Klær og utstyrSlik finner du riktig BH

Slik finner du riktig BH

For å være sikker på at du kjøper riktig BH, bør du måle deg jevnlig. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 1627 Sist oppdatert 13.03.19
Du trenger ikke går rundt med en BH som ikke funker. Invester noen minutter ekstra hos en ekspert – og få en vakrere byste!

– Mange går rundt med feil BH uten å vite det. Noen blir virkelig forbauset når vi viser dem hvilke BH-er som passer dem best, sier BH-ekspert Toril Gryte. Hun råder alle kvinner til å måle seg jevnlig.

Riktig undertøy kan utgjøre en stor forskjell i en kvinnes liv. Får man noe som passer perfekt, som sitter riktig og kjennes behagelig, kan dette bety mye for en kvinne, ifølge Toril. Toril jobber ved undertøysbutikken Sørbø i Østervåg i Stavanger. Daglig ser hun verdien i å bruke noen minutter ekstra til å finne det riktige undertøyet.

– Jeg liker veldig godt jobben min! Det er så givende å få oppleve at en kan hjelpe andre med å finne det som er perfekt for akkurat den kvinnen. Av og til ringer de opp senere også, og takker for at vi hjalp dem med «den perfekte BH-en».  De har fått en «ny verden» sier de, forteller Toril og smiler.

Mange kvinner aner ikke at de kan ha feil BH
Og at det er mange som går rundt i feil BH, ser Toril eksempler på hele tiden.

– Den klassiske feilen er for vid omkrets og for små cuper. Når vi måler kvinnene, er det ikke uvanlig at de kan gå ned både fem og 10 cm i omkrets, og opp både en, to og tre cupstørrelser! Mange aner ikke sin egen størrelse!

FEIL: Dette er en klassisk feil. Modellen har for stor omkrets og fyller ikke cupene helt. - Ofte har kvinner både 5 og 10 cm for vid omkrets uten å ane det, sier Toril Gryte.

RIKTIG: Her har modellen fått på seg en BH med mindre omkrets og en cup større. BH-en sitter fint inntil huden, og kommer ikke til å "vandre" oppover slik den til venstre gjorde.

Feil BH gjør at kvinnen ikke ser så bra ut som hun kan. I tillegg er det ikke uvanlig at feil BH gir mindre eller større unødvendige plager. Er stroppene for tynne, kan de gnage ned i huden. Er omkretsen for vid, kan hele BH-en vandre oppover, og dermed aldri sitte inntil. En annen klassisk feil, er for liten cup. I tillegg til at brystet da ikke får den fine formen det kan få, er det ikke uvanlig at kvinner får merker og gnagsår i huden. For liten cup gjør at bøylen presser på brystet, i stedet for å omslutte og støtte.

Når en får målt brystene hos en undertøysspesialist, finner man først den riktige størrelsen (omkrets og cup).  Deretter kan en prøve seg gjennom en rekke varianter;  Push-up-, balkonette-, fullskål- og t-skjorte-BH.

– Hvor mange BH-er en trenger, blir opp til en selv. Men har en en av alle disse variantene, har en BH-er for de fleste anledninger og klesplagg. Hos oss går det mest i t-skjorte-Bh'ene. De er glatte og litt paddet, og passer til tettsittende topper. Vi selger også mye av de såkalt trepartsBH-ene. Dette er fullskål-BH-er med et ekstra stoffstykke i sidene. Dette gir ekstra god støtte, og de var en liten revolusjon da de kom, og passer særlig for de med store bryster.

Det er ikke mange tiårene siden det var tabu om noen så en flik av undertøyet. Slik er det ikke i dag!

– Gå i singlet og vis fram stroppene! Det er derfor de er så fine.

FEIL: Denne BH-en ser ved første øyekast fin ut, men modellen forteller at hun stadig må heise den på plass og at den gnager litt i sidene. Eksperten ser med en gang at den er for stor. Skålkanten nederst ved bøylen hviler også på feil sted - BH-en sitter på, men støtter dårlig.

RIKTIG: Her har modellen fått en helt riktig BH. Puppene formes fint og fyller hele cupen. Bøylen kommer på riktig plass både under og i sidene, og ingen deler av brystet skvises.

Hva med dem som synes amme-BH-ene er det herligste å ha på – gjerne år etter at en har sluttet å amme? Er det mange av dem? Toril nikker gjenkjennende, men forteller at trenden har snudd.

– Det var mer slik for noen år siden. Nå synes jeg kvinnene fortere kommer inn i vanlig undertøy igjen. Det er dessuten kommet masse lekre amme-BH-er, både med padding og blonde. I begynnelsen skal en jo ikke bruke bøyle, men når ammingen er godt i gang, er det ingenting i veien for å bruke bøyle-BH igjen.

Og for den som fortsatt skulle tenke at undertøy bare er noe «helt nødvendig og ikke noe mer»:

– Hva du har på under klærne er kjempeviktig! Ikke minst for din egen del. Det er herlig å vite at du er fin under, smiler Toril.

Vask av BH
De fleste BH-er tåler  å bli vasket på finprogram, 30 grader i maskin i vaskepose, men du bør ta disse rådene med deg på veien:

1. Vreng BH-en og legg skålene inni hverandre. 2. Fest låsen! 3. Bruk alltid vaskepose!

4. Har den fyll, kan dette klumpe seg litt sammen. Da glatter du dette ut igjen ved å dra fingrene fra bøyle til skålkant, til det ser fint ut.

5. Heng den opp til tørk med samlede stropper

Men hvor ofte skal en BH vaskes?
Toril og kollegene i undertøysavdelingen vasker sine etter tre dagers bruk. Behovet for vask kan variere. Men du bør huske på at siden BH-en bare skal vaskes på 30 grader, er det bedre å vaske den litt oftere, enn at det går for lenge. Svette og deodorant kan sette flekker som kan være vanskelig å få bort om du bruker samme BH for mange dager.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: