Svarene er gitt av Une Aina Bastholm, som er nasjonal talsperson og en av to partiledere i Miljøpartiet De Grønne
1. Ultralyd: Ønsker dere å innføre tidlig ultralyd (uke 12) for alle gravide?
Her har ikke partiet tatt standpunkt siden 2012, men den gang var vi mot. Jeg mener også selv det er en god balanse vi har valgt i Norge, hvor kvinner med særskilte behov får offentlig tilbud om tidlig ultralyd og at man for øvrig selv må betale hvis man vil ha tidligere ultralyd enn rundt 18. uke. Jeg synes det er bra at vi i Norge, i motsetning til mange andre land, har valgt å heller bruke mer offentlig støtte på svangerskap som trenger ekstra oppfølging, og på god oppfølging og gode permisjonsordninger for alle foreldre og barn etter barnet er født. Når jeg sammenligner med venner som har fått barn i utlandet, som Danmark og Frankrike, har de gjerne flere ultralydundersøkelser for alle, men dårligere offentlige ordninger for å gi både foreldre og barn trygghet og ro i den sårbare og unike spedbarnstiden (f.eks. kortere/dårligere permisjonsordninger).
I tillegg tror jeg det er vanskeligere for foreldre som oppdager at barnet har avvik å fortsatt velge å beholde det, dersom vi som samfunn signaliserer til foreldre at dette er så problematisk og uønsket at alle skal gjennom en tidlig sjekk for å avdekke avvik, selv når sjansene er små (som hos normalt friske mødre).
2. Svangerskapsomsorgen: Er svangerskapsomsorgen god nok? Er tilbudet om å gå til jordmor godt nok? Får de som trenger ekstra oppfølging det de trenger?
Svangerskapsomsorgen i Norge er generelt veldig god. Men den kan bli bedre, og De Grønne har programfestet at alle gravide skal ha tilgang til jordmor i svangerskapsomsorgen. Vi vet for eksempel at svangerskapsomsorgen varierer veldig fra kommune til kommune, og dekningen bør bli bedre mange steder. Vi vet også at hele og faste stillinger er mangelvare over hele landet i alle deler av jordmortjenesten og at mange jordmødre som ønsker full stilling likevel jobber i mindre stillingsbrøker. Det betyr at vi har et uutnyttet potensial for bedre jordmordekning, som partiet støtter å se nærmere på. Det vil være en god investering for en trygg start på det nye livet både for barnet, foreldre og eventuelle søsken.
3. Fødetilbud: Er fødetilbudet i Norge godt nok? Er det nok jordmortetthet på føde/barsel?
I Norge har vi noe av den fremste kompetansen på barselomsorg og premature fødsler. Det skal vi først og fremst ivareta med å sikre gode arbeidsvilkår for ansatte og sørge for at barselavdelinger har de nødvendige ressursene for å levere et trygt og godt fødetilbud. Særlig på sykehusene under fødsel er det kjent at det ikke er god nok jordmordekning. Også Jordmorforeningens egen undersøkelse om jordmordekningen på sykehus viser at vi fortsatt har en vei å gå her. Vi er opptatt av at helsearbeidere har tid til pasientene og vil begrense papirarbeid, og mener at både finansieringen av kvinneklinikkene og myndighetenes oppdragsdokumenter til helseforetakene må gjenspeile dette, ved at det settes tydelige krav til trygg omsorg under fødsel.
4. Tidlig hjemreise fra barsel: Hvordan vil dere sikre god nok oppfølging av mor og barn etter hjemreise fra føden? Er tilbudet om jordmorbesøk etter fødselen godt nok?
Her er det nok også mye variasjon, og dessverre er det slik at mange sykehus er presset for sykesenger og kapasitet. De Grønne ønsker en helt annen styring med sykehusene, som også vil løfte kvaliteten og tryggheten på føden. Ellers er forebygging og oppfølging viktige satsninger i De Grønnes helsepolitikk, og er en god investering for god helse før en blir såpass syk, engstelig eller utslitt at en trenger behandling. Tilbudet i barseltiden varierer veldig fra kommune til kommune, og også her kan nok potensialet for høyere kapasitet bli bedre dersom kommunene eksempel kan tilby jordmødre på deltid en høyere stillingsandel. De Grønne har foreslått å øke de frie overføringene til kommunene, som også kan styrke jordmordekningen der det trengs.
Vi er også opptatt av å avdekke omsorgssvikt og ha gode hjelpetilbud der det forekommer. Vi ønsker derfor at det skal bli tilbudt helhetlige hjelpetiltak både under og etter svangerskapet der det er mistanke om omsorgssvikt.