SesongartiklerBarnet ditt trenger ikke kuldekrem

Barnet ditt trenger ikke kuldekrem

Av Maren Eriksen 38697

– At barnet bør bruke kuldekrem uten vann i er bare en myte. Og faktisk kan det være mer skadelig enn en krem som inneholder vann, sier lege Kari Løvendahl Mogstad.

Det er iskaldt i hele landet på denne tiden av året. Små ansikter har røde roser i kinnene og puster frostrøyk. I barnehagen blir mange oppfordret til å ta med en egen kuldekrem til barnet.

– Men barnet trenger ikke kuldekrem. Er det mye ute er det naturligvis viktig å sørge for god fuktighet i huden, men det kan det få fra en hvilken som helst god og fet krem. Gjerne en som inneholder vann, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad. Hun har også sin egen hudpleieserie for barn.

Hun forteller at barn kan være veldig ulike i huden, slik at noen lettere tørker ut enn andre. Blant annet vil barn med atopisk eksem lettere få tørr hud i vintermånedene.

Viktig å teste kremen på barnet

Når du skal bruke en ny type krem på barnets hud, er det viktig at du prøver på et lite område først, gjerne på armen. Hvis barnet ikke tåler kremen, er det da bare et lite område som blir rammet.

To studier motbeviser vannfrihet

Det er forsket lite på kuldekremer og om de virker. Likevel uttaler mange eksperter seg om at slike kremer er bra for huden.

– En dansk og en finsk studie er gjort på kuldekremer. Begge viste at kremer som skal beskytte barnet i vinterkulden slett ikke trenger å være vannfrie. Faktisk er det bare tull dette med vannfrihet, sier Løvendahl Mogstad.

I den finske studien fra 2000 brukte noen rekrutter kuldekrem, mens andre fikk en vanlig fet krem som inneholdt vann.

– Det var gruppen som brukte kuldekrem som fikk flest frostskader. For de var utendørs lenger enn det som var tilrådelig fordi kuldekremen ga dem en falsk trygghet. Kremen la seg som en film over huden, og rekruttene kjente ikke like fort at de ble kalde. Svetten kunne ikke trenge gjennom hinnen, og økte dermed risikoen for frostskader. De med vanlig fet krem kjente at de ble kalde, og trakk innendørs på riktig tidspunkt, sier hun.

Likevel er det mange som mener at kuldekremer er det beste for barna.

– Det virker jo logisk å forhindre at vannet i kremen fryser på barnets hud. Men alternativet med kremer laget av petroleumsrester som legger et tett lokk på huden er ikke å foretrekke, sier Løvendahl Mogstad.

Jo fetere jo bedre
Heller ikke fastlege og styremedlem i Allmennlegeforeningen, Ivar Halvorsen, mener at du trenger en kuldekrem til barna.

– Det viktigste er at kremen er fet. Krem er mest behagelig og lettest å smøre inn i huden, mens salve gi best effekt, sier han.

For ordens skyld kan kremer inneholde så lite som 15 prosent fett, mens salve inneholder 100 prosent fett. En salve kan være vanskelig å få smurt skikkelig inn i huden, og den er klissete.

– En god mellomløsning er en vanlig fet krem, for eksempel Locobase. Den inneholder 70 prosent fett og oppleves som grei å smøre inn. En fet krem trenger du heller ikke å smøre på like ofte en en tynnere krem, sier han.

Frykten for at vannet i kremen skal fryse på huden avfeier han.

– Man smører jo vanligvis ikke på så mye at det legger seg et lokk på huden. Kremen skal godt inn i huden, og da vil den heller ikke fryse, sier han.

Vente 20 minutter etter at kremen er smurt på?
Mange får beskjed om å smøre på kremen minst 20 minutter før barnet skal ut – slik at kremen rekker å trekke inn i huden først. Det er ikke gjort noen forskning på emnet, så Løvendahl Mogstad mener at det kan være en grei pekepinn, selv om 20 minutter kanskje er litt unødvendig lenge.

– Huden avkjøles når du smører på krem, og da kommer det mer blodgjennomstrømning ut i huden. Men det kan være greit å begynne med å smøre huden og så kle på barnet. Når barnet er ferdig påkledd, er som regel kremen trukket godt nok inn, sier hun.

Viktig å forebygge
Er det kaldt ute, er det ikke vits i å vente til barnet kommer med tørre kinn og sår. Bruk en god og fet krem forebyggende. Et godt tips er å smøre barna før de legger seg om kvelden – da får kremen god tid til å trekke inn i huden.

– Du kan bruke en hvilken som helst fet krem, men unngå lotion – de inneholder for lite pleiende fete oljer, og mye vann igjen, sier Løvendahl Mogstad.

Mange av oss tenker kanskje ikke så mye på at huden blir tørr i vinterværet, før barnet står der med tørre flekker i kinnene eller rundt munnen. Stort sett går det fint an å reparere også.

– De færreste får mén av slike sår. Men det er greit å være oppmerksom på at det lettere kan komme infeksjoner i åpne sår. For eksempel brennkopper, sier hun.

Et enkelt og godt tips for å bevare mest mulig at det naturlige fettet i huden, er å ikke bade barna så ofte vinterstid.

– To ganger i uken er nok for de fleste. Så vasker man naturligvis barnet med klut der det trengs hver dag. Bruk gjerne olje i badevannet – det tørker ikke ut huden like mye som såpe, sier Løvendahl Mogstad.

Ikke ute i -10 gjelder bare de minste
En tommelfingerregel som mange småbarnsforeldre kjenner til, er at små barn ikke bør være utendørs når det er kaldere enn minus ti ute.

– Dette er en ok regel for barna under to år, men for eldre barn som er friske, er det ikke skadelig å være ute en liten stund selv om det er enda kaldere, sier hun.

Dessuten er det stor forskjell på hva -10 faktisk innebærer. For ti råe minusgrader i Bergen kjennes ofte kaldere ut enn ti tørre minusgrader i Trondheim. Og er det vind er den virkelige temperaturen mye lavere. Ta hensyn til dette når du vurderer om barnet kan være utendørs eller ei.

– Påkledning er det viktigste. Kle på flere tynne lag. Luften mellom lagene gir god isolasjon. Og beskytt ansikt og hender godt. Votter, lue og hals er bra når det er kaldt.

Husk å kle av/åpne posen når du går inn
Det er viktig å passe på at barna ikke fryser når det er kaldt ute. Og barna er ofte gode og varme i deilige poser i vogna, eller med varme dresser og luer på. Men husk at det fort kan bli for varmt også. Særlig om dere går tur til en butikk eller et handlesenter, og skal være innendørs med all påkledningen på. Små barn blir lett overopphetet, så åpne posen og ta av luen når du går inn.

Ikke tving på barnet ull hvis det klør
Ullklær er heldigvis noe helt annet nå enn det var da vi var små. Og mange barn storkoser seg i kløfri, tynn og myk ull. Men noen barn klør selv ved små mengder ull i klærne sine, særlig de med tendens til atopisk eksem. Det mener Løvendahl Mogstad at foreldre må respektere.

– Da er det ubehagelig for dem, sier hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: