BabyNi ting å tenke over når du skal kjøpe bilstol til barnet...

Ni ting å tenke over når du skal kjøpe bilstol til barnet ditt

Man må beregne å bruke litt tid på å finne den riktige bilstolen til barnet. Spør gjerne om hjelp. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 29527
De aller fleste foreldre ønsker å velge den beste bilstolen til barnet sitt. Men det kan være lettere sagt enn gjort. Her er tips til hvordan du kan gå fram i jakten på riktig bilstol.

1. Hvilken bilstol trenger du?

Det finnes flere måter å gruppere bilstoler på. En måte er etter alder – babystol, småbarnstol og beltestol for større barn. Barnets vekt og lengde avgjør hvilke bilstoler som er aktuelle.

Bilstoler på det norske markedet er enten godkjent etter ECE r 44 04 eller UN r 129 (i-Size). Førstnevnte kategoriserer bilstolene etter vekt, mens i-Size går etter lengde. En del i-Size seter har også vektbegrensninger. Noen bilstoler har videre vekt- og lengdegrenser, andre mindre.

Babystolen byttes ut når barnet kan sitte selv, og er stort nok for en småbarnstol. Babystolen må byttes ut senest når barnet passerer maksvekten til setet, eller når barnets hode er på linje med setets høyeste punkt.

2. Hvordan skal bilstolen festes?

Ønsker du bilstol med base, isofix eller skal den kun festes med bilbelter? Skal bilstolen stå fast i bilen, eller skal den tas inn og ut? Mange babybilstoler kan festes med base, slik at bilstolen kan klikkes inn og ut, og tas med inn. Småbarnstoler og beltestoler står fast i bilen. Isofix er en festemekanisme hvor bilstolen festes til selve bilen. Den krever at bilen har isofix. Mange foretrekker å bruke isofix fordi det er enklere. Bilstoler festet med bilbelter er like trygge når de er montert riktig, men det er større fare for feilmontering. Isofix har vektbegrensning (som oftest 18 kg for bakovervendte bilstoler) som kan gjøre det nødvendig med to småbarnstoler før barnet snus forovervendt etter fylte fire år.

3. Hvor skal bilstolen plasseres?

I nye biler regnes passasjersetet foran som like trygt som baksetet, og kan derfor være et praktisk valg både med tanke på å ha barnet nært sjåføren, og fordi det ofte er bedre plass i forsetet. Airbagen må være koblet ut ved bruk av bilstol i forsetet. I noe eldre biler må man selv sjekke om forsetet er anbefalt. I eldre biler frarådes plassering av bilstol i forsetet, også når airbagen er koblet ut.

Bilstol skal aldri plasseres i forsetet så lenge airbagen er aktiv!


4. Hvilken vei skal barnet sitte?

Skal barnet sitte i en bilstol godkjent etter i-Size, er det lovpålagt at barnet sitter bakovervendt til det er 15 måneder gammelt. Nasjonale anbefalinger er imidlertid å ha barnet bakovervendt til det er minst fire år gammelt. Å sitte bakovervendt regnes som fem ganger sikrere for barn enn å sitte framovervendt. Babybilstol og småbarnstol bør derfor være bakovervendte bilstoler. Først når barnet sitter i beltestol kan det sitte forovervendt. Det finnes både bakovervendte, framovervendte og kombistoler til småbarn. Rene bakovervendte er å foretrekke.

Lytt til eksperter forklare hvorfor barn skal sitte bakovervendt i bil i podcasten under.


Podcast: Barnelege Tor Einar Calisch snakker om hvordan du bør sikre barn i bil



5. Skal man kjøpe ny eller brukt bilstol?

Babyustyr kan gjerne kjøpes brukt, men den generelle anbefalingen er gjerne at om man skal kjøpe én ting helt ny til barnet, så er det bilstol. Noen velger likevel å kjøpe brukt. Da bør man forhøre seg om historien til bilstolen (har bilstolen vært utsatt for en kollisjon skal den ikke brukes mer), sjekke at alt er intakt, og vite hvor gammel bilstolen er. Maksimal levetid for en bilstol er 7–10 år fordi materialene blir sprø og mer porøse med tiden. Babyseter har noe kortere levetid (5–7 år) fordi de tas så ofte inn og ut av bilen. Husk å få med bruksanvisning for bilstolen, eller riktig navn og modell på bilstolen slik at du kan lete deg fram til bruksanvisningen på nett.

6. Hvilke bilstoler er best?

Dette spørsmålet er vanskelig å svare på. Men et godt utgangspunkt er å sjekke bilstoltester. Det finnes flere ulike tester, og noen bilstoler er vurdert i flere tester, andre i én eller ingen. Det er lurt å velge en bilstol som er testet, og som har fått god score. Noen tester anbefaler bilstoler kun basert på hvordan de gjør det i kollisjonstester, andre tar også hensyn til andre elementer som brukervennlighet og om det er brukt uønskede stoffer i bilstolen. Det er lurt å bruke god tid på å sette seg inn i hvilke bilstoler som er anbefalt i testene og hvorfor. Ha gjerne en klar idé om hvilke bilstoler du ønsker å se på når du kommer til en butikk som selger bilstoler. Eventuelt hvilke bilstoler som er aktuelle å kjøpe brukt.

Se gjerne Forbrukerrådets anbefalinger av bilstoler.

7. Få kyndig hjelp

Det finnes ofte ansatte i barneutstyrsbutikker som har spesialisert seg på bilstoler. Spør gjerne om tips og råd. Men det aller viktigste er å få hjelp til å prøve de aktuelle bilstolene i din bil. Det finnes ikke én bilstol som er den beste for alle biler. Du må derfor finne ut om bilstolen passer i din bil. Be om veiledning til å feste bilstolen riktig, men sørg for at du lærer deg hvordan. Når dere drar hjem er det du som skal kunne feste bilstolen. De fleste barneutstyrsbutikker tilbyr også å sjekke at bilstoler er riktig sikret, både ved kjøp av bilstol og senere hvis du trenger det. Du bør alltid lese bruksanvisningen til bilstolen, også om du får hjelp til å installere det første gang.

8. Sjekk at barnet ditt sitter godt i bilstolen

Når du først har fått bilstolen festet i bilen (punktet over) bør du også sette barnet i bilstolen om mulig. Barn er ulike, og man ønsker jo gjerne å velge en bilstol som barnet sitter godt i. Er setets vinkel grei? Er det enkelt å justere beltene slik at de ligger godt inntil barnets kropp? Først når du vet at barnet sitter godt i en bilstol som passer godt inn i bilen, kan du kjøpe bilstolen. Kjøper du brukt bør du også prøve bilstolen med eget barn i egen bil før du kjøper. Eventuelt kan du be venner eller bekjente som har samme bilstol om å prøve deres i forkant av kjøpet.

9. Les deg opp om bilsikkerhet

Å kjøpe en god bilstol er bare ett ledd i jobben med å sikre barn i bil. Hvert år skades mange barn helt unødvendig i bil fordi man har gjort små, vanlige feil. Det aller viktigste utover at bilstolen skal være forsvarlig festet i bilen, er beltene. Beltene i bilstolen skal være godt strammet inntil barnets kropp. Unngå tykke lag med klær mellom selene og kroppen. Yttertøy bør tas av eller åpnes slik at beltene kommer så tett til kroppen som mulig. Beltene skal ikke være vridd, men ligge flatt mot kroppen. Husk at airbagen må være koblet ut om barnet sitter i bilstol i forsetet. Å sjekke disse tingene bør bli en vane hver gang barnet skal sitte på i bil.

Kilde: Spedbarnsboken

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: