Det er iskaldt i hele landet på denne tiden av året. Små ansikter har røde roser i kinnene og puster frostrøyk. I barnehagen blir mange oppfordret til å ta med en egen kuldekrem til barnet.
– Men barnet trenger ikke kuldekrem. Er det mye ute er det naturligvis viktig å sørge for god fuktighet i huden, men det kan det få fra en hvilken som helst god og fet krem. Gjerne en som inneholder vann, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad. Hun har også sin egen hudpleieserie for barn.
Hun forteller at barn kan være veldig ulike i huden, slik at noen lettere tørker ut enn andre. Blant annet vil barn med atopisk eksem lettere få tørr hud i vintermånedene.
Når du skal bruke en ny type krem på barnets hud, er det viktig at du prøver på et lite område først, gjerne på armen. Hvis barnet ikke tåler kremen, er det da bare et lite område som blir rammet. Det er forsket lite på kuldekremer og om de virker. Likevel uttaler mange eksperter seg om at slike kremer er bra for huden. – En dansk og en finsk studie er gjort på kuldekremer. Begge viste at kremer som skal beskytte barnet i vinterkulden slett ikke trenger å være vannfrie. Faktisk er det bare tull dette med vannfrihet, sier Løvendahl Mogstad. I den finske studien fra 2000 brukte noen rekrutter kuldekrem, mens andre fikk en vanlig fet krem som inneholdt vann. – Det var gruppen som brukte kuldekrem som fikk flest frostskader. For de var utendørs lenger enn det som var tilrådelig fordi kuldekremen ga dem en falsk trygghet. Kremen la seg som en film over huden, og rekruttene kjente ikke like fort at de ble kalde. Svetten kunne ikke trenge gjennom hinnen, og økte dermed risikoen for frostskader. De med vanlig fet krem kjente at de ble kalde, og trakk innendørs på riktig tidspunkt, sier hun. Likevel er det mange som mener at kuldekremer er det beste for barna. – Det virker jo logisk å forhindre at vannet i kremen fryser på barnets hud. Men alternativet med kremer laget av petroleumsrester som legger et tett lokk på huden er ikke å foretrekke, sier Løvendahl Mogstad. Jo fetere jo bedre – Det viktigste er at kremen er fet. Krem er mest behagelig og lettest å smøre inn i huden, mens salve gi best effekt, sier han. For ordens skyld kan kremer inneholde så lite som 15 prosent fett, mens salve inneholder 100 prosent fett. En salve kan være vanskelig å få smurt skikkelig inn i huden, og den er klissete. – En god mellomløsning er en vanlig fet krem, for eksempel Locobase. Den inneholder 70 prosent fett og oppleves som grei å smøre inn. En fet krem trenger du heller ikke å smøre på like ofte en en tynnere krem, sier han. Frykten for at vannet i kremen skal fryse på huden avfeier han. – Man smører jo vanligvis ikke på så mye at det legger seg et lokk på huden. Kremen skal godt inn i huden, og da vil den heller ikke fryse, sier han.To studier motbeviser vannfrihet
Heller ikke fastlege og styremedlem i Allmennlegeforeningen, Ivar Halvorsen, mener at du trenger en kuldekrem til barna.