og merker spiller mindre rolle, sier seksjonsoverlege Torgeir Vestad ved ortopedisk avdeling ved Stavanger Universitetssjukehus.

Også Vestad understreker at det aller beste er sko som støtter godt rundt barnets fot, spesielt bakfot.

Velg skikkelige tøfler
Etter at Crocs og klogger av ulike varianter inntok hjemmene og etter hvert barnehagene, har de vanlige tøflene med hard såle og hæl blitt byttet ut av mange. Til ortopediingeniørenes store frustrasjon.

– Plastklogger er myke og ustabile og bør ikke brukes store deler av dagen, sier Jensen.

Han forteller at de i økende grad ser betennelser i akillesen forårsaket av mye bruk av slikt fottøy. Han råder foreldre til å velge tøfler med skikkelig hælkappe til barnehagebarna.

Heller ikke støvler er bra for føttene, men ofte kan man ikke unngå å bruke dem. For friske føtter utgjør det sjelden noe problem, men har barnet et problem med føttene sine, kan sko med goretex være en lur investering.

Ikke hæler til små barn
Barn ønsker seg ofte noen helt spesielle sko. Hvem har vel ikke hørt om små jenter som drømmer om sko med høye hæler når de skal i selskap? Skal de da få viljen sin?
­– Det viktigste er at det er god kvalitet på sko som brukes mye. Finsko og andre sko som brukes sjelden er mindre viktige. Men høye hæler mener jeg ikke hører hjemme på barnesko, sier Vestad.

Gnagsår og såler
Dersom du opplever ar barnet får gnagsår av skoene, kan det tyde på at de ikke passer.
– Enkelte sko kan gi gnagsår første gang de brukes, og slike sko kan tilpasses foten over tid. Dette kan for eksempel være skinnsko eller skisko, sier Vestad.

Tips
Et triks er å legge fuktig avispapir i dem en stund og så la barnet ta dem på mens de ennå er fuktige. Da vil skoene forme seg litt etter foten.

Arve sko?
Et ting mange foreldre lurer på, er om det er innafor å la barnet arve sko av andre. Må du for eksempel kjøpe nye bunadsko, dersom storesøster har et par som har blitt for lite?
– Å arve sko som brukes sjelden, mener jeg må være ok – så lenge de ikke er helt utslitt. Andre sko kan også arves om de ikke er mye brukt, og ellers passer til barnets fot, sier Vestad.

Det beste for foten
Selv om det er viktig med riktige og gode sko, er det også flott om barnet kan slippe å gå med noe hele tiden.
– Barn kan fint, og med fordel, gå uten sko inne, sier Vestad.

Er føttene normale?
Du har kanskje sett at barnet ditt er plattfot, det vil si at fotbuene er redusert eller mangler helt. Dette er som regel ikke noe du trenger å bekymre deg for. Ifølge Norsk Helseinformatikk har opptil 15 prosent av befolkningen plattfot i større eller mindre grad. Og alle småbarn har fram til de er tre til fire år noen grader av plattfot.
– Plattfot er svært vanlig, spesielt blant små barn. Så lenge føttene ellers er myke, trenger dette vanligvis ikke behandling, sier Vestad.

En annen ting som er svært vanlig hos barn er inntåing. Dette er ifølge Norsk Helseinformatikk en rotasjonsfeilstilling i beina der føttene eller tærne peker innover mot midtlinjen når en går.
­– Dette vil som regel rette seg ved vekst. Det er ikke aktuelt å vurdere behandling av inntåing før barnet er 10-12 år gammelt. Og da er behandling kun aktuelt ved store plager, sier Vestad.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: