Sesongartikler15 ting å tenke på når det blir vår

15 ting å tenke på når det blir vår

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 3608
Endelig er (snart) våren her! Tid for å være mer ute og leke, nyte solen og varmen, ta fram trampolinen og lære barnet å sykle. Her er en sjekkliste over ting du bør tenke på når våren kommer.

– Mye handler om å bruke sunn fornuft. Kjenn etter om barnet er passe varmt i nakken. Det er du som kjenner barnet ditt best – så tilpass bekledningen deretter. Og hold barnet under oppsyn når det prøver ting det ikke har gjort på en stund, råder helsesøster Ingunn Rossavik Johannessen i Sandnes kommune.

1. Trelagsprinsippet bør gjelde en stund ennå
Overgangen fra vinter til vår er en lunefull tid. Når solen begynner å varme, vil både små og store bytte ut vintergarderoben og kle oss lettere, men så kommer ikke plussgradene så fort som vi ønsker. Trelagsprinsippet er enkelt:

Første lag bør være tynt og tett inntil kroppen. Laget kan godt være i ull om barnet tåler det, eller i annet materiale som holder kroppen varm og transporterer bort fuktighet. Bomull egner seg mindre godt her.

Andre lag kan være i ull eller fleece, eventuelt bomull. Det er dette laget dere kan variere mest på etter hva gradestokken viser – velg tykkere plagg på kaldere dager, og tynnere på varme dager.

Tredje lag er yttertøy. Dress eller bukse og jakke gjelder en god stund ennå. Velg vindtett og vanntett materiale.

Mange foreldre er redde for at barna skal fryse, men det kan være like uheldig om barnet blir for varmt. Unngå om mulig at barnet blir svett, vått og deretter kaldt

Lytt til podcast: Hvordan kle barnet i overganger?

2. Overgangen fra tykk til tynn dress
Det er ikke noe fasitsvar på når tiden er inne for å bytte fra vinterdress til vårdress, men det er gjerne en fordel at gradestokken holder seg på pluss-siden før dere bytter. Barn er ulike – noen er varme, andre mer frosne. Se barnet ditt an.

Et godt tips er å justere godt med kleslag nummer to i overgangen. Bruk tynnere lag under vinterdressen på slutten av sesongen, og velg tykkere plagg under vårdressen den første tiden den er i bruk.

Velg en dress med strikk under skoene/støvlene.

3. Hold på strømpebuksen en stund til
Det kan være fristende å gå over til to lag når det blir vår, og droppe strømpebuksen eller longsen, men det bør dere vente med. Når barnet sitter stille, kan dette ekstra laget være viktigere enn du tror. Se barnet ditt an – elsker det å lage sandslott i sandkassen, kan det være godt med den ekstra isolasjonen strømpebuksen gir. Er barnet aktivt og løper mye rundt, kan det bli for varmt.

4. Lue hører også våren til
Kald trekk i nakken og på ørene er verken behagelig eller lurt. Mye av varmetapet skjer gjennom hodet, så en god lue kan isolere godt. Men kjøp heller inn luer i ulik tykkelse. Kanskje er vinterluen i ferd med å bli for varm? Etter hvert kan pannebånd også være fint.

En tynn hals isolerer også godt i nakken, og kan holde barnet godt og varmt, særlig når det blåser. Små barn bør ikke bruke lange skjerf av hensyn til sikkerhet og kvelningsfare. De tykke vottene kan kanskje byttes ut med tynnere varianter når våren kommer, men mange vil synes det er godt å ha hendene dekket til en stund til. Vanntette votter, kan være greie nå. Noen synes det er mest praktisk med vanntette votter i tynt regntøystoff, og heller bruke varmere hansker eller vanter inni.

5. Hold føttene varme
Bruk gjerne ullsokker på barnets føtter – og varier tykkelsen etter behov. Tykke sokker i støvler, og tynnere i vintersko, for eksempel. Plaststøvler isolerer dårlig, og barnets føtter kan fort bli kalde. Er man kald på føttene, blir man ofte frysen over hele kroppen, så hold derfor på varme føtter en god stund til.

Ha noen ekstra par gode sokker på barnets plass i barnehagen, og ta alltid med på tur. Våte sokker gir kalde føtter.

6. Fortsatt kaldt når barnet sitter stille
Sandkasselek og vannlek med bøtter og spader hører våren til. Men det kan fort gi kalde rumper. Velg vanntette klær med plastbeskyttelse i rumpa, og finn gjerne fram et sitteunderlag som barnet kan sitte på.

Sitter barnet i vogn eller i bæremeis blir det også kaldere enn om det er i bevegelse. Kle mer på, eller sørg for å ha et teppe eller en pose rundt barnet så det ikke fryser.

Husk at vognen aldri skal dekkes til med tepper eller lignende – heller ikke når barnet blir eldre.

7. Bruk solkrem – vårsolen er sterk!
Mange er flinke til å huske solkrem og solbriller på skituren i påsken, men glemmer at vårsolen kan være like sterk når barnet leker på lekeplassen utenfor huset. Vinterblek hud blir fort brent. Farmasøyter anbefaler faktor 15-25 nå på våren, spør gjerne nærmere på et apotek nær deg. Bruk godt med krem – mange smører på for tynt lag.

Mange barn har også tørr hud etter vinteren, og huden er fortsatt ømfintlig for vind og kulde. Smør med en fet krem.

Det er alltid lurt å smøre barnet i god tid før dere skal ut, gjerne 20-30 minutter før om mulig.

8. Pass på at klærne passer, og ikke kjøp for store nye klær
Har barnet vokst i vinter? Da er det kanskje på tid å handle inn nye klær. For små klær og sko hemmer bevegeligheten, men det gjør jammen for store klær også. Som foreldre tenker vi gjerne at vi vil kjøpe klær og sko litt store sånn at barnet har litt å vokse i. Men pass på at det ikke blir så mye for stort at barnet drukner og får problemer med å bevege seg. Du har kanskje selv prøvd å gå i sko som er en størrelse for store? Det er ikke lett! Husk at barna skal være mye i aktivitet – og at klærne må være tilpasset aktivitetsnivået.

9. Sørg for godt regntøy og støvler – våren er ofte våt
Ta en sjekk på barnets regntøy – kanskje er det lenge siden sist det var i bruk. Passer det fortsatt?

Noen velger hel regndress, og det er greit. Men todelt kan være å foretrekke særlig fordi regnbuksen kan være veldig grei å ha på dager der det er vått ute, selv om det ikke regner. Barnet vil også kunne være varmere om regnbuksen kan brukes til vinterjakken.

På særlig våte kalde dager kan det også være praktisk om regnbuksen (og eventuelt regnjakken) kan brukes utenpå dressen. Men da må naturligvis regntøyet være litt stort i størrelsen.

10. Vent med lave sko til det nærmer seg sommer
Vintersko kan godt brukes så lenge det er snø og temperaturer rundt 0 grader. Er skoene i ferd med å bli for små, kan dere velge vårsko som kanskje også vil passe til høsten. Skoene bør gå litt opp på ankelen, og være varmere enn tynne sommersko. Det er også en fordel om de er vanntette eller vannavvisenede siden våren ofte er våt. Velg sko med godt grep – det kan være sleipt på bakken om våren.

11. Husk hjelm både på sykkel og sparkesykkel
Mange er flinke til å huske på hjelmen når barnet sykler på tohjulsykkel, men dropper den når barnet sykler på trehjulsykkel eller sparkesykkel. Hjelm hører til alle typene sykler, og det bør foreldre være tydelige på. Barnet kan fort få god fart både på trehjulsykkel og sparkesykkel!

12. Vær med når barna tar opp igjen gamle ferdigheter
Tenker du at barnet ditt kan sykle fordi det syklet masse i fjor sommer og høst? Det kan være lurt å gi barnet et par ukers oppfriskning av gamle ferdigheter før du slipper det løs på egenhånd.

Det samme gjelder for sparkesykkel, trehjulsykkel, trampoline, rulleskøyter eller annet som ikke har vært brukt på en stund.

Husk naturligvis også riktig sikkerhetsutstyr.

13. Ha klare regler for trampolinebruk
Det er gøy å hoppe på trampoline, men det skjer også en del ulykker der. Når dere tar fram trampolinen igjen etter vinteren, er det lurt å lage klare regler sammen med barna.

Sørg for at trampolinen står støtt, at det er sikkerhetsnett rundt, at det er voksne til stede når barna bruker den, at den ikke brukes når duken er våt, og at ikke mange barn hopper samtidig.

14. Ha med klesskift på tur
Vår er herlig turtid – enten det er på ski, fotturer i fjellet, en tur ved sjøen eller bare å gå fra lekeplass til lekeplass. Men det er også en tid hvor været og temperaturene kan svinge veldig. Kanskje er det strålende sol og varmt når dere drar ut, og så skyer det til, blåser opp og/eller begynne å regne underveis. Da kan det være lurt å ha noen ekstra plagg i sekken – en varmere lue, hansker eller en ekstra fleecegenser, for eksempel.

Det kan også godt hende at barnet blir varmt underveis, og ønsker å kle av seg et lag, eller bytte fra lue til pannebånd. Eller at det blir kaldt når dere tar en rastepause. Da kan en sekk med skift også komme godt med.

15. Ha klare regler hvis barnet skal være ute alene
Når er barnet gammelt nok til å være alene ute? Her strides både de lærde og foreldre flest. Det avhenger naturlig nok også av hvor og hvordan dere bor, og hvordan barnet er av natur.

Kilde: helsesykepleier Ingunn Rossavik Johannessen i Sandnes kommune

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: