– Mye handler om å bruke sunn fornuft. Kjenn etter om barnet er passe varmt i nakken. Det er du som kjenner barnet ditt best – så tilpass bekledningen deretter. Og hold barnet under oppsyn når det prøver ting det ikke har gjort på en stund, råder helsesøster Ingunn Rossavik Johannessen i Sandnes kommune.
1. Trelagsprinsippet bør gjelde en stund ennå
Overgangen fra vinter til vår er en lunefull tid. Når solen begynner å varme, vil både små og store bytte ut vintergarderoben og kle oss lettere, men så kommer ikke plussgradene så fort som vi ønsker. Trelagsprinsippet er enkelt:
Første lag bør være tynt og tett inntil kroppen. Laget kan godt være i ull om barnet tåler det, eller i annet materiale som holder kroppen varm og transporterer bort fuktighet. Bomull egner seg mindre godt her.
Andre lag kan være i ull eller fleece, eventuelt bomull. Det er dette laget dere kan variere mest på etter hva gradestokken viser – velg tykkere plagg på kaldere dager, og tynnere på varme dager.
Tredje lag er yttertøy. Dress eller bukse og jakke gjelder en god stund ennå. Velg vindtett og vanntett materiale.
Mange foreldre er redde for at barna skal fryse, men det kan være like uheldig om barnet blir for varmt. Unngå om mulig at barnet blir svett, vått og deretter kaldt
Lytt til podcast: Hvordan kle barnet i overganger?
2. Overgangen fra tykk til tynn dress
Det er ikke noe fasitsvar på når tiden er inne for å bytte fra vinterdress til vårdress, men det er gjerne en fordel at gradestokken holder seg på pluss-siden før dere bytter. Barn er ulike – noen er varme, andre mer frosne. Se barnet ditt an.
Et godt tips er å justere godt med kleslag nummer to i overgangen. Bruk tynnere lag under vinterdressen på slutten av sesongen, og velg tykkere plagg under vårdressen den første tiden den er i bruk.
Velg en dress med strikk under skoene/støvlene.
3. Hold på strømpebuksen en stund til
Det kan være fristende å gå over til to lag når det blir vår, og droppe strømpebuksen eller longsen, men det bør dere vente med. Når barnet sitter stille, kan dette ekstra laget være viktigere enn du tror. Se barnet ditt an – elsker det å lage sandslott i sandkassen, kan det være godt med den ekstra isolasjonen strømpebuksen gir. Er barnet aktivt og løper mye rundt, kan det bli for varmt.
4. Lue hører også våren til
Kald trekk i nakken og på ørene er verken behagelig eller lurt. Mye av varmetapet skjer gjennom hodet, så en god lue kan isolere godt. Men kjøp heller inn luer i ulik tykkelse. Kanskje er vinterluen i ferd med å bli for varm? Etter hvert kan pannebånd også være fint.
En tynn hals isolerer også godt i nakken, og kan holde barnet godt og varmt, særlig når det blåser. Små barn bør ikke bruke lange skjerf av hensyn til sikkerhet og kvelningsfare. De tykke vottene kan kanskje byttes ut med tynnere varianter når våren kommer, men mange vil synes det er godt å ha hendene dekket til en stund til. Vanntette votter, kan være greie nå. Noen synes det er mest praktisk med vanntette votter i tynt regntøystoff, og heller bruke varmere hansker eller vanter inni.
5. Hold føttene varme
Bruk gjerne ullsokker på barnets føtter – og varier tykkelsen etter behov. Tykke sokker i støvler, og tynnere i vintersko, for eksempel. Plaststøvler isolerer dårlig, og barnets føtter kan fort bli kalde. Er man kald på føttene, blir man ofte frysen over hele kroppen, så hold derfor på varme føtter en god stund til.
Ha noen ekstra par gode sokker på barnets plass i barnehagen, og ta alltid med på tur. Våte sokker gir kalde føtter.